Valsts kontrole: Krievu salas projekts riskē zaudēt 77 miljonus eiro lielu ES finansējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts kontrole revīzijā par Rīgas brīvostas pārvaldes rīcības tiesiskumu, efektivitāti un ekonomiskumu, vadot projektu “Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra”, ir konstatējusi ne tikai pārkāpumus, bet arī riskus zaudēt Eiropas Savienības (ES) finansējumu 77 miljonu eiro apmērā, informēja Valsts kontrole. 

Projektā Rīgas brīvostai ir radušās papildu izmaksas vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā. Turklāt netiks sasniegs sākotnēji izvirzītais, projekta pieteikumā uz ES finansējumu definētais mērķis - pilnībā atbrīvot pilsētas centru no ostas darbības, norāda Valsts kontrole.

Tas rada ES līdzfinansējuma korekcijas risku līdz pat 100% apmērā no piešķirtajiem 77,2 miljoniem eiro. Tie būtu apjomīgi zaudējumi Rīgas brīvostai, kurus tā, iespējams, nevarētu pati segt, radot bažas, vai netiks meklēti veidi, kā tos kompensēt no Latvijas nodokļu maksātāju naudas.

Revīzijā tika konstatēts, ka šis risks saglabāsies līdz pat 2019.gadam, kad Eiropas Komisija vērtēs mērķu sasniegšanu un izmaksu attiecināmību, skaidroja Valsts kontrole.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa norāda, ka “kopumā, vērtējot Rīgas brīvostas pārvaldes rīcību Krievu salas projekta īstenošanā, ir grūti nevilkt paralēles ar stereotipiem par studentiem, kuri eksāmeniem gatavojas pēdējās naktīs”.

“Krievu salas projekts bijis Rīgas brīvostas pārvaldes darba kārtībā jau kopš 2006.gada, kad valde pieņēma lēmumu par degradēto Krievu salas teritoriju izmantošanu ostas vajadzībām un uzsāka plānošanas darbības, paredzot projekta būvniecības fāzi pabeigt līdz 2012.gada nogalei. Tomēr līdz pat 2014.gadam projekta virzība bijusi gausa un neprofesionāli vadīta,” norādīja Krūmiņa.

Par to liecina vairākas neizdarības, ko nācās konstatēt Valsts kontrolei, veicot revīziju.

Būvniecības jomu pārzinošs projekta vadītājs tika piesaistīts tikai 2013.gada nogalē pēc Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas un sabiedrības spiediena. Līdz tam ilgstoši projekta vadības komandu vadīja bijušie un esošie politiķi bez nepieciešamās kvalifikācijas tik apjomīgu projektu realizācijā.

Projekta īstenošana un būvniecības darbi tika uzsākti, pirms tika panāktas vienošanās ar visām projektā iesaistītajām pusēm, piemēram, stividoriem. Tas rezultējies nozīmīgās papildu izmaksās, kuru nebūtu, nodrošinot savlaicīgu komunikāciju, kā arī nepieciešamībā būtiski mainīt projekta mērķus jau pēc tā apstiprināšanas Eiropas Komisijā, radot riskus Eiropas finansējuma saņemšanai, secināja Valsts kontrole.

Neskatoties uz jau pieņemtajiem lēmumiem par projekta “Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra” virzību, Rīgas brīvostas pārvalde ir pieļāvusi, ka viens no ostas uzņēmumiem izbūvē noliktavu teritorijā, par kuru jau bija nepārprotami zināms, ka tā ir nepieciešama projekta “Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra” vajadzībām, tā radot vairāk nekā viena miljona eiro zaudējumus, kas jāizmaksā kompensācijās.

Lai atjaunotu aizdevuma izsniegšanu, kas tika pārtraukta, brīvostas pārvaldei nenodrošinot savlaicīgu un pilnīgu informācijas apmaiņu ar banku, pārvalde ir samaksājusi aizdevējiem vienreizēju maksu 120 300 eiro apmērā.

Lai arī ir izdevies pēdējā brīdī - ar trīs gadu kavēšanos - noslēgt projekta būvniecības fāzi, Valsts kontrole norāda, ka līdz projekta veiksmīgai realizācijai vēl ir tālu. Turpmāko divu gadu laikā stividoriem Krievu salā ir jāizbūvē iekšējās infrastruktūras objekti, jāuzstāda iekārtas un jāpārceļ uz Krievu salu ogļu pārkraušanas darbības.

Ar mērķi mazināt Eiropas finansējuma saņemšanas riskus Valsts kontrole ir izstrādājusi vairākus ieteikumus. Būtiskākie no tiem skar normatīvajiem aktiem un starptautiskiem standartiem atbilstošas projektu vadības komandas nodrošināšanu, projekta laika plāna un projektu vadības standartiem atbilstoša komunikācijas plāna izstrādi, kā arī kontroles pilnveidi, īpašu uzmanību pievēršot pakalpojumu iegādes tiesiskuma un lietderības izvērtējumam.

Pārkāpumus Valsts kontrole ir konstatējusi gan šajā revīzijā, gan iepriekš veiktajās revīzijās Rīgas brīvostas pārvaldē. Pārkāpumi aptver plašu diapazonu. Starp tiem ir konkurences tiesību pārkāpumi, nelietderīgi un prettiesiski iepirkumi, neatļauti ziedojumi lielā apmērā, nepamatotas administrācijas izmaksas un citi izdevumi daudzu miljonu eiro apmērā. Tomēr institūcijas, kuras ir atbildīgas par Rīgas brīvostas pārvaldes darbības uzraudzību - gan attiecīgās ministrijas, gan Rīgas dome, kura Rīgas brīvostas valdē ir pārstāvēta ar četriem valdes locekļiem, - līdz šim nav izlēmīgi reaģējušas uz atklātajiem pārkāpumiem, norādīja Valsts kontrole.

Krūmiņas ieskatā tas ir grūti saprotams, ņemot vērā Rīgas brīvostas nozīmīgo lomu visas valsts tautsaimniecībā, liek apšaubīt valdes efektivitāti un, iespējams, vēlreiz aktualizēt jautājumu par ostu pārvaldes modeli nākotnē kopumā.

Līdzīgi kā revīzijā iepriekš arī šoreiz Valsts kontrole aicina atbildīgās iestādes vēlreiz izvērtēt Rīgas brīvostas vadības atbilstību.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa
00:00 / 00:58
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti