Valsts atbalstu mājokļa iegādei izmantojušas 10 000 ģimeņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Attīstības finanšu institūcija "Altum" mājokļu garantiju programmā ģimenēm ar bērniem piešķīrusi 10 000 garantiju, informē "Altum".

Tādējādi visā Latvijā 10 000 ģimeņu ir izmantojušas valsts atbalstu hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas nodrošināšanai. Ar "Altum" garantijas palīdzību komercbankas ģimenēm, kurās ir kopumā vairāk nekā 14 000 bērnu, nekustamā īpašuma iegādei ir piešķīrušas kredītus 630,90 miljonu eiro apmērā.

Desmit tūkstošā garantija piešķirta šā gada novembra beigās "Swedbank" izsniegtam aizdevumam ģimenei ar trim bērniem. Ģimene iegādājusies mājokli daudzdzīvokļu namā vienā no Rīgas mikrorajoniem par aptuveni 42 000 eiro. Pateicoties garantijai, kas bija 7980 eiro jeb 20% apmērā no aizdevuma summas, ģimene mājokli varēja iegādāties ar pirmo iemaksu 2100 eiro jeb 5% no kopējās aizdevuma summas.

Atbalstu izmanto ģimenes visā Latvijā – vidējā garantija, kas līdz šim saņemta mājokļa iegādei, ir 7100 eiro, savukārt vidējais aizdevums, ko ir piešķīrusi banka, ir 63 000 eiro.

Proporcionāli lielākais galvojumu skaits ir Rīgā un Pierīgā (67% garantiju), kam seko ģimenes Vidzemē (15%), Kurzemē (9%), Zemgalē (7%) un Latgalē (3%). Pirmā mājokļa atbalsta saņēmēju kūtrums Latgalē tiek skaidrots arī ar zemām algām.

No 10 000 ģimenēm, kas līdz šim ar valsts atbalstu tikušas pie sava mājokļa, 61% gadījumu aizdevums ir piešķirts ģimenei, kurā šobrīd aug viens bērns, 35% ģimeņu ir ar diviem bērniem, savukārt 7% ģimenēs ir trīs vai vairāk bērni.

"Nemainīgi augstais pieprasījums pēc mājokļu garantijām apliecina, ka šis finanšu instruments labi palīdz risināt aktuālo hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas nodrošināšanas problēmu un paplašina mājokļu pieejamību ģimenēm ar bērniem visā Latvijā, vienlaikus sekmīgi piesaistot finansējumu no privātā tirgus.

Kopš 2015. gada kopējais valsts finansējums šai programmai ir 19 miljoni eiro, kas ļāvuši mums izsniegt garantijas par kopējo apjomu 70,6 miljoni eiro.

Vēl teju desmitkārt lielāka ir summa, ko komercbankas izsniegušas hipotekārajos aizdevumos, proti, vairāk nekā 630 miljoni eiro," norāda "Altum" valdes locekle Inese Zīle.

Viņa atzīmē, ka vairāk nekā 50% no šogad pirmajā pusgadā komercbankās hipotekārajos aizdevumos izsniegtā finansējuma ir piešķirti ar "Altum " garantijas palīdzību gan ģimenēm ar bērniem, gan jaunajiem speciālistiem. 

"Altum" mājokļu galvojumu programmā piedalās sešas komercbankas – "Citadele", "SEB banka", "Swedbank", "Luminor", "BlueOrange" un kopš šā gada novembra – "Privatbank".

KONTEKSTS:

2015. gadā uzsāktajā “Altum” atbalsta programmā garantijas paredzētas bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem, kuriem ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmajai iemaksai. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti