Valsts atbalstīs gaļas liellopu audzētājus ar aptuveni 100 eiro par vienu dzīvnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai saglabātu liellopu gaļas ražošanu, pārtrauktu jaunlopu izvešanu no Latvijas un palielinātu liellopu gaļas nozares pievienoto vērtību, Zemkopības ministrija (ZM) nolēmusi 2014.gadā ieviest īpašu atbalstu liellopu audzētājiem. Atbalsta likme varētu būt aptuveni 100 eiro par katru liellopu, informēja ZM pārstāve Daiga Muceniece.

Paredzēts, ka īpašais atbalsts tiks piešķirts par buļļiem un vēršiem, kā arī par tīršķirnes, kombinētajām vai krustojumu rezultātā iegūtajām gaļas šķirnes telēm. Īpašo atbalstu varēs saņemt tikai par liellopiem, kuri pretendenta saimniecībā 2014.gadā būs sasnieguši 16 mēnešu vecumu un saimniecībā turēti vismaz sešus mēnešus, kā arī, ja tiks ievēroti visi ar dzīvnieku identifikāciju un reģistrēšanu saistītie noteikumi.

Atbalsta likme būs atkarīga no dzīvnieku skaita, taču provizoriski aprēķini liecina, ka atbalsta likme varētu būt aptuveni 100 eiro par liellopu. Lai saņemtu īpašo atbalstu par liellopiem, lauksaimniekiem būs jāiesniedz platību maksājumu iesniegums Lauku atbalsta dienestā līdz šī gada 15.maijam, taču atbalsttiesīgo dzīvnieku skaits tiks noteikts, balstoties uz Lauksaimniecības datu centra dzīvnieku reģistra datiem.

Jaunas īpašā atbalsta shēmas ieviešanu pieļauj Eiropas Padomes un Parlamenta apstiprinātie pārejas noteikumi 2014.gadam, kas paredz iespēju palielināt arī kopējo pieejamo īpašo atbalstu Latvijai no 5,13 līdz 10,15 miljoniem eiro. Tādēļ pieņemts lēmums palielināt arī īpašā atbalsta par pienu un īpašā atbalsta par lopbarības sēklu un sēklas kartupeļu finansējumu, kas sniegtu iespēju piešķirt pilnīgu noteikumos paredzēto atbalsta apmēru. Īpašais atbalsts par cietes kartupeļu kvalitātes uzlabošanu tiks saglabāts bez izmaiņām.

Paredzētās īpašā atbalsta izmaiņas, tajā skaitā par jauna īpašā atbalsta par liellopiem ieviešanu, vēl tiks saskaņotas ar Eiropas Komisiju.

Īpašā atbalsta shēmas tiks īstenotas vairs tikai 2014.gadā, savukārt ar 2015.gadu lauksaimniekus sagaidīs jaunas izmaiņas, jo tiks ieviesta tiešo maksājumu reforma. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti