Dienas ziņas

Eiropā stingri ierobežo Covid-19 izplatību

Dienas ziņas

Eiropas Savienība slēdz ārējās robežas

Valstis izziņo ekonomikas stimulēšanas pasākumus

Valstis izziņo ekonomikas stimulēšanas plānus; biržas tas nav nomierinājis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pasaulē reģistrēto apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits ar jauno koronavīrusu pārsniedzis 200 000, trešdien, 18. martā, paziņoja Džona Hopkinsa universitāte. No tiem vairāk nekā 8000 miruši, bet 80 000 atveseļojušies, liecina dati. Tikmēr ASV un Kanāda vienojušās slēgt savstarpējo robežu. Valstu valdības izsludina plašus ekonomikas stimulēšanas plānus, tomēr biržas tas nav nomierinājis.

  • ASV

Akciju tirgi trešdien atkal piedzīvoja svārstības un kritumu par spīti pasaules valstu valdību paziņojumiem par vērienīgām ekonomikas stimulēšanas paketēm. Akciju cenas kritās gan Eiropas, gan Āzijas tirgus. Otrdien, 17. martā, pēc ASV valdības paziņojuma par plašu ekonomikas atbalsta programmu ASV biržas sākotnēji reaģēja pozitīvi, taču trešdien,  verot biržu durvis, akciju vērtības atkal strauji kritās.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka vēlas "lielu un drosmīgu" rīcības paketi. Lai mazinātu jaunā koronavīrusa epidēmijas ietekmi uz ekonomiku, Baltais nams piedāvā pasaules lielākajā ekonomikā iepludināt vienu triljonu ASV dolāru. Tā būtu vēl lielāka palīdzības pakete nekā 2008. gada globālās finanšu krīzes laikā.

Daudzi restorāni un veikali cieš no dīkstāves koronavīrusa dēļ, un ekonomisti prognozē, ka ASV var ieslīgt recesijā. Finanšu ministrs Stīvens Mnučins paziņoja, ka

ekonomikas atbalsta plānā iekļauti nodokļu atvieglojumi strādniekiem, desmitiem miljardu dolāru avioindustrijas un mazā biznesa atbalstam,

un aicināja Kongresu atbalstīt prezidenta administrāciju.

"Tas ir liels skaitlis. Ekonomikai šī ir ļoti unikāla situācija," teica ministrs.

  • Lielbritānija

Arī Lielbritānijas valdība paziņojusi par 350 miljardu mārciņu vērtu garantiju programmu britu uzņēmumiem. Šī summa atbilst 15% Apvienotās Karalistes iekšzemes kopprodukta.

Paketē paredzētas nodokļu brīvdienas uzņēmumiem, dotācijas mazumtirgotājiem un krogiem, tiek apsvērta arī  palīdzība aviosabiedrībām.

Valdība norādīja, ka minētā summa ir "sākotnējā", ar to liekot saprast, ka vajadzības gadījumā stimulēšanas pasākumus pastiprinās.

"Mums jārīkojas tāpat kā jebkurai kara laika valdībai un jādara viss iespējamais, lai atbalstītu mūsu ekonomiku," paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Arī pasaules trešās lielākās ekonomikas Japānas valdībā diskutē par ārkārtas atbalsta pasākumiem ekonomikai.

  • Polija

Tikmēr Polija trešdien paziņoja par  fiskālo paketi aptuveni 50 miljardu eiro apmērā, lai valstij palīdzētu tikt galā ar koronavīrusa izplatību. Premjers Mateušs Moraveckis teica, ka

programma attiecas uz darbavietām, uzņēmēju atbalstu, veselības aprūpi, finanšu sistēmas nostiprināšanu un valsts investīcijām.

Tostarp paredzēts, ka valsts segs 40% algas strādniekiem grūtībās nonākušos uzņēmumos, lai izvairītos no atlaišanām.

KONTEKSTS:

Koronavīruss ''SARS-CoV-2'' un Covid-19 sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka Covid-19 saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 konstatēts 2020. gada 2. martā, un līdz trešdienai, 18. martam, apstiprināts kopumā 71 saslimšanas gadījums. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu.

Starptautiskās organizācijas vērsa uzmanību uz to, ka Covid-19 izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cietīs aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Latvijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka varētu atvēlēt līdz miljardam eiro, lai mazinātu Covid-19 ietekmi uz Latvijas ekonomiku. Nauda paredzēta, piemēram, kredītu un nodokļu brīvdienām uzņēmējiem, kā arī slimības lapu apmaksai.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti