Valsts subsidēs mājokļu iegādi daudzbērnu ģimenēm; piešķir vēl 35 miljonus eiro namu siltināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ministru kabinets (MK) sēdē otrdien, 30. jūnijā, atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) virzīto priekšlikumu paredzēt subsīdijas mājokļu iegādei daudzbērnu ģimenēm. Tāpat valdība nolēma piešķirt papildu finansējumu daudzdzīvokļu namu siltināšanai – tam atvēlēti 35 miljoni eiro, kas gan ir divreiz mazāk par EM iepriekš lūgtajiem 75 miljoniem eiro.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja, ka Ministru kabinets otrdien lēmis par diviem atbalsta mehānismiem, lai risinātu mājokļa pieejamības un kvalitātes problēmas.

Pilnveidota jau esošā, valsts finanšu institūcijas "Altum" īstenotā mājokļu iegādes valsts atbalsta programma, kas palīdz pie mājokļa tikt jaunām ģimenēm un arī jauniem speciālistiem.

Līdz šim šajā programmā vairāk nekā 14 000 mājsaimniecību tikušas pie mājokļa. Tagad šī programma papildināta, uzsvaru liekot uz daudzbērnu ģimenēm.

Tas, pēc ministra teiktā, palīdzēs risināt demogrāfijas problēmas Latvijā.

Nacionālā apvienība (NA), kas iesaistījās daudzbērnu ģimeņu atbalsta mehānismu izstrādē, paziņojumā medijiem norādīja: paredzēts uzlabot mājokļu garantijas programmu, ļaujot saņemt garantiju 10% apmērā arī tām ģimenēm, kas vēl ir pirmā bērna gaidībās. Savukārt ja ģimene ir otrā bērna gaidībās, būs pieejama garantija 15% apmērā, kas šobrīd pienākas divu bērnu ģimenei. Trešā bērna gaidībās esošai ģimenei garantija jau būs 20% apmērā.

Palielināts arī maksimālais garantijas apmērs, un tas būs līdz 30% personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir četri un vairāk bērnu – līdz šim maksimālais apmērs ir 20%, ja ir trīs un vairāk bērnu. Turpmāk programma pievērsīs uzmanību arī energoefektivitātei – būs pieejama papildu 5% garantija, ja ģimene iegādāsies “A” energoefektivitātes klases vai gandrīz nulles enerģijas mājokli, kas veicinās jaunbūvētu mājokļu iegādi, skaidroja NA.

Tāpat palielināti darījuma summas griesti – no 200 uz 250 tūkstošiem eiro, kas labāk atbilst kvalitatīvas, plašām ģimenēm piemērotas mājas ar zemi izmaksām.  No jauna iekļauta arī iespēja saņemt garantiju atkārtoti, ja dzēstas iepriekšējās saistības, ir pagājuši vismaz trīs gadi no pirmreizējās programmas izmantošanas, un ģimenei ir palielinājies apgādājamo bērnu skaits. Tas ļaus ģimenēm, kuras kļuvušas kuplākas, tikt pie plašāka mājokļa.

Tāpat atcelts nosacījums aizņēmējam būt deklarētam vai reģistrētam Latvijā. Šis solis ļaus ārzemēs dzīvojošām ģimenēm iegādāties mājokli, lai atgrieztos uz dzīvi Latvijā.

Līdzās esošā atbalsta uzlabojumiem Ministru kabinets apstiprinājis arī jaunas mājokļu programmas "Balsts" uzsākšanu. Šī programma dos iespēju saņemt neatmaksājamu valsts subsīdiju mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu.

  • Ģimenēm ar trīs bērniem subsīdija būs 8000 eiro "parastam" mājoklim vai 10 000 eiro, ja mājoklis atbildīs energoefektivitātes prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēkām.
  • Savukārt četru un vairāk bērnu ģimenēm subsīdijas attiecīgi būs 10 000 un 12 000 eiro.

Lai saņemtu "Balsts" subsīdiju, izvēlētā nekustamā īpašuma vērtība nevar pārsniegt 250 tūkstošus eiro, un ienākumiem uz vienu ģimenes locekli jābūt līdz 17 000 eiro gadā pirms nodokļu nomaksas. Tāpat saņēmējam jābūt Latvijas nodokļu rezidentam vismaz pēdējos 12 mēnešus, un subsīdija nevar būt lielāka kā 50% apmērā no kopējā darījuma vai būvprojekta apjoma, skaidroja NA.

Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) atzīmēja, ka subsīdiju varēs saņemt arī vienlaikus ar mājokļa garantijas programmu, un to varēs izmantot arī, lai segtu obligāto pirmo iemaksu 5% apmērā. Parādnieks uzsvēra, ka ģimenēm, kas ikdienā dzīvo īrētos mājokļos un ik mēnesi sedz gan īres maksu, gan dažādus izdevumus bērnu vajadzībām, sakrāt pirmo iemaksu mājoklim ir ļoti sarežģīti, tāpēc programmas "Balsts" subsīdija palīdzēs šo šķērsli novērst.

Ekonomikas ministrs atzīmēja, ka subsīdiju atbalstam mājokļa iegādei šajā gadā paredzēti 3,5 miljoni eiro. Tas palīdzēs pie mājokļa tikt ap 400 daudzbērnu ģimeņu.

Vēl valdība nolēma piešķirt papildus 35 miljonus eiro 150 daudzdzīvokļu namu atjaunošanai visā Latvijā.

"Šeit projekti jau ir iesniegti un ir gatavi, tādēļ varēsim pēc iespējas ātrāk šos projektus īstenot dzīvē. (..)  Ir iespēja šeit nodarbināt iespējami daudz cilvēku un līdz ar to mazināt bezdarbnieku skaitu, un arī risināt šīs ilgstošās energoefektivitātes problēmas, kas ir mūsu valstīs," piebilda ekonomikas ministrs.

Viņš teica, ka EM plānos arvien ir ieviest atbalstu arī privātmāju siltināšanai, un pie šī atbalsta mehānisma izstrādes darbs turpinās.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmu īsteno “Altum” ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Visaktīvāk programmā projektus mājokļu atjaunošanai iesnieguši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji.

Šā gada sākumā noslēdzās pieteikumu pieņemšana daudzdzīvokļu māju atjaunošanas projektiem māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmā. Līdz šā gada 11. janvārim, kad tika pārtraukta projektu pieņemšana, "Altum" kopumā iesniegti 885 projektu pieteikumi par provizorisko summu 375 miljoni eiro. 

Ēku energoefektivitātes celšanai pieteiktais finansējums pārsniedza programmā pieejamo. Lai programmu varētu turpināt un tajā nebūtu pārrāvuma, vajadzēs domāt par trūkstošā finansējuma piešķiršanu no valsts budžeta, iepriekš norādīja EM.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti