Panorāma

VK šogad īpaši kritizē tēriņus iekšlietu struktūrās

Panorāma

Eiropā pamazām atver iekšējās robežas

Lūdz naudu Covid-19 novēršanai uzņēmumos

Valsts nesteidz solīt atbalstu cimdu un masku iegādei uzņēmumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Uzņēmējiem aicinot valsti nākt palīgā individuālo aizsarglīdzekļu sagādei uzņēmumu darbiniekiem Covid-19 pandēmijas apstākļos, valdība pagaidām nesola šādu atbalstu.

Ar jauno koronavīrusu sadzīvot mācās arī uzņēmēji. Tas prasa ne vien dažādu procesu pārplānošanu, piemēram, mazināt kontaktu starp darbiniekiem, bet arī lielas izmaksas brīdī, kad visiem darbiniekiem jāsagādā individuālie aizsardzības līdzekļi. Bez tiem strādāt nevar.

“Šobrīd tiem ražojošajiem uzņēmumiem, kuri ir bijuši laimīgi ar to, ka klienti nav pazuduši un pasūtījumi nāk, visvairāk ir nobažījušies par to, ka visa tā jaukā situācija var izbeigties vienā dienā. Tad, kad jūs ieraugiet pirmo Covid pozitīvo darbinieku cehā,” stāsta AS “SAF tehnika” valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs.

Tāpēc drošības pasākumi jāievēro pastiprinātā režīmā. Uzņēmumi spiesti pirkt dezinfekcijas līdzekļus, sejas aizsargmaskas un vairogus, kā arī cimdus un citus aizsarglīdzekļus lielā apjomā un par daudz lielākām cenām, nekā pirms Covid-19 krīzes. Nesen veiktā aptaujā noskaidrots, ka viena darbinieka aizsarglīdzekļu vajadzībām mēnesī tērē pat desmit un vairāk eiro.

Uzņēmēji aicina valsti nākt palīgā – gan ar valsts budžeta finansējumu, gan, iespējams, pārdalot daļu Eiropas Savienības fondu naudas.

“Individuāli skatāmies. Katrā uzņēmumā vajadzības var būt ļoti atšķirīgas. Tās viennozīmīgi arī no mūsu skatpunkta ir kolosālas papildu izmaksas. Maskas, cimdi, aizsargtērpi un citas lietas. Tās ir, protams, vajadzīgas,” norāda Rigas Stradiņa universitātes Darba drošības, vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš.

Uzņēmēji uzskata, ka, kompensējot vai finansējot izdevumus darbinieku veselības drošības pasākumu ieviešanai, mazinātos saslimstības un bezdarba riski, kā arī pabalsti būtu jāmaksā mazāk. Tomēr valsts pagaidām palīdzēt nesola.

“Par to, vai mēs to gribētu darīt plašāk, tas ir arī naudas jautājums, jo uzņēmumi ir ļoti dažādi, tie apstākļi ir ļoti dažādi. Es baidos, ka tie daudzumi varētu būt pat ļoti lieli. Un līdz šim mēs jau esam koncentrējušies uz atbalstu uzņēmējdarbībai,” saka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Tāpat atbildīgās ministrijas neatbalsta priekšlikumu no Eiropas Savienības fondiem finansēt aizsarglīdzekļus uzņēmumu darbiniekiem.

KONTEKSTS: 

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti