Valsts kontrole pārmet Jelgavas domes kapitālsabiedrību nelietderīgus tēriņus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kapitālsabiedrības, kurās Jelgavas pilsētas pašvaldībai ir izšķirīga ietekme, tiek tērēti tūkstoši par līgumu noformēšanu, darbinieki dodas kolektīvos braucienos un tiek apmaksāta smaržu un alkohola iegāde, Jelgavas domei pārmet Valsts kontrole (VK).

Jelgavas pilsētas pašvaldība, pārvaldot kapitālsabiedrības un ieguldot savu mantu un finanšu līdzekļus privātā komercsabiedrībā, nav nodrošinājusi šo kapitālsabiedrību darbības atbilstību tikai ar pašvaldības funkcijām saistītu mērķu sasniegšanai un normatīvo aktu prasībām. Dome arī esot pieļāvusi, ka var tikt nelietderīgi izlietota daļa no 8,74 miljoniem latu, norāda VK.

Pašvaldībai piederošā SIA „Jelgavas autobusu parks” papildus sabiedriskā transporta pakalpojumiem sniedz autotransporta nomas pakalpojumus, bet par atsevišķu līgumu noformēšanu ir tērējusi no astoņiem līdz desmit tūkstošiem latu, tā nepamatoti izlietojot teju 56 tūkstošus latus.

„Jelgavas autobusu parks” arī nav piemērojis paredzētās iepirkuma procedūras vai kārtību, iepērkot preces un pakalpojumus par 6,21 miljoniem latu.

VK atklāja, ka sešas kapitālsabiedrības bez atbilstošiem dokumentiem par izlietojumu ir apmaksājušas neplānotus reprezentācijas izdevumus 45 tūkstošu latu apmērā („Jelgavas poliklīnika” vien - 35 tūkstoši latu). Tajos esot iekļauts arī alkohols un maksa apkalpotājiem.

Savukārt piecas kapitālsabiedrības ir apmaksājušas reklāmas izdevumus gandrīz 30 tūkstošu latu apmērā, neesot mārketinga komunikācijas politikai un bez pierādījumiem par reklāmas izvietošanu. 

SIA „Jelgavas poliklīnika” ir apmaksājusi apmācību un semināru izdevumus 14 tūkstošu latu apmērā personām, kas nav tās darbinieki un neatbilst apmācāmo mērķauditorijai.

Komandējumos uz Itāliju un Spāniju ir devies arī „Jelgavas poliklīnika” šoferis, sagādnieks un citi cilvēki, kas nav ārstniecības personas. Tas ir izmaksājis 8871 latu.

„Jelgavas pilsētas slimnīca” bez atbilstoši noformētiem vai līguma izpildi apliecinošiem dokumentiem ir samaksājusi atlīdzību uzņēmuma līgumu izpildītājiem 7 tūkstošu latu apmērā. Tāpat izmaksāts prēmijās gandrīz trīs tūkstoši latu par labiem darba rezultātiem darbiniecēm, kuras nebija veikušas savus pienākumus, jo atradās ilgstošā prombūtnē.

Revīzijā atklāts arī, ka septiņas kapitālsabiedrības trīs tūkstošus latu ir samaksājušas par automašīnu izmantošanu un degvielas iegādi darbinieku brīvdienās.

VK norāda, ka pašvaldība, tai kļūstot par dalībnieku AS „AMO PLANT”, ir iesaistījusies transportlīdzekļu ražošanā, lai gan tās funkcijās ietilpst tikai komercdarbības veicināšana.

Revīzija ir veikta par laika posmu no 2011.gada janvāra līdz 2012.gada beigām, bet dažos darījumos ir vērtēta Jelgavas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības efektivitāte un atbilstība normatīvo aktu prasībām arī pirms un pēc revidējamā laika posma.

VK ir sniegusi 14 ieteikumus Jelgavas pilsētas domei, lai tā uzlabotu kontroli pār kapitālsabiedrībām. Šie ieteikumi jāievieš gada laikā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti