Panorāma

Viņķele: buču pietaupīsim vēlākam laikam

Panorāma

Māsu dienā lūdz sargāt sevi un savus tuvos

Valsts varētu kompensēt algas privātajā sektorā

Valsts varētu kompensēt algas privātajā sektorā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts varētu kompensēt algas darbiniekiem, kuriem Covid-19 dēļ samazinājusies slodze. Par šādu priekšlikumu vienojušies vairāki valdības ministri. Tādā veidā plānots palīdzēt dīkstāvē esošajiem uzņēmumiem pakāpeniski atsākt darbu.

Lai saglabātu darbavietas, valsts ārkārtējās situācijas laikā maksā pabalstus par dīkstāvi. Taču jau vairākas nedēļas uzņēmēji un politiķi apspriež ideju, ka valsts varētu maksāt arī tiem, kas krīzes dēļ nevis atrodas pilnīgā dīkstāvē, bet gan strādā mazāku slodzi.

Pretestību tam iepriekš izrādījis finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība"). Viņš norādījis – nebūtu iespējams pārliecināties, vai pabalstu saņemošais darbinieks uzņēmumā tiešām strādā mazāk. Taču tagad starp ministriem panākta vienošanās, ka kaut kādā veidā valstij darba algas būtu jākompensē. Taču nav skaidrības, kam un cik daudz.

Subsīdijas algām darbiniekiem, kam sarucis darba laiks, atbalsta ekonomists Pēteris Strautiņš. Viņš norāda, ka iepriekšējā krīzē to aktīvi izmantojusi Vācija, kurai tas palīdzēja nobremzēt bezdarba pieaugumu.

"Daudzi uzņēmumi nav pilnībā apstājušies, tiem vienkārši uz laiku ir samazinājies darba apjoms. Šādā brīdī uzstāt uz to, ka, lai mēs jums palīdzētu, jums jāpārtrauc darbs pilnībā, tas ir drusku neloģiski," saka Strautiņš.

Strautiņš stāsta, ka šāds atbalsts būtu īpaši vajadzīgs eksportētājiem un ražotājiem. Uzņēmējs Normunds Bergs tikmēr uzskata, ka ar kritēriju noteikšanu aizrauties nevajadzētu. Viņš aizstāv viedokli, ka algas privātajā sektorā varētu subsidēt, valstij sedzot daļu sociālo iemaksu. Piemēram, par darbinieku ar bruto algu 1000 eiro mēnesī darba devējam jāmaksā sociālās iemaksas aptuveni 240 eiro apmērā. Bergs uzskata, ka krīzes laikā šo daļu valsts varētu samaksāt pati.

"Labi strādā tādi palīdzības mehānismi, kurus var ātri ieviest un kurus var viegli administrēt. Tajā brīdī, kad mēs sāksim atkal riņķa danci par to, kurš ir bijis vislielākais cietējs, kuram vajag visvairāk... Varbūt mēnesis paies, kamēr to taisnīgo dalīšanu ieviesīs," pauž Bergs.

Finanšu ministrijā norāda, ka ar darbavietu subsidēšanu plānots daļēji aizstāt dīkstāves pabalstus, kurus plānots izmaksāt līdz 30. jūnijam. Detaļas komentēt ministrija gan vēl nevarot, jo nosacījumi un kritēriji jāizstrādā ekonomikas ministra vadītajā ekonomikas atlabšanas darba grupā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti