Valsts garantēto studiju un studējošo kredītu gatavojas izsniegt «Swedbank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Swedbank” gatavojas izsniegt valsts garantēto studiju un studējošo kredītu 2020./2021. mācību gadam un ir iesniegusi pieteikumu finanšu institūcijā “Altum”. Plānots, ka studiju un studējošo kredītus “Swedbank” sāks izsniegt no augusta vidus, informēja bankā un “Altum”.

Atvieglojumi kredītu saņemšanā

Piesakoties studiju vai studējošajam kredītam, topošajiem studentiem nebūs nepieciešams otrs galvotājs, kas uzņemtos saistības gadījumā, ja kredītņēmējs nevarētu atmaksāt kredītu. Turpmāk šo garantiju sniegs finanšu institūcija “Altum”. Līdz šim papildu prasība nodrošināt atbilstošu privāto galvotāju daudziem studentiem esot izrādījies nepārvarams šķērslis, kas turpmāk atkritīs.

Tāpat turpmāk netiks noteikti studiju kredīta griesti, kā tas bija līdz šim –

maksimālais studiju kredīts būs studiju maksas apmērā.

Valsts turpinās subsidēt studiju kredīta procentu maksājumus studiju laikā un gadu pēc absolvēšanas. Savukārt jaunajiem vecākiem pēc bērna piedzimšanas vai adopcijas tiks dzēsta studējošā kredīta apmaksas summa 30% apmērā. Līdz šim kredītsumma tika dzēsta tikai vienam no vecākiem, taču turpmāk šāda iespēja būs abiem bērna vecākiem.

Pieteikšanās kredītam

Pieteikties valsts garantētajam studiju vai studējošā kredītam varēs uzreiz pēc līguma noslēgšanas ar augstskolu. No šī gada pieteikšanās un līguma noslēgšana būs iespējama attālināti “Swedbank” internetbankā. Došanās uz filiāli nebūs nepieciešama.

Savukārt valsts garantiju banka piemēros pati pēc pieteikuma izvērtēšanas un līguma parakstīšanas – topošajiem studentiem nekas papildus nebūs jādara.

Pirms pieteikšanās valsts garantētajam kredītam, studentam jābūt attiecīgās bankas klientam.

Līdz studiju kredīta izsniegšanai interesentam iespēja pieteikties informācijai par valsts garantēto kredītu saņemšanu, un tiklīdz tiks uzsākta kredītu izsniegšana, banka par to informēs katru interesentu.

Pašlaik “Swedbank” pielāgo bankas sistēmas, lai no augusta vidus jau varētu studentiem izsniegt kredītus ar “Altum” portfeļgarantiju. Iepriekš iespējai 2020./2021. mācību gadā izsniegt studiju kredītus ar valsts galvojumu nepieteicās "SEB banka", norādot uz papildu resursiem, kas būtu nepieciešami, lai ieviestu izmaiņas līdzšinējā studiju kredītu administrēšanas procesā un sagatavotu jaunu infrastruktūru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti