Valsts no «Liepājas metalurga» visu ieguldīto naudu neatgūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts zaudēs lielāko daļu naudas, kas savulaik ieguldīta uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” glābšanā. Kaut arī daļu no tās iecerēts atgūt uzņēmuma īpašumu izsolēs, tomēr jau tagad vērtētāju noteiktā īpašumu sākumcena ir desmit reižu mazāka, nekā valstij no uzņēmuma pienāktos.

Pirms trijiem gadiem nu jau zem KVV vārda atklājot atjaunoto “Liepājas metalurga” ražotni, investori no Ukrainas kompānijas "KVV Group un valdības pārstāvji pauda pārliecību, ka priekšgājēju liktenis, nonākot maksātnespējas situācijā, neatkārtosies. Tādējādi arī valsts kā kreditora iespējas atgūt uzņēmumā esošo naudu tika vērtētas optimistiski. Un pat ja kas noiešot greizi, ķīla – tērauda kausēšanas krāsns un velmēšanas aprīkojums – esot pietiekoši vērtīga.

Tomēr problēmas sākās jau nākamajās dienās un arī cerības atgūt valsts naudu mazinājās. Sekoja uzņēmuma maksātnespējas pasludināšana un nu izsludinātas izsoles, kas notiks marta beigās.

Valsts intereses šajā procesā pārstāv Privatizācijas aģentūras meitasuzņēmums “Felm”, kura pārstāvji otrdien, 13.martā, par notiekošo ziņoja valdībā. “Grūti spekulēt, kādas būs tās gala cenas, bet fonam - mūsu prasījums ir 62 miljoni + soda naudas. Sākuma cena tam mūsu nodrošinājumam ir nepilni 7 miljoni,” norāda Privatizācijas aģentūras vadītājs Vladimirs Loginovs.

Nav gan izslēgts, ka izsoles gaitā cenas var kāpt, tomēr Privatizācijas aģentūras vadītājs jau tagad prognozē – tie noteikti nebūs 60 miljoni. Turklāt jāgaida, vai un kas vispār pieteiksies izsolēs.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”) gan atzina – interese esot, tomēr arī viņš nepauda cerību atgūt visu valsts naudu: “Kad iesākās šī pēdējā fāze ar “Liepājas metalurgu”, jau šinī fāzē ir skaidrs, ka garantētos līdzekļus valstij atgūt neizdosies. Nu gaidām izsoles rezultātu, bet katrā ziņā ir skaidrs, ka valstij ir rūpīgāk jādomā, kādā veidā tiek izsniegtas garantijas.”

Valsts uzņēmuma izsniegtu kredītu galvoja 2009.gadā, un 2013.gadā “Liepājas metalurga” finanšu grūtību dēļ valsts bija spiesta bankai šo aizdevumu atmaksāt uzņēmuma vietā. “KVV  Liepājas metalurgam bija pienākums vairāku gadu laikā šo naudu atmaksāt”.

KONTEKSTS:

“KVV Group” par 107 miljoniem eiro nopirka “Liepājas metalurga” ražotni 2014.gada rudenī pēc uzņēmuma pirmās maksātnespējas veiktās mantas izpārdošanas. Pirkuma līgums paredzēja samaksu pa daļām. Taču 2015.gada nogalē arī KVV radās grūtības ar naudas plūsmu un tas nevarēja veikt tālākos maksājumus par ražotnes pirkšanu. “KVV Liepājas metalurga” īpašumus plānots sākt izpārdot tuvāko mēnešu laikā.

2016.gada septembrī Liepājas tiesa atzina "KVV Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu. "KVV Liepājas metalurga" ražotnē maksātnespējas pasludināšanas dienā 16.septembrī bija nodarbināti 147 darbinieki.

"KVV Liepājas metalurgs" īpašnieks, Ukrainas kompānijas "KVV Group" līdzīpašnieks Jevgēņijs Kazmins vērsies Starptautiskajā investīciju strīdu izskatīšanas centrā (ICSID) ar prasību pret Latvijas valsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti