Pusdiena

Latvijas Radio žurnālistei varētu tiesas ceļā prasīt atklāt informācijas avotu

Pusdiena

Ankara sašutusi par Vācijā atceltu mītiņu par Turcijas prezidenta pilnvarām

Pirmā mājokļa programmu plāno piedāvāt arī jaunajiem speciālistiem

Valsts varētu palīdzēt nopirkt pirmo mājokli ne tikai ģimenēm, bet arī jaunajiem speciālistiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu sektora attīstības plānā šim un turpmākajiem diviem gadiem īpašs akcents likts uz kreditēšanas aktivizēšanu. Plāns, kuru šonedēļ atbalstīja valdība, paredz gan jau esošās un lielu popularitāti iemantojušās mājokļu galvojumu programmas ģimenēm ar bērniem turpināšanu, gan tās paplašināšanu no nākamā gada.

Sākot no nākamā gada, valsts galvojumu pirmā mājokļa iegādei, iespējams, varēs saņemt ne tikai ģimenes ar bērniem, bet arīdzan jaunie speciālisti.

Pati atbalsta programma gan vēl nav sagatavota, taču tās izveide paredzēta finanšu sektora attīstības plānā, kuru šonedēļ pieņēmusi valdība.

Līdzīgi kā jau esošajā pirmā mājokļa atbalsta programmā, arī izmantojot jauno programmu, jaunajiem speciālistiem, lai tiktu pie mājokļa, būtu nepieciešama mazāka pirmā iemaksa.

"Valsts atbalsta programma paredz iespēju ātrāk saņemt hipotekāro kredītu ar mazāku pirmo iemaksu, mazliet sabalansējot banku riska apetīti ar iedzīvotāju iespējām, vienlaikus paturot prātā, ka kaut kādai pirmajai iemaksai ir jābūt," teica Finanšu ministrijas (FM) Finanšu tirgus politikas departamenta direktore Aija Zitcere.

Pamatojot, kādēļ īpaši atbalstīt plānots tieši jaunos speciālistus, Zitcere saka: "Mēs negribam pārvērst valsts atbalsta programmu par tā dēvēto helikoptera naudu. Mēs nevaram nosegt visu tirgu.

Līdz ar to mēs definējam savas prioritātes. Pirmā prioritāte bija ģimenes ar bērniem, jo mēs gribam, lai cilvēki paliek Latvijā. Tāpat arī jaunie speciālisti.”

Latvijas Komercbanku asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, "Swedbank" pārstāvošais Ainars Balcers apliecina, ka pirms vairākiem gadiem aizsāktā pirmā mājokļa programma ģimenēm ar bērniem spēlē visai nozīmīgu lomu mājokļu kredītu pieejamības veicināšanā.

"Ja mēs šobrīd skatāmies uz mājokļu kredītiem, pat vairāk nekā 40% no izsniegtajiem kredītiem ir tieši atbalsta programmas ietvaros. Tas ir skaidrs signāls un pierādījums tam, ka šī pirmās iemaksas uzkrāšana ir būtisks šķērslis mājokļa iegādei. Tāpēc mēs uzskatām, ka šī programma būtu paplašināma," saka Balcers.

Reģionālās pašvaldības jau kādu laiku sūrojas par grūtībām ar vajadzīgo speciālistu piesaistīšanu, jo pašvaldību rīcībā nav dzīvojamā fonda, lai nodrošinātu šos speciālistus ar mājvietu.

Balcers pieļauj, ka jaunajiem speciālistiem paredzētas pirmā mājokļa atbalsta programmas izveide varētu pamudināt bankas aktīvāk kreditēt mājokļu iegādi arī Latvijas reģionos:

"Pašreizējās programmas pieredze parādīja, ka, lai nu kā, tomēr darījumi palika arvien pieejamāki reģionālajās pilsētās un ārpus Rīgas. Neapšaubāmi, ka šādi atbalsta mehānismi veicina kredītu un mājokļu pieejamību arī reģionos," teica Balcers.

Saskaņā ar finanšu sektora attīstības plānu atbalstu pirmā mājokļa iegādei programmas ietvaros ik gadu varētu sniegt 1200 jaunajiem speciālistiem. Jau esošās mājokļa atbalsta programmas ietvaros ģimenēm ar bērniem divu gadu laikā atbalstu saņēmušas vairāk nekā 4000 ģimenes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti