«Valmieras stikla šķiedras» saistības ir 118,3 miljoni eiro; daļu no tām segs, pārdodot ASV meitasuzņēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Stikla šķiedras ražotāja AS "Valmieras stikla šķiedra" maksājumu saistības tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plāna sagatavošanas brīdī bija 118 333 109 eiro apmērā, tostarp daļu no tām plānots segt, pārdodot ASV meitasuzņēmuma kapitāldaļas, liecina uzņēmuma TAP pasākumu plāns.

Tostarp maksājumu saistības pret nodrošinātajiem kreditoriem ir 91 046 242 eiro apmērā, kuru ietvaros maksājumu saistības pret "SEB banku" ir 45 477 443 eiro apmērā un pret "Danske Bank" - 45 568 799 eiro apmērā.

Savukārt maksājumu saistības pret nenodrošinātajiem kreditoriem ir 27 286 867 eiro apmērā, tostarp pret kreditoriem, kuri ir atzīstami par saistītajiem uzņēmumiem likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" izpratnē - 19 411 304 eiro apmērā.

"Valmieras stikla šķiedras" TAP īstenošanas laikā paredzēts segt nenodrošināto kreditoru galvenos prasījumus par kopējo summu 6 873 141 eiro apmērā un nodrošināto kreditoru galvenos prasījumus par kopējo summu 45,5 miljonu eiro apmērā.

TAP laikā "Valmieras stikla šķiedra" apņēmusies līdz 2020 .gada 31. martam pārdot tai piederošās kapitāla daļas ASV meitassabiedrībā un/vai nodrošināt tās ieķīlātās mantas atsavināšanu un/vai piesaistīt finanšu līdzekļus no trešajām personām, par kopējo naudas sumu, kas nebūs mazāka par 35 miljoniem eiro.

"Valmieras stikla šķiedras" maksājumu saistības, kuru atmaksas vai izpildes termiņš ir iestājies pirms TAP sākšanas vai iestāsies TAP laikā, ir kopsummā 99 266 102 eiro, no tām maksājumu saistības, kurām 2019.gada 18.jūnijā bija iestājies izpildes termiņš, bija 8 219 860 eiro apmērā, bet pārējās maksājumu saistības, kurām iestāsies izpildes termiņš TAP laikā, bija 91 046 242 eiro.

"Valmieras stikla šķiedra" un nodrošināto kreditoru noslēgtās vienošanās paredz pienākumu uzņēmumam ik mēnesi maksāt nodrošinātajiem kreditoriem komisijas maksu par galvojuma izmantošanu, kas atbilst 4,5% gadā no spēkā esošajām galvojuma saistībām. "Valmieras stikla šķiedra" ir paredzējusi TAP laikā turpināt maksāt nodrošinātajiem kreditoriem komisijas maksu par galvojuma izmantošanu, jo šādu galvojumu spēkā esamība ir nepieciešama nepārtrauktas ražošanas nodrošināšanai.

Uzņēmuma TAP īstenošanas laikā saimnieciskās darbības ieņēmumu prognoze ir 206 403 940 eiro apmērā. Papildus "Valmieras stikla šķiedra" plāno ieņēmumus no uzņēmuma aktīvu pārdošanas un/vai finanšu līdzekļu piesaistīšanas no trešajām personām, ko uzņēmums paredz vismaz 40 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu prognoze 206 403 940 eiro apmērā ir balstīta uz pieņēmumu, ka "Valmieras stikla šķiedra" turpinās tās produkcijas ražošanu pilnā apmērā, attiecīgi ir plānojami ieņēmumi no saimnieciskās darbības, kas balstīti daļēji uz iepriekšējo pārskata periodu rezultātiem, kā arī ievērojot prognozi par nākotnes attīstības tirgus tendencēm. Saimnieciskās darbības ieņēmumos cita starpā ir ietverti arī "Valmiera Glass UK Ltd" maksājumi. Uzņēmums norāda, ka ieņēmumu prognoze ir sastādīta, ievērojot piesardzību un ekonomikas attīstības pozitīvas tendences prognozi.

TAP pasākumu plānā teikts, ka "Valmieras stikla šķiedras" ienākumi un peļņa tiks primāri novirzīti plāna īstenošanai. Kompānija ir liels ražošanas uzņēmums Latvijā, un tā spēja apmierināt kreditoru prasījumus ir tiešā veidā atkarīga no ražošanas jaudas un ražošanas apmēriem. Attiecīgi uzņēmumam ir ierobežotas iespējas samazināt darbības izdevumus, kas saistīti ar enerģijas iegādi, ražošanas materiālu un izejvielu iegādi, jo šādu izdevumu samazināšana izraisītu ražošanas apmēru samazināšanos, kas nav vēlams TAP plāna veiksmīgai izpildei.

Uzņēmuma TAP īstenošanas laikā plānotie kopējie izdevumi ir 185 890 656 eiro apmērā.

"Valmieras stikla šķiedra" ir vērsusies Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ar pieprasījumu piemērot termiņa pagarinājumu aktuālā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu samaksai. Apmierinot šo pieprasījumu, VID pieņēma attiecīgus lēmumus par samaksas termiņa pagarinājumiem.

Atbilstoši VID datiem 2019.gada 27.augustā uzņēmuma saistības pret VID veidoja 1 800 844 eiro.

No 2020.gada 1.janvāra "Valmieras stikla šķiedra" veiks ikmēneša galvenā prasījuma atmaksu nodrošinātajiem kreditoriem 500 000 eiro apmērā, kā arī 2020.gada martā veiks atsevišķu galvenā prasījuma maksājumu 35 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums visā TAP īstenošanas laikā maksās atlīdzību nodrošinātajiem kreditoriem par tiesību ierobežošanu.

Tāpat "Valmieras stikla šķiedra" ir apņēmusies nodrošināt papildus naudas līdzekļu piecu miljonu eiro apmērā piesaisti līdz 2020.gada 31.martam ar mērķi papildināt uzņēmuma apgrozāmos līdzekļus un uzlabot likviditāti.

KONTEKSTS:

Vidzemes rajona tiesa 18.oktobrī apstiprināja "Valmieras stikla šķiedras" TAP pasākumu plānu.

"Valmieras stikla šķiedra" ir saņēmusi 100% nodrošināto kreditoru un 77,15% nenodrošināto kreditoru piekrišanu kompānijas izstrādātajam 24 mēnešu finanšu atveseļošanās plānam.

Tiesa iecēla advokātu biroja "PricewaterhouseCoopers Legal" ("PwC Legal") advokātu Jāni Lagzdiņu par kompānijas TAP uzraugošo personu.

Kompānija nonākusi finansiālās grūtībās saistībā ar ražotnes izveidi ASV - "Valmieras stikla šķiedra", lai izveidotu ražotni ASV, noslēdza kredītlīnijas līgumu ar banku, kas bāzēta ASV. Lai nodrošinātu parāda saistību, kas izriet no attiecīgā kredītlīnijas līguma, "Valmieras stikla šķiedra" izsniedza galvojumu par labu bankai. Ņemot vērā, ka ASV ražotne nespēja izpildīt no kredītlīnijas līguma izrietošās saistības, banka 2019.gada 10.jūnijā pieprasīja "Valmieras stikla šķiedrai" nekavējoties atmaksāt aizdevuma pamatsummu un uzkrātos procentus par kopējo summu 3,013 miljoni ASV dolāru.

Tāpat uzņēmumam ir būtiskas parādsaistības sindicēto aizdevumu ietvaros par summu vismaz 67,014 miljonu eiro un vismaz 17,836 miljonu ASV dolāru apmērā attiecībā pret vēl divām bankām, tādējādi banka, kura 2019.gada 10.jūnijā pieprasīja "Valmieras stikla šķiedrai" nekavējoties atmaksāt aizdevuma pamatsummu, prasījums faktiski izraisa saistību neizpildes gadījumu arī attiecībā uz sindicēto aizdevumu līgumiem ar tajā esošajām divām citām bankām.

"Valmieras stikla šķiedras" koncernu veido "Valmieras stikla šķiedra" un trīs tās meitassabiedrības - "Valmiera Glass UK Ltd." Apvienotajā Karalistē, kā arī "P-D Valmiera Glass USA Corp." un "Valmiera Glass USA Trading Corp" ASV. "Valmieras stikla šķiedras" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

"Valmieras stikla šķiedras" koncerna apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 70,939 miljoni eiro, kas bija par 16,4% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, bet koncerna zaudējumi pieauguši 2,6 reizes, sasniedzot 7,419 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti