Dienas ziņas

Fotoradariem draud darbības pārtraukums

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Valsts būvēs daudzdzīvokļu īres namus

Valsts varētu iesaistīties daudzdzīvokļu īres namu būvē jaunajiem speciālistiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai nodrošinātu pieejamus dzīvokļus jaunajiem speciālistiem, iespējams, veidos mājokļu fondu, kurš pēc pašvaldību vajadzībām būvētu daudzdzīvokļu namus īrei. Šādu plānu konceptuāli atbalstījusi valdība. Iecerēts, ka dzīvokļu īres cena būtu zem konkrētā reģiona tirgus cenas.

Teju puse Latvijas mājsaimniecību ir pārāk turīgas, lai saņemtu mājokļu atbalstu, un nepietiekami turīgas, lai varētu saņemt hipotekāro kredītu. Tieši viņi varētu īrēt jaunos dzīvokļus par cenu zem tirgus vidējās, aplēsa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Dzīvokļa īres cena varētu būt ap 5 eiro par kvadrātmetru plus komunālie un apsaimniekošanas maksājumi.

“Mēs nekādā ziņā neesam unikāli. Mēs esam palaiduši ļoti daudz gadu garām, kuros to jau vajadzēja darīt. Somija katru gadu būvē 6–8 tūkstošus dzīvokļi šādā veidā, katru gadu,” norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (“Attīstībai/Par!”).

Iecerēts, ka uzsvars varētu būt uz speciālistiem, kuri nepieciešami kādā konkrētā reģionā. “Ārsti, izglītības darbinieki, jaunie speciālisti, kas pēc savas definīcijas varētu pretendēt uz šādu mājokli, paliekot vai atgriežoties šajā teritorijā, ja pašvaldībai pēc šādiem speciālistiem ir nepieciešamība. Tas nav tirgus produkts, uz kuru iedzīvotājs varētu pretendēt. Tā ir saistība ar pašvaldību un vajadzība pēc šī speciālista šeit un tagad,” skaidroja VARAM Valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilze Oša.

Arī īres maksa – 5 eiro par kvadrātmetru – nav akmenī cirsta. “Cenas būs pielīdzinātas būvniecības izmaksām un tam, lai varētu mājokļa būvniecības izmaksu atgūt noteiktā laikā,” skaidroja Oša.

Tagad ministrija deviņu mēnešu laikā pētīšot veidus, kā labāk ideju realizēt. Vēl nav zināms, vai Mājokļu fonda darbības nodrošināšanai tiks veidota jauna kapitālsabiedrība, vai arī tiks izmantotas jau esošas institūcijas.

Sākotnējais finansējums būšot ap 100 miljoniem eiro, kuru iegūst no emisiju kvotu izsolīšanas.

Ilgtermiņā plānots izveidot vairāk nekā 4000 īres dzīvokļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti