Dienas notikumu apskats

ASV prezidents Tramps paziņo par 25% tarifu Ķīnas precēm

Dienas notikumu apskats

Vēl nelemj par specializētām audžuģimenēm un atbalsta centriem

Latvijas Universitāte daļu savu īpašumu izīrē un iznomā par pārāk zemām cenām

Valsts kontrole: LU daļu savu īpašumu izīrē un iznomā par pārāk zemām cenām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Universitāte (LU) daļu savu īpašumu izīrē un iznomā par pārāk zemām cenām, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Vairākos gadījumos īres līgumos noteiktās cenas pat nesedz apsaimniekošanas izdevumus. Ja universitāte īpašumus izīrētu par tirgus cenām, tā būtu spējusi palielināt savus ieņēmumus par 400 000 eiro, aprēķinājuši revidenti. LU tikmēr uzskata, ka īres cenas palielināt nevarot, jo tad īrnieki dzīvokļus pamestu. 

  • Valsts kontrole: LU noteiktās īres cenas ir nepamatoti zemas
  • Ir gadījumi, kad maksa nesedz apsaimniekošanas izmaksas
  • Revidenti pārmet konkrētu kritēriju trūkumu cenu aprēķināšanai
  • LU norāda uz risku zaudēt īrniekus, ja prasītu augstāku maksu 
  • Augstskola sola ņemt vērā Valsts kontroles ieteikumus

LU saimniecībā ietilpst 62 nekustamie īpašumi ar vairāk nekā 100 ēkām. Universitāte ar īpašumiem cenšas nopelnīt, piemēram, izīrējot dzīvokļus.

Valsts kontrole secinājusi, ka universitātes noteiktās īres cenas gan ir nepamatoti zemas – Rīgas centrā 1,5 eiro par kvadrātmetru, kaut gan tirgus cenas zemākais slieksnis esot četri eiro par kvadrātmetru, norāda Valsts kontrole, atsaucoties uz nekustamo īpašumu kompānijas SIA "Latio" pārskatu. Atsevišķos gadījumos noteiktā īres maksa pat nesedz apsaimniekošanas izmaksas, ko universitāte spiesta apmaksāt no savas kabatas. Tāpat zem tirgus cenas LU iznomājusi telpas uzņēmumiem.

"Cilvēki, kas bijuši atbildīgi par šiem līgumiem, gadu laikā ir mainījušies. Aprēķini, kā saka, ir bijuši viņu galvās," saka Valsts kontroles padomes locekle Inese Kalvāne, uzsverot  – kļūdas īres un nomas maksas noteikšanā radušās tāpēc, ka universitātē nemaz nepastāvot konkrēti kritēriji, kā cenas aprēķināt. Ja universitāte pārskatītu līgumus un celtu īres un nomas maksas atbilstoši tirgus situācijai, varētu papildus nopelnīt 400 000 eiro.

"Mēs savā revīzijā aicinām universitāti paskatīties uz savām iespējām – kā nopelnīt,

kā novirzīt līdzekļus attīstības projektiem, kā tos līdzekļus izmantot pašai nekustamo īpašumu saimniecībai, lai naudu, ko dod valsts un studenti, izmantotu tieši studiju procesam," piebilda Kalvāne.

LU Infrastruktūras departamenta direktora pienākumu izpildītājs Marģers Počs tikmēr stāsta – universitātei pārsvarā pieder lieli, novecojuši komunālie dzīvokļi.

Počs uzskata, ka par šādiem dzīvokļiem cilvēki nemaksātu četrus eiro par kvadrātmetru.

"Mēs varam zaudēt šo īrnieku, un tad ir process, kamēr mēs dabonam viņu ārā no šīm telpām, kamēr mēs izsludinām nomas izsoli. Parasti mēs to darām vismaz mēnesi. Pa šo laiku mēs vispār negūstam nekādus ienākumus tikai tāpēc, ka mēs esam mehāniski cēluši īres cenas. Vai tas ir tas racionālākais ekonomiski? Tas ir diskutabli," spriež Počs.

Savukārt kā piemēru īres maksai, kas nesedz apsaimniekošanas izdevumus, Počs min universitātes īpašumu Salamandras ielā 1 – bijušās fabrikas "Rīgas audums" teritoriju, kurā atrodas arī dzīvokļi.

"Šī teritorija ir 14 hektāri, apsaimniekot, pļaut, vākt nost mēslus, cīnīties ar bomžiem, tās ir izmaksas. Šīs izmaksas tiek attiecinātas uz viena kvadrātmetra izmaksām, kas varbūt pēc taisnības nav attiecināmas uz vienu mazu dzīvoklīti, bet, sakarā ar to, ka viņš ir daļa no visas lielās teritorijas, šie izdevumi tiek proporcionāli attiecināti uz šo dzīvokli. Viņi var būt pietiekoši lieli, bet tajā pašā laikā tirgus cena šajā Salamandras ielā ir ļoti zema."

LU Valsts kontroles ieteikumus gan ņemot vērā. Kā stāsta Počs, universitāte esot uzlabojusi vairākas procedūras, ieskaitot īres un nomas maksu aprēķināšanu. Vēl Senātā esot precizēts nekustamo īpašumu attīstības plāns un Infrastruktūras departamentam piesaistīti divi juristi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti