Valsts kases pārvaldnieks: Šobrīd aizņemšanās iespējas ir labas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pašlaik Valsts kasē ir pietiekami daudz līdzekļu valdības lēmumu un valsts saistību izpildei, bet nepieciešamības gadījumā nav problēmu arī aizņemties papildu līdzekļus, jo aizņemšanās iespējas pašlaik ir labas, intervijā Latvijas Radio pauda Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Intervija ar Valsts kases pārvaldnieku Kasparu Āboliņu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Viņš informēja, ka Valsts kasē ir 2,8 miljardu eiro atlikums, naudas iepriekšējo saistību segšanai pietiek, bet drīzumā ir jāatmaksā 1,5 miljards eiro par iepriekšējo gadu aizņēmumiem.

Āboliņš stāstīja, ka pašlaik var izdevīgi piesaistīt līdzekļus, ja būs šāda nepieciešamība, un to izdarīt nebūs problēmu, jo aizņemšanās iespējas ir lielas.

Valsts kases pārvaldnieks skaidroja, ka valstij ir iespēja aizņemties starptautiskajos tirgos, iekšējos tirgos un arī starptautiskajās organizācijās, piemēram, Ziemeļu investīcijas bankā, Eiropas Komisijā.  

Āboliņš skaidroja, ka pašlaik aizdevumu likmes ir izdevīgas, piemēram, 10 gadu likmes ir pat negatīvas, bet, protams, pastāv pārfinansēšanas riski, ja nākotnē, kad vajadzēs parādu pārfinansēt, likmes būs augstākas.  

Viņš arī paredzēja, ka šogad budžeta deficīts, kas 10 mēnešos sasniedza jau gandrīz 410 miljonus eiro, vēl pieaugs, jo decembrī izdevumi parasti ir lielāki nekā iepriekšējos mēnešos, un arī šis gads nebūs izņēmums. Arī nākamgad, visticamāk, būs budžeta deficīts, bet pēc Covid-19  krīzes pārvarēšanas būs svarīgi atgriezties pie fiskālās disciplīnas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti