Panorāma

Dezinficē Dobeles slimnīcas bērnu nodaļu

Panorāma

Grenctālē izveidojusies kravas mašīnu rinda

Atliek studiju kredītu maksājumus

Valsts galvoto studiju un studējošā kredītu atmaksu varēs atlikt līdz 6 mēnešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tā kā daudziem studiju un studējošā kredīta ņēmējiem saistībā ar Covid-19 izplatību un valstī noteikto ārkārtējo stāvokli ir samazinājušies ikmēneša ienākumi, ir radušās arī grūtības atmaksāt valsts galvotos studiju un studējošā kredītus. Tāpēc valdība nolēma ļaut atlikt studiju un studējošā kredītu, kā arī kredītam pielīdzināto stipendiju pamatsummas atmaksu uz termiņu līdz 6 mēnešiem.

Studiju un studējošā kredīta ņēmējiem tiek piedāvāta iespēja atlikt studiju, studējošo vai arī abus kredītus, paziņojumā medijiem informēja Izglītības ministrija.

Ar iesniegumu par pamatsummas atmaksas atlikšanu jāvēršas kredītiestādē, ar kuru ir noslēgts kredītlīgums:

•           par kredītiem, kas tika izsniegti no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts galvojumu no 2001.gada maija (“SEB banka” vai “Citadele”) saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu"

Ar iesniegumu par pamatsummas atmaksas atlikšanu jāvēršas Studiju un zinātnes administrācijā,

•           par kredītiem, kas tika izsniegti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem  “Kārtība, kādā no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirts un atmaksāts studējošo kredīts"". Par kredītiem, kas tika izsniegti līdz 2001.gada maijam no valsts budžeta līdzekļiem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem  “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem".

•           Arī par kredītam pielīdzināmo stipendiju atmaksu ar iesniegumu jāvēršas Studiju un zinātnes administrācijā,

Atbalstītais mehānisms ir vienkāršs – ja kredīta ņēmējs piesakās uz pamatsummas atmaksas atlikšanu līdz 6 mēnešiem, tā tiek piešķirta, nevērtējot, kurā nozarē strādā kredītņēmējs.

Visi pārējie studiju un studējošā kredītlīgumu nosacījumi paliek nemainīgi – ir jāmaksā kredīta procenti, netiek pagarināts kredīta kopējais atmaksas termiņš un netiek veikti arī citi grozījumi kredītlīgumā.

Normatīvais regulējums jau paredzēja atmaksas atlikšanu, ja cilvēkam ir piešķirts bezdarbnieka statuss, un bezdarbnieki līdz diviem gadiem jau esošā regulējuma ietvaros ir atbrīvoti no pamatsummas maksājumiem. Taču šobrīd situācija ir mainījusies un daudziem kredītņēmējam nav piešķirts bezdarbnieka statuss, bet ir būtiski samazinājušies ienākumi, tāpēc atbalsta mehānisms noteikts arī viņiem.

Pieteikties pamatsummas atmaksas atlikšanai uz laiku līdz 6 mēnešiem varēs līdz 2020.gada 31.decembrim.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”) ceturtdien, 2.aprīlī, pēc valdības sēdes preses konferencē atbildot uz valsts iespējām palīdzēt cilvēkiem, kuri studijām paņēma kredītu paši, bez valsts galvojuma, sacīja, ka “šie notiekumi attīstās soli pa solim, saskatām problēmas un tad tās ļoti lielā ātrumā risinām”, piemēram, uzņēmumu atbalsta programmas pilnveidojas faktiski divas reizes nedēļā.

Visi nākamie lēmumi būs vērsti uz to, lai uzlabotu ikviena cilvēka situāciju un iespējami mazāk cilvēku būtu cietuši šajā situācijā, solīja Reirs.

KONTEKSTS:

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. 25. martā pirmo reizi ir konstatēti pieci inficēšanas gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka vīruss cirkulē sabiedrībā.

Otrdien, 31. martā, 27 Covid-19 saslimšanas gadījumi reģistrēti reliģiskās organizācijas "Zilais krusts" vīriešu patversmē Rīgā. Otrdien tapa zināms arī tas, ka Covid-19 konstatēts 11 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Operatīvās vadības centra darbiniekiem. 

Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim. Cīņai ar vīrusu noteica aizvien stingrākus ierobežojumus, mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi, brīvdienās daļēji slēgti tirdzniecības centri. Noteikti arī jauni pulcēšanās ierobežojumi, ārpus mājām vienkopus ļaujot atrasties ne vairāk par diviem cilvēkiem vai ģimeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti