Pusdiena

Pusdiena 09.07.2018

Pusdiena

Meja cenšas stiprināt pussabrukušo Lielbritānijas valdību

Tuvākajos gados Valsts kase gatavojas aizņemties 3 miljardus eiro

Valsts kase tuvākajos gados gatavojas aizņemties 3 miljardus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirms nepilniem diviem mēnešiem Valsts kase starptautiskajos finanšu tirgos aizņēmās 650 miljonus eiro. Šogad starptautiskajos tirgos plānots aizņemties vēl 350 miljonus. Turpmākajos gados iecerēts aizņemties vēl lielākas summas, taču, pieaugot spriedzei starptautiskajos finanšu tirgos, iespējas veiksmīgi pārfinansēt valsts parādu var būt apgrūtinātas.

"Arvien pieaugošās protekcionisma tendences pasaulē, spriedze globālajos finanšu tirgos un iespējama izaugsmes palēnināšanās attīstītajās ekonomikās," noslēdzot Starptautiskā Valūtas fonda kārtējo misiju Latvijā, iespējamus ārējos kavēkļus Latvijas ekonomikai šā mēneša sākumā uzskaitīja misijas vadītāja Iva Petrova.

Brīdinājumi, ka aptuveni 10 miljardus eiro lielā valsts parāda apkalpošana un pārfinansēšana var kļūt dārgāka, izskan arvien biežāk.

Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš gan uzsver, ka šā gada maijā, kad Latvija starptautiskajos finanšu tirgos aizņēmās 650 miljonus eiro, procentu likmes bijušas visai izdevīgas, un tas ļaušot krietni ietaupīt. Tomēr neesot noliedzams, ka lielie investori ir kļuvuši nervozāki un atrast īsto brīdi, kad aizņemties, kļuvis sarežģītāk.

"Daudz lielāks svārstīgums ir, tā saucamais svārstīguma indekss, kas norāda, ka tirgus dalībnieki tuvākajā laikā sagaida kādas būtiskas izmaiņas akciju vai obligāciju tirgos. Ja ir augsts šis svārstīguma indekss, investori nogaida, jo viņi negrib pirkt, ieguldīt naudu aktīvam, ja nezina, kāda pēc pāris dienām būs šī aktīva cena. To brīžu, kad tirgus ir relatīvi stabils un ir iespēja aizņemties, ir mazāk," teica Āboliņš

Plānojot aizņemšanos, Valsts kase turpina pieturēties pie tā dēvētās priekšfinansēšanas stratēģijas, stāsta Āboliņš. "Mēs aizņemamies nevis vienu dienu pirms termiņa, kad mums ir jādzēš kādas iepriekš emitētas obligācijas, bet mēs to darām krietni iepriekš, skatoties, kad ir tirgū labvēlīgāka situācija un var nofiksēt zemākas likmes."

Līdz šā gada beigām esot plānots aizņemties vēl 350 miljonus eiro, savukārt turpmākajos divos gados plānoto aizņēmumu apjomi ir jau krietni lielāki.

"Nākamajos trīs gados mums ir jādzēš obligācijas 3,7 miljardu eiro apmērā.

Līdz ar to mums bāzes scenārijs ir, ka nākamgad mēs arī piesaistām miljardu, bet 2020.gadā – jau divus miljardus," teica Valsts kases pārvaldnieks.

Gadījumā, ja Eiropas finanšu tirgos aizņemšanās kļūtu pārlieku dārga, nākšoties lūkoties pēc alternatīvām iespējām. Zināmas iestrādes Valsts kasei jau esot Japānas un Šveices finanšu tirgos, taču līdz šim aizņemšanās tajos būtu pārāk dārgs prieks.

"Situācijā, ja Eiropā ir kādi satricinājumi un tirgi ir nepieejami vai aizņemšanās ir ļoti dārga, mēs varam izmantot šo alternatīvu," sacīja Āboliņš.

No Valsts kases pārvaldnieka teiktā noprotams, ka būtiski audzēt aizņemšanos iekšējā vērtspapīru tirgū Valsts kase pagaidām neplāno.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti