Valsts paplašina atbalstu uzņēmumiem, kuros strādā cilvēki vecumā no 50 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpmāk valsts sniegs plašāku atbalstu tiem darba devējiem, kas nodarbina cilvēkus vecumā no 50 gadiem. To paredz otrdien valdības pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos.

Pēc statistikas datiem, pērn iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 74 gadiem veidoja aptuveni trešdaļu (33,7 %) no visiem nodarbinātajiem. Mērķis ir paildzināt šo cilvēku darbspēju saglabāšanu un nodarbinātību.

Atbalsts uzņēmējiem bija pieejams arī līdz šim, taču Labklājības ministrija rosināja paplašināt atlases kritērijus.

Darba devēji var saņemt konsultatīvu atbalstu un finanšu dotāciju, piemēram, darbavietas pielāgošanai, kā arī atbalstu gados vecāku nodarbināto veselības uzlabošanai.

Pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas ekspertes nodarbinātības jautājumos Rutas Pornieces teiktā, lielākais gados vecāko nodarbināto īpatsvars šobrīd ir piecos saimnieciskās darbības veidos.

Ruta Porniece stāsta par valsts atbalstu uzņēmumiem
00:00 / 00:27
Lejuplādēt

“Šobrīd vecāka gadagājuma darbinieki ir tādās nozarēs kā elektroenerģija, ūdens apgāde, veselība un sociālā aprūpe, izglītība un darbība ar nekustamajiem īpašumiem. Šajās nozarēs jau šobrīd 30% no darbiniekiem ir vecāki par 50 gadiem,” stāsta Porniece. “Tas nozīmē, ka, plānojot uzņēmuma darbību ilgtermiņā, uzņēmuma vadība saprot, ka 10 gadu laikā vajadzēs jaunos darbiniekus, kas aizvietos vecos.

Un otrā opcija – paildzināt pašreizējo darbinieku darba mūžu uzņēmumā. Tas sasniedzams ar īpašiem veselības uzlabošanas pasākumiem, fiziskām aktivitātēm, regulārām veselības pārbaudēm, elastīgāku darba laiku.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti