Valsts par 21,46 miljoniem pārņem VID ēkas īpašnieku ar tā 60 miljonu eiro lielo parādu (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts AS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) iegādājas SIA “Biroju centrs Ezerparks” kapitāla daļas par 21 462 045 miljoniem eiro, tādējādi kļūstot par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunās  ēkas 100% īpašnieku.

VNĪ informēja, ka SIA “Mežaparks SPV” pērn jūlijā iesniedza SIA “Colliers International Advisers” vērtējumu par “Ezerparks” kapitāla daļu un nekustamā īpašuma Talejas ielā 1, Rīgā, kura sastāvā ietilpst ēka un zeme, tirgus vērtību. Tajā norādīts, ka kapitāla daļu tirgus vērtība uz ir 22,455 miljoni eiro. Lai gūtu apliecinājumu minētajai kapitāla daļu un nekustamā īpašuma tirgus vērtībai, VNĪ noslēdza līgumu ar SIA “Latio” par kapitāla daļu vērtības noteikšanu, un oktobrī tā tika noteikta 21,71 miljonu eiro apmērā.

Darījums noticis pēc Ministru kabineta rīkojuma "Par izšķirošās ietekmes iegūšanu” izdošanas saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu. Darījums īstenots no VNĪ pašu līdzekļiem, bez kredītu piesaistes un valsts budžeta resursu izmantošanas, paziņojumā norāda VNĪ.

Kā noskaidroja Rus.lsm.lv un LTV7 programma "Segodņa Večerom", nekustamā īpašuma Talejas ielā 1 kadastrālā vērtība ir ievērojami zemāka par darījuma summu – Valsts zemes dienesta ieskatā, zeme ir 378 300 eiro, bet pati ēka -  10,407 miljonus eiro vērta. 

Turklāt zemesgrāmatā pieejamā informācija liecina, ka VID ēka un zeme ir apgrūtināta ar divām hipotēkām, kuram reģistrētā apgrūtinājuma summa ir 90,2 miljoni eiro, bet uzņēmuma parāds sasniedz gandrīz 60 miljonus eiro, vēsta Rus.lsm.lv.

Precizējums:

Sākotnējā publikācijā ir pieļauta kļūda – iepriekš minētie 90 miljoni eiro ir  reģistrētā apgrūtinājuma summa, savukārt “Biroju centrs Ezerparks” parādu summa ir nedaudz mazāka par 60 miljoniem eiro.

LSM atvainojas lasītājiem par neprecizitāti. 

Zemesgrāmatā pieejamā informācija liecina, ka VID ēka un zeme ir apgrūtināta ar divām hipotēkām. Kredīti paņemti "Nordea" bankas Latvijas filiālē 2011.gada, kad apgrozībā vēl bija lati. “Biroju centrs Ezerparks” gada pārskats liecina, kas iesniegts Uzņēmumu reģistrā, liecina 2014.gada beigās kompānijas saistības par aizņēmumiem no kredītiestādēm sasniedza 52,92 miljonus eiro (vēl gadu iepriekš tie bija 36,41 miljons eiro), bet kopējās parādu saistības bija 58,697 miljoni eiro ( gadu iepriekš – 51,029 miljoni eiro), vēsta Rus.lsm.lv.

Saskaņā ar Zemesgrāmatas informāciju apgrūtinājuma summa, kas noteikta kā nodrošinājums abiem kredītiem, ir 59,99 miljoni latu (85,3 miljoni eiro) un  3,471 miljons latu (4,9 miljoni eiro) apmērā.

Mazākais aizdevums ir bezprocentu, bet par lielāko jāmaksā procenti – mēneša EURIBOR +3,75% gadā. Tādējādi, pat ja arī pieņemtu, ka pašreizējā lēto kredītresursu laikā EURIBOR būtu tuvs nullei, ik gadu pievienotās likmes procentu maksājumā būtu jāsamaksā aptuveni divi miljoni eiro.

Tas, ka pilnībā iegādātajam uzņēmumam ir ievērojamas kredītsaistības, LTV7 raidījumā "Segodņa Večerom" atzina arī VNĪ pārstāvis Arnis Blodons. "Ja [mūsu] daļa – 100%, tad hipotēka, kas bija un kuru maksāja, un kas ir iekļauta nomas maksā, pārgājusi mūsu pārraudzībā."

Ziņots, ka VNĪ pagājušā gada 30.decembrī kļuvusi par SIA "Biroju centrs Ezerparks" 100% kapitāldaļu, līdz ar to arī jaunās administratīvās ēkas Talejas ielā 1 īpašnieci. 

Iepriekš "Biroju centrs Ezerparks" īpašnieki bija VNĪ (31,5%) un SIA "Mežaparks SPV" (68,5%). "Mežaparks SPV" 100% kapitāldaļas pieder Lielbritānijas uzņēmumam "New Europe Real Estate Ltd", bet "Mežaparks SPV" valdes priekšsēdētājs līdz 2013.gada septembrim bija bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs.

Kā noskaidroja Rus.lsm.lv, šajā darījumā VID ēka faktiski ir iegādāta no  Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga, kurš savulaik bija ieguvis Krievijas prezidenta labvēlību.

VNĪ arī norāda, ka samazinās VID maksājumus nomas līguma periodā par gandrīz 34 miljoniem eiro. Valsts budžetam vidēji gadā tas dos ietaupījumu līdz pat 1,2 miljoniem eiro, kā arī palielinās VNĪ aktīvu vērtību un ieguldījumu atdevi. VID nomas maksa mēnesī līdzšinējo 13,30 eiro m2/mēnesī samazināsies līdz 11,20 eiro m2/mēnesī.

Pēc šī darījuma VNĪ būšot iespēja operatīvāk un kvalitatīvāk risināt ar nekustamā īpašuma attīstību saistītus jautājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti