Valsts nopirkusi arī SIA «Itera Latvija» piederošās «Conexus» akcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators – valsts AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) – nopircis arī SIA "Itera Latvija" piederošās Inčukalna pazemes gāzes krātuves operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcijas – kopumā 16,05% kapitāldaļu. Tādējādi Latvijas valstij kopumā piederēs 34,36% "Conexus" akciju.

Darījums par SIA "Itera Latvija" piederošo 16,05% "Conexus" akciju iegādi noslēgts trešdien, 27.decembrī, izpildot valdībā pagājušajā nedēļā pieņemto lēmumu, informē AST.

Darījuma summa un citi tā nosacījumi esot konfidenciāli.

Jau ziņots, ka pirms nepilnām pāris nedēļām AST noslēdza darījumu ar Vācijas enerģētikas uzņēmumu “Uniper Ruhrgas International GmbH” par tam piederošo 18,31% "Conexus" akciju iegādi. Arī toreiz darījuma summa un citi tā nosacījumi netika atklāti.

Enerģētikas likumā noteikto prasību, kas paģēr vairumam esošo "Conexus" akcionāru līdz šā gada 31. decembrim pārdot sev piederošās akcijas, līdz šim nav izpildījis viens akcionārs, proti, "Gazprom".

EM valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks
00:00 / 00:25
Lejuplādēt
Pēc likumā noteiktā akciju pārdošanas termiņa beigām "Gazprom” var zaudēt savas akcionāra balstiesības "Conexus". Sarunas ar „Gazprom” vēl turpinās, atzina par enerģētikas nozari atbildīgais Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks.

 

"Noteiktiem akcionāriem no "Conexus Baltic Grid" ir jāpārdod savas akcijas līdz gada beigām. Tagad gada beigās divi darījumi arī notikuši. No trim akcionāriem, kuriem šāds pienākums bija, atlicis "Gazprom", ar kuru darījums nav noticis un [Ministru] kabinets vēl nav lēmis par "Gazprom" piederošo "Conexus" akciju iegādi vai neiegādi. Sarunas turpinās," teica EM pārstāvis.

EM iepriekš atklāja, ka valdības izvirzītais mērķis ir Latvijas valsts īpašumā iegūt gāzes krātuves operatora "Conexus" akciju kontrolpaketi. 

"Conexus" ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums, kas izveidots pēc dabasgāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze" sadales, nodalot no tā gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūru, tostarp Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Enerģētikas likumā noteikts, ka līdz šā gada 31. decembrim "Conexus" ir jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību un sadali.

"Conexus" akcionārs ir Krievijas "Gazprom", kam pieder aptuveni 34% akciju. 29% akciju pieder "Marguerite Fund", bet vēl nesen 18% bija Vācijas "Uniper", bet 16% - "Itera Latvija" īpašumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti