Panorāma

Sākas Rīgas konference

Panorāma

Covid nodaļas vadītājs: Paliekam mājās un netiekamies!

Atbalstu saņems arī "zaļajā" režīmā strādājošie

Valsts atbalstu varētu saņemt arī Covid-19 «zaļajā režīmā» strādājošie

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Panākta vienošanās par nozaru sarakstu, kam pienāksies valsts atbalsts Covid-19 ierobežojumu dēļ. Lielāks atbalsts būs tiem, kam aizliegts strādāt pilnībā. Tāpat uz izskatīšanu valdībā tiks virzīts kompensācijas mehānisms pasākumu rīkotājiem, kam valsts atmaksās 80% no atgriezto biļešu naudas.

Covid-19 dēļ izsludinātajā ārkārtējā situācijā galvenais atbalsta rīks uzņēmumiem būs grants par apgrozījuma kritumu.

To varēs saņemt tikai noteiktu nozaru uzņēmumi, kuriem oktobrī, salīdzinot ar trim iepriekšējiem mēnešiem, apgrozījums būs nokrities par vismaz 20%.

Ja ierobežojumi aizliedz strādāt pilnībā, kā tas ir iekštelpu atrakciju nozarei, grants plānots 60% apmērā no darbiniekiem izmaksātajām algām, savukārt gadījumā, ja strādāt var, bet ar ierobežojumiem, grants būs 30% apmērā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) norādīja, ka otrajā kategorijā ietilps visi, kas drīkst strādāt tikai “zaļajā režīmā”, piemēram, mazumtirgotāji, frizētavas, ēdinātāji, kultūras un sporta centri. Kopējās izmaksas ekonomikas ministrs lēš ap 40 miljoniem eiro.

“Brīvdienās kolēģi no Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta strādās, pieslīpēs detaļas. Es no savas puses ļoti ceru, ka otrdien valdības sēdē varētu šo atbalstu skatīt. [..] Galvenais, ka ir skaidrība, ka atbalsts būs,” sacīja Vitenbergs.

Vēl Finanšu ministrijā panākta vienošanās par to, ka

valsts atcelto pasākumu rīkotājiem atmaksās 80% no atgriezto biļešu naudas.

Tāda pati kompensācija plānota par atgrieztajām biļetēm, kuras nevar izmantot apmeklētāju skaita ierobežojuma dēļ. Kultūras ministrija (KM) aprēķinājusi, kas tas valstij varētu izmaksāt 2 miljonus eiro.

Ministrija uzskata, ka atbalsts būtu vajadzīgs arī pašnodarbinātajiem, kam ierobežojumu dēļ samazinājušies ienākumi, taču pagaidām par to vienošanās nav panākta. “Līdz šim ir bijuši pieejami divi dažādi risinājumi. Viens, kur Valsts ieņēmumu dienests ir maksājis dīkstāvi, un ir bijis arī risinājums, kur Valsts kultūrkapitāla fonds ir maksājis dīkstāvi radošajām personām. Līdz ar to labākais modelis šajā situācijā vēl ir jāmeklē,” sacīja KM valsts sekretāre Dace Vilsone.

Gan granti par apgrozījuma kritumu, gan kompensācijas par pasākumu biļetēm vēl būs jāatbalsta valdībai un jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Līdz ar to izmaksas, visticamāk, varētu notikt decembrī. Finanšu ministrija norādīja, ka naudas avots tam būs valsts budžeta līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. Vienlaikus noteikti ierobežojumi ar mērķi palielināt Covid-19 vakcinācijas aptveri. Tostarp uzsvars likts uz darbu attālināti un valsts un pašvaldības iestādēs strādājošajiem pienākumu potēties pret Covid-19. Noteikti arī ierobežojumi tirdzniecībā, pakalpojumos, ēdināšanā, kā arī kultūras jomā.

Skolas var turpināt darbu klātienē, visiem bērniem valkājot maskas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti