Valsts kase emitē obligācijas ar visu laiku zemāko procentu likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Trešdien, 14. oktobrī, pirmo reizi iekšējā tirgū izsolītas sākotnēji starptautiskajā finanšu tirgū emitētās Latvijas valsts eiroobligācijas ar dzēšanas termiņu 2026. gada 7. oktobrī. Obligācijas izlaistas Latvijas Globālās vidēja termiņa vērtspapīru programmas (GMTN) ietvaros.

Valsts kase informēja, ka izsoles dalībnieki esot izrādījuši ļoti lielu interesi par iespēju iegādāties vērtspapīrus.

Kopējais pieprasījums sasniedza 151,5 miljonus eiro, pārsniedzot pārdoto apjomu 7,6 reizes.

Konkurējošajā daudzcenu izsoles un augstā pieprasījuma rezultātā tika pārdoti vērtspapīri 20 miljonu eiro apjomā pēc nominālvērtības. Vidējā svērtā procentu likme bija -0,326%, un tā ir zemākā, kāda jebkad ir fiksēta Latvijas valsts parāda vērtspapīru sākotnējā izvietošanā, norādīja Valsts kase.

Šāds finanšu instruments (Latvijas eiroobligācijas GMTN ietvaros), kuru Valsts kase iepriekš ir piedāvājusi starptautiskajā tirgū ar citu izvietošanas metodi,  tagad papildu laidienu veidā izsolēs būs pieejams arī Latvijas tirgū, vērtspapīru izplatīšanu organizējot ar primāro dīleru starpniecību. Tas nodrošinās vietējiem investoriem, piemēram, pensiju fondiem, apdrošināšanas sabiedrībām, bankām u.c. tirgus dalībniekiem tiešu pieeju papildu vērtspapīru piedāvājumiem un attiecīgi paplašinās ieguldījumu spektru, kas pieejams sākotnējā izvietošanā.

Kopējā pieprasījuma un investoru interesi sekmējošais faktors ir šo eiroobligāciju augstā likviditāte, proti, šo eiroobligāciju iepriekš emitētais apjoms apgrozībā ir 1,5 miljardi eiro. Un tas ir instruments, ar ko notiek arī starptautiski tirdzniecības darījumi. Tā kā papildu emisijas rezultātā pārdotie vērtspapīri ir pilnībā savietojami ar iepriekšējām emisijām, tas veicinās šo instrumentu aktivitāti otrreizējā tirdzniecībā Latvijā un starptautiski, paziņojumā medijiem skaidroja Valsts kase.

Ieviešot jaunu instrumentu pieejamību izsolēs, Valsts kase turpmāk varēs elastīgāk iedarboties arī uz garāka termiņa parāda vērtspapīru regulārāku piedāvājumu iekšējā tirgū, kas iepriekš pamatā tika segts tieši ar eiroobligāciju realizēšanu starptautiskajos finanšu tirgos.

Kopumā sagaidāms, ka šādas aktivitātes veicinās apgrozījumu, vietējo investoru interesi un ir nākamais solis Latvijas kapitāla tirgus attīstības virzienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti