Valsts kase: Svarīgi, lai «Metalurgs» turpinātu strādāt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Liepājas metalurga” akcionāru vēlme sadarboties ar valsti ir izplēnējusi. Tā Latvijas Radio sacīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, norādot, ka uzņēmums maldināja valsti un kreditorus.

„Metalurgs” sniedzis valstij maldinošas ziņas par naudas pārskaitīšanu Lietuvā reģistrētai kompānijai "Torlina". TV3 raidījums „Nekā personīga” vakar vēstīja, ka „Metalurgs” aprīlī aizskaitījis Lietuvas firmai vairākus miljonus eiro, bet nav spējis samaksāt valsts galvotā kredīta maksājumu.

Starp „Liepājas metalurga” īpašniekiem un kreditoriem noslēgtā vienošanās paredz, ka lielāki kompānijas darījumi saskaņojami ar kreditoru izvirzīto kontrolieri. Taču aprīlī, neraugoties uz kontroliera un atbildīgo valsts iestāžu iebildēm, „Metalurgs” pārskaitījis partnerim Lietuvā 4,6 miljonus eiro. TV3 raidījums „Nekā personīga” vēstī, ka kompānijas „Torlina” vadītāji iepriekš bija arestēti par krāpšanos metāla tirgū.

Viena no metalurga kreditoriem - Valsts kases - pārvaldnieks Kaspars Āboliņš Latvijas Radio sacīja, ka uzņēmums arī maldināja kreditorus, skaidrojot, ka maksājums lietuviešiem jāveic, jo arī viņiem, tāpat kā „Metalurgam”, ir kredīts Itālijas „UniCredit” bankā. Ja maksājums netiktu veikts, „Metalurgam” būtu problēmas sarunās par valsts galvotā aizdevuma atmaksu. Kreditori no bankas noskaidroja, ka teiktais neatbilst patiesībai.

„”Torlinai” ir veikti vairāki maksājumi šogad, iepriekš gan mazāki, bet kopumā par kādiem 10 miljoniem eiro, tur pretī bijušas arī metāllūžņu piegādes, bet pēdējam maksājumam nekā pretī nav, tātad faktiski viena kreditora prasība samazināta pretstatā citiem,” saka Āboliņš.

Tajā pat laikā Valsts kasei nācās maksāt „UniCredit” bankai kredīta maksājumu „Metalurga” vietā un aug arī uzņēmuma elektrības rēķina parāds „Latvenergo”, kas ar tiesas lēmumu panācis aizliegumu atsavināt vai ieķīlāt uzņēmumam piederošos Liepājas osta LM akcijas. „Liepājas metalurgs” skaidrojumu par veikto darījumu sola sniegt pēcpusdienā, sacīja uzņēmuma preses sekretāre Simona Laiveniece. Tomēr pirmdien tas tā arī nav noticis.

Ar kreditoriem nesaskaņotais darījums bija viens no iemesliem kādēļ kreditori izteica piedāvājumu atpirkt uzņēmumu par trīs latiem - maksājot vienu latu katram īpašniekam. Sergejs Zaharjins un Ilja Segals ir piekrituši akcijas pārdot, tā pagājušajā nedēļā paziņoja kreditoru konsultants „Prudentia”. Trešais īpašnieks - Kirovs Lipmans - darījumam nav piekritis.

Āboliņš saka, ka sarunas turpinās, lai kreditori varētu pārņemt uzņēmuma vadību. Valsts kases pārvaldnieks skaidro - lai valsts visu naudu no uzņēmuma atgūtu, ir svarīgi, lai tas turpinātu strādāt.

„Ja uzņēmums turpina strādāt, tad valsts varēs atgūt visu – vai caur to, ka uzņēmumam būs pietiekama peļņa un varēs novirzīt maksājumus parādu dzēšanai, vai arī mēs pārdosim kādam investoram, kas operēs uzņēmumu visu kopumā,” ir pārliecināts Āboliņš.

"Liepājas metalurga" lielākie kreditori bez Valsts kases ir valstij piederošie „Latvenergo” un "Citadele banka", kā arī "SEB banka" un britu tērauda tirgotājs "Stemcor".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti