Valsts ieņēmumu dienests sācis pārbaudīt taksometru skaitītājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kopš decembra sākuma Valsts ieņēmumu dienests (VID) aktīvi sācis pārbaudīt taksometros uzstādītos skaitītājus, lai pārliecinātos, ka izmantotie skaitītāji atbilst Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām.

Taksometru skaitītāji bija jānomaina līdz šī gada 13. oktobrim. Patlaban par atbilstošu prasībām atzīts tikai viens taksometra skaitītāja modelis, kas VID datu bāzē reģistrēts septembra vidū.

Pārējo Latvijā izmantoto taksometru skaitītāju modeļu atbilstība jaunajām tehniskajām prasībām nav pārbaudīta, jo tos apkalpojošie dienesti nav iesnieguši šos skaitītājus atbilstības pārbaužu veikšanai.

VID vērsies arī Rīgas domes Satiksmes departamentā, Rīgas pašvaldības policijā un vairākās pašvaldībās, mudinot šīs institūcijas sākt taksometros uzstādīto skaitītāju pārbaudes.

VID pārstāve Aiva Sotniece par taksometru skaitītājiem
00:00 / 00:27
Lejuplādēt
“Neviens vēl nav sodīts, jo administratīvais process tik ātri nenorisinās,” norāda Nodokļu kontroles pārvaldes Elektronisko kases aparātu un metodikas daļas vadītāja Aiva Sotniece. “Protams, sākumā ir protokola sastādīšana un tikai tad ir lēmums. Bet mēs strādājam ar šiem maksātājiem. Vispirms preventīvi – rakstām vēstules ar “Konsultē vispirms!” principu. Ja maksātājs to neņem vērā, tad esam spiesti piemērot drastiskākas metodes,” sacīja Sotniece.

Vēl novembrī LTV raidījums “De facto” vēstīja, ka “godīgo taksometru” skaitītāju ieviešana ir iekavējusies.

Pašlaik akreditācijai iesniegti vēl divi skaitītāju modeļi – vienu no tiem piedāvājusi uzņēmēja Genādija Aksjonova firma, citu – uzņēmēji, kurus pirms diviem gadiem LTV  raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” eksperimenta laikā kāds Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvis pieminējis kā iespējamos “skaitītāju griešanas” speciālistus. Šī firma (SIA “Mikom”) nu jau atzīta par maksātnespējīgu, īpašnieki atvēruši jaunu tajā pašā adresē – SIA “MTS Service”. “De facto” ir zināms, ka skaitītājs, ko uzņēmums ir iesniedzis sertifikācijai, pieļauj čeka anulēšanu pēc brauciena – formāli normatīvie akti to pieļauj, un pagaidām Valsts ieņēmumu dienests domā, vai nepieciešams tos precizēt.

Iespējamo manipulāciju dēļ ar skaitītājiem Valsts kasei secen iet tieši pievienotās vērtības nodoklis. Pēdējo divu gadu laikā šī nodokļa ieņēmumi no taksometru nozares ir sarukuši par trešdaļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti