Valsts pirmās trīs dienas apmaksās slimības lapu darbiniekiem ar elpceļu saslimšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai novērstu Covid-19 saslimstības pieaugumu, valdība lēmusi, ka valsts pirmās trīs dienas apmaksās slimības lapas cilvēkiem ar elpceļu saslimšanu.

Elpceļu saslimšanas gadījumā darbiniekam tiks izsniegta darbnespējas lapa B no pirmās darbnespējas dienas līdz Covid-19 testa rezultāta dienai. Ja tests būs pozitīvs, tad darbiniekam tiks turpināta B darbnespējas lapa, ja tests negatīvs, testa veikšanas un gaidīšanas dienās tiks izsniegta darbnespējas lapa B (vidēji 3 dienas), kuru tālāk aizstās ar darbnespējas lapu A. 

Labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV") stāstīja, ka darbs ir viena no vietām, kur cilvēkiem ir lielākais risks saslimt ar Covid-19. Lai cilvēki neriskētu un neietu slimi uz darbu, radīts risinājums – grozījums likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu". Slimības lapas apmaksās no 16. novembra līdz nākamā gada 30. jūnijam.

Likumprojekts arī paredz, ka cilvēkiem, kuriem sakarā ar saslimšanu ar elpošanas sistēmas saslimšanu izsniegta darbnespējas lapa A, kā arī tiesības uz darba devēja izmaksājamo slimības naudu radušās līdz 2020. gada 15. novembrim, un darbnespēja nepārtraukti turpinās pēc 2020. gada 16. novembra, slimības naudu par pārejošu darbnespēju līdz 10. darbnespējas dienai izmaksās darba devējs.

Tāpat plānots līdz 2021. gada 30. jūnijam (šobrīd tas bija noteikts līdz 2020. gada 31. decembrim) pagarināt termiņu, kādā tiek piešķirts slimības pabalsts sakarā ar izsniegtajām darbnespējas lapām B saistībā ar Covid-19 saslimšanu vai atrašanos karantīnā. Līdz 2021. gada 30. jūnijam plānots arī pagarināt termiņu, kādā personas slimības pabalsta izmaksas periodā neieskaita dienas, par kurām izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā. Šobrīd šis termiņš bija noteikts līdz 2020. gada 31. decembrim.

Grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" vēl jāpieņem Saeimai.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība pastiprināja drošības pasākumus, taču saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt.

Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība piektdien, 6. novembrī, ārkārtas sēdē nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 9. novembra līdz 6. decembrim un kuras laikā būs jauni stingrāki ierobežojumi

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti