Panorāma

Aspazijai – 150

Panorāma

Telefonintervija ar Kārli Kangeri

Valsts kancelejai neļauj pārstāvēt valsti strīdā ar "Winergy"

Valsts kancelejai neļauj pārstāvēt valsti strīdā ar «Winergy»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Londonas šķīrējtiesa drīzumā sāks izskatīt vēja parka attīstītāja ”Winergy” prasību pret Latvijas valsti par 51 miljona eiro piedziņu. Valsts kancelejas juristus, kuri līdz šim šādos strīdos pārstāvēja Latviju, lemts nomainīt ar ārvalstu advokātiem, kas, visticamāk, arī izmaksās krietni dārgāk.

Pēdējos 11 gadus lielo investīciju strīdu risināšana ar ārzemju investoriem bija Valsts kancelejas pārziņā. Gaidāmajai arbitrāžai ar Igaunijas investoriem piederošo vēja enerģijas ražotāju “Winergy” valsts tomēr sameklējusi citus juristus.

„Nepieciešami krimināltiesību eksperti, kuru Valsts kancelejā nav. Tā summa, kas bija iesniegta, ir pietiekoši liela, lai mēs neriskētu ar neprofesionāliem centieniem,” skaidroja premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”).

Latvijas Televīzija jau vairākkārt ziņoja par “Winergy” strīdu ar “Norvik” banku. Banka pret enerģijas ražotāju vērsusies ekonomikas policijā un tiesā, to apsūdzot centienos ar maksātnespējas procesiem izvairīties no vēja parku izveidei aizņemtās naudas atdošanas. “Winergy” uzskata, ka šādi valsts, izmantojot policiju un tiesu, pret uzņēmumu īsteno spiedienu “Norvik” bankas interesēs, kura gribot pārņemt “Winergy” biznesu. Nespējot atrisināt strīdu, “Winergy” pērn uzsāka arbitrāžu pret valsti, apsūdzot to ar Igauniju slēgtā investīciju aizsardzības līguma pārkāpšanā.

Valsts kanceleja uzskata, ka ar strīdu būtu tikuši galā paši, turklāt - lētāk.

„Valsts kanceleja bija gatava veikt pārstāvības funkciju, bet izmeklēšanas iestādes atteicās sniegt informāciju, kas nepieciešama kvalitatīvas valsts aizstāvības pozīcijas gatavošanai noteiktajos termiņos. Tādēļ Ministru kabinets nolēma aicināt Iekšlietu ministriju uzņemties atbildību šajā lietā par sadaļu, kas attiecas uz izmeklēšanas iestādēm, t. sk. advokātu biroja izvēli, kas pārstāvēs Latvijas valsti šajā jautājumā. [..] Valsts starptautiskos tiesvedības procesos ir jāpārstāv valsts ierēdņiem, nevis advokātu birojiem. Šādu nostāju esam vienmēr pauduši un paudām arī attiecībā uz šo gadījumu,” norāda Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Valsts kancelejai, pārstāvot valsti pēdējos gados, izdevies ne tikai gūt izdevīgus miera izlīgumus, bet arī ietaupīt prāvus līdzekļus. Gadījumā, ja tiesvedībā šādā lietā tiek piesaistīti citi juristi, izmaksas vienā lietā sastāda teju trīs miljonus eiro.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis („Vienotība”), kura vadītajai iestāde, pēc Dreimanes vārdiem, bija jāpiesaista juristi, komentāros bija skops: „Pirmkārt, neatbilst patiesībai, ka mums ir jāveic jurista piesaiste... Mums arī atbilstoši Ministru kabineta lēmumam viss ir izpildīts un, ņemot vērā, ka tā ir ierobežotas pieejamības informācija, es nevarēšu komentēt lēmumu.”
Valdības vadītāja gan ir pārliecināta, ka juristu piesaiste ir pareizākais risinājums. „Esmu pārliecināta, ka tiesas process būs labvēlīgs. Man ir informācija, kas liek tā secināt, bet mums ir vajadzīgi profesionāli juristi, kas Londonas šķīrējtiesā var profesionāli aizstāvēt mūsu intereses,” sacīja Straujuma.

Centieni aizstāvēt valsts intereses, iespējams, ir tikai aisberga redzamā daļa. Premjere uzskata, ka tieši valsts interešu aizstāvība lielo investīciju strīdos Valsts kancelejai būtu īpaši jāuzlabo. Varbūt tādēļ pēc jaunu faktu saņemšanas līdz 23.martam pagarināta Valsts kancelejas ikgadējā darba snieguma izvērtēšana.

Iepriekš LTV raidījums "De facto" ziņoja, ka valdība neatklāj, cik maksās advokātiem strīdā ar «Winergy».

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti