Valsts segs OIK un elektrības sadales izmaksas; pensionāriem un ģimenēm ar bērniem būs pabalsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saeima otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu, kas paredz, ka valsts četrus mēnešus pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un obligātās iepirkumu komponentes (OIK) izmaksas, kā arī pensionāriem ik mēnesi piešķirt papildu atbalstu 20 eiro apmērā, bet ģimenēm par katru bērnu –  50 eiro mēnesī.

Likumprojektā ir arī citi atbalsta pasākumi, kas būs spēkā no šā gada sākuma līdz 2022. gada 30. aprīlim. Tam sadalīs kopumā 250 miljonus eiro. Likuma mērķis ir mazināt negatīvu sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju labklājību un tautsaimniecības izaugsmi, kas saistīti ar energoresursu cenu pieaugumu, teikts likumprojektā.

Laikā no 1. janvāra līdz 30. aprīlim būs jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam.

Tāpat ieviesīs jaunu 20 eiro mēneša pabalstu visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas pret Covid-19 faktu, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti.

Valsts arī četrus mēnešus pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un OIK izmaksas. Tā rezultātā 860 000 iedzīvotājiem un saimnieciskās darbības veicējiem būs jānorēķinās tikai par elektroenerģijas cenu un tai pievienoto PVN. Ekonomikas ministrijas sniegtā informācija liecina, ka sistēmas maksas pilnīga kompensācija sistēmas operatoriem četru mēnešu periodā valstij provizoriski izmaksās 63,5 miljonus eiro, savukārt OIK izmaksu segšana – 21,2 miljonus eiro.

Likums paredz arī palielinātā mājokļa pabalsta izmaksu līdz šī gada beigām.

Tāpat valsts mājsaimniecībām kompensēs siltumapgādes un gāzes apkures izmaksu ekstremālo sadārdzinājumu. Siltumapgādē maksimāli pieļaujamā siltumenerģijas cena būs 68 eiro/MWh. Tas nozīmē, ka valsts no budžeta līdzekļiem segs piegādātājam radušos iztrūkumu starp maksimālo pieļaujamo siltumenerģijas cenu un faktisko tarifu. Plānots, ka maksas samazinājumu par centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem sniegs aptuveni 78 500 mājsaimniecībām un kopējais atbalsta apjoms četru mēnešu periodam veido 7 miljonus eiro.

Vēl mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurē, valsts līdz 30. aprīlim segs izmaksas virs 34 eiro/MWh. Plānots, ka šis atbalsts kopumā veido 27,4 miljonus eiro, aptverot aptuveni 65 000 mājsaimniecību, kas dabasgāzi izmanto apkurei.

Saeimas sēdē izvērtās plašas debates par to, kāpēc izvēlēti konkrētie atbalsta veidi, kā arī par to, kādi aprēķini ir prasītās naudas summas pamatā. Tomēr deputāti likumu atbalstīja vienbalsīgi.

KONTEKSTS:

Šoziem vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē arī apkures izmaksas. 2021. gads noslēdzās ar absolūtu elektroenerģijas cenas rekordu. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā jau bija atbalsts: elektroenerģijai tika uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs, tika palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības lietotājiem, vakcinētie seniori ziemas sezonas laikā saņem 20 eiro, samazināta obligātās iepirkuma komponentes likme un piešķirti papildu līdzekļi mājokļa pabalstiem. 

Tomēr, redzot aizvien straujāku energoresursu cenu kāpumu, premjers atzina, ka ar esošajiem pabalstiem nepietiek.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti