Valsts iesaistās pagaidām bezcerīgās Jelgavas autobusu kompānijas «AMO Plant» glābšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lielā steigā un salīdzinoši klusi sarīkotā izsolē pārdota lielākā daļa maksātnespējīgās Jelgavas autobusu salikšanas kompānijas “AMO Plant” īpašumu. Vērtīgāko mantu – administrācijas ēku un ražošanas kompleksu – bez lielas konkurences nosolījusi valstij piederošā finanšu institūcija “Altum”. Kredītiestāde domā ēkas nākotnē pārdot par augstāku cenu, tādējādi atgūstot savulaik ražotnei aizdotos trīsarpus miljonus eiro. Pašlaik gan tas liecina par dubultu valsts iesaistīšanos neveiksmīga biznesa stutēšanā, jo neviens investors par “AMO Plant” nav izrādījis interesi.

Maskavas valdībai un “zaļzemnieku” vadītajai Jelgavas domei piederošais “AMO Plant” jau gadiem stāv dīkā. Pirms pieciem gadiem sāktā autobusu salikšana beidzās ar to, ka autobusus bez konkursa par desmitiem miljoniem eiro pirka pati Jelgavas dome. “AMO Plant” miljonu eiro palicis parādā nodokļos Valsts ieņēmumu dienestam, vairākus miljonus eiro kreditoriem, tāpat nav norēķinājies ar darbiniekiem. Šovasar pēc ilgākas tielēšanās Jelgavas tiesa beidza sargāt kompāniju no kreditoriem un pasludināja maksātnespēju.

Pāris mēnešos maksātnespējas administrators Aleksejs Panasins sarīkojis vērtīgāko īpašumu izsoli. Kā ar to veicies, administrators komentēt negrib.

Vērtīgākos īpašumus bez konkurences nosolījusi valstij piederošā finanšu institūcija “Altum”, kas pirms pieciem gadiem “AMO Plant” izsniegusi trīsarpus miljonu eiro kredītu apgrozāmajiem līdzekļiem. Administrācijas ēku un ražošanas kompleksu “Altum” ieguvusi par divarpus miljoniem eiro. 

Kredītiestādes Saistību izpildes departamenta vadītājs Ainārs Barbejs domā, ka īpašumus reiz pārdos par būtiski lielāku summu, tā atgūstot savulaik aizdoto naudu.

““Altum” šeit nav samaksājis ne kapeiku. Ja mums izdosies par vismaz par miljonu pārdot dārgāk, tas būs ļoti jauki. Mūsu rīcībā esošie ekspertu slēdzieni un vērtējumi par šī objekta vērtību liek mums domāt, ka tas ir tā vērts, lai mēs varētu atgūt savus līdzekļus.” Skaidrojot, kāpēc nav bijuši citi pretendenti, Barbejs saka, ka objekts ir specifisks.

Kopš “AMO Plant” gadiem jau ir dīkā, Jelgavas mērs “zaļzemnieks” Andris Rāviņš regulāri nācis klajā ar paziņojumiem, ka Jelgava esot atradusi potenciālos investorus. Par “jaunu impulsu rūpnīcas "AMO Plant" turpmākai attīstībai” Rāviņš runāja arī pirms pāris nedēļām pēc vizītes Gruzijā. Taču līdz šim Jelgavas varas vēstījumi tā arī palikuši runu līmenī.

Pašā faktā, ka kredītdevējs izsolē nopērk mantu, nav nekas neierasts. Ar nosacījumu, ja ir pamatotas cerības to pārdot dārgāk, norāda viens no vadošajiem ekspertiem maksātnespējas jautājumos advokāts Gatis Flinters no biroja “Borenius”.

“Riski varētu būt tādi, ka šīs plāns nerealizējas un nav iespējams šo aktīvu atgriezt apritē, pēc gada vai pēc diviem attiecīgā nozare stagnē un nav nepieciešamie uzņēmēji, kuriem būtu interese šo aktīvu izmantot. Tādā gadījumā nāksies šo ieguldījumu norakstīt. Arī visas uzturēšanas izmaksas, kuras iestāde būs ņēmusi uz sevi, gaidot investoru, tad radīs papildu zaudējumus,” skaidro Flinters.

Ņemot vērā, ka lauvastiesa “AMO Plant” akciju piederēja Maskavas valdībai un mazliet arī Jelgavas domei, jautājums arī, vai tikušas izsmeltas iespējas vērsties pret īpašniekiem.

“Vai ir citi varianti, kā šos naudas līdzekļus atgūt – vai ir galvotāji, vai ir iespējama uzņēmuma, iepriekšēju īpašnieku un vadītāju ļaunprātīga rīcība, vai ir iespējams vērsties pret viņiem par nodarītajiem zaudējumiem. Un tādā veidā censties atgūt ieguldītos līdzekļus,” skaidro advokāts Flinters.

Ja “Altum” neizdotos iegūtos īpašumus pārdot par augstāku maksu, valsts savus ieguldījumus nu jau varētu zaudēt teju dubultā. Turklāt finanšu institūcijas jaunā valde publiski tikusi saistīta ar pie varas esošajām politiskajām partijām, tajā skaitā Jelgavā valdošo Zaļo un Zemnieku savienību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti