Valsts aizdevumu programmā pašvaldību investīciju projektiem šogad paredzēti 70 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2020. gadā aizsāktā un 2021. gadā turpinātā valsts aizdevumu programma pašvaldībām Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai Latvijā turpināsies arī 2022. gadā un tai paredzētais finansējums ir 70 miljoni eiro. To otrdien lēma valdība.

Valdība 22. februārī atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto noteikumu projektu par kritērijiem un kārtību, kādā 2022. gadā tiek izvērtēti un izsniegti valsts aizdevumi pašvaldībām Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai. 

Lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, VARAM šogad paplašina pašvaldību iespējas aizņemties, papildinot aizdevumu programmu ar iespēju projektus pieteikt arī pašvaldības īpašumā esošās ēkās atjaunojamo energoresursu izmantojošu enerģiju ražojošu iekārtu iegādei un uzstādīšanai, vispārējās izglītības iestādes ēkas pārbūvei vai jaunas ēkas būvniecībai un 5G infrastruktūras attīstībai pašvaldībās.

Joprojām tiks atbalstīta projektu īstenošana pārējo mērķu grupās – transporta infrastruktūras, tai skaitā tiltu attīstībai, pašvaldības ēku energoefektivitātes paaugstināšanai, higiēnas prasību nodrošināšanai izglītības iestādēs un sociālās aprūpes centros, tostarp ārtelpās, pašvaldības pakalpojuma aizstāšanai ar jaunu bezkontakta vai autonomu risinājumu, iedzīvotāju nekustamā īpašuma pievienošanai centralizētajiem kanalizācijas un ūdensapgādes tīkliem, ēkas vai tās daļu pielāgošana pašvaldības pakalpojumu sniegšanai, īres dzīvokļu izveidošanai ārpus Rīgas plānošanas reģiona, pašvaldības meliorācijas sistēmas atjaunošanai, pārbūvei vai ierīkošanai, lielu investīciju būvprojektu izstrādei.

Valsts aizdevuma finansējums pašvaldību investīciju projektiem 2022. gadā ir paredzēts 70 miljonu eiro apmērā.

Izvērtējot aizdevuma piešķiršanu investīciju projektiem, šogad tiks ņemta vērā arī informācija par projekta ilgtspēju, tā ietekmi uz klimata pārmaiņu mazināšanu vai pielāgošanos klimata pārmaiņām.

Pagājušajā, 2021. gadā, finansējuma saņemšanai tika atbalstīti 303 pašvaldību investīciju projekti par kopējo summu 142,19 miljoni eiro. Savukārt 2020. gadā tika atbalstīti 307 pašvaldību investīciju projekti 99,6 miljonu eiro apmērā. 

Arī 2022.gadā svarīgs kritērijs aizdevuma saņemšanai ir projekta augsta gatavība – projekti būs jāpabeidz līdz 2023. gada beigām, turklāt investīciju projekta savlaicīgai īstenošanai ir jābūt veiktām nepieciešamajām iepirkumu procedūrām. 

Investīciju projektu pieteikumu iesniegšana paredzēta līdz katra mēneša pirmajam datumam, proti, atbilstoši investīciju projektu mērķiem, šogad pašvaldības investīciju projektu pieteikumus var iesniegt  ne vēlāk kā līdz šī gada 1. oktobrim vai 1.novembrim. 

Piesakoties valsts aizdevuma saņemšanai, pašvaldībām jāņem vērā, ka investīciju projekta aizdevuma apmērs nevar būt lielāks par 85% no kopējām izmaksām, un pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums, kas nav mazāks par 15%.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti