Dienas ziņas

Daugavpils dome joprojām bez priekšsēdētāja

Dienas ziņas

Tukumnieki spriež par vēja parka būvniecību Pienavā

Uzņēmumos trūkst darbinieku

«Valmieras stikla šķiedrā» nepieciešami vairāki desmiti darbinieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Brīvas darbavietas ir, taču nav, kas strādā, - ar to saskāries viens no lielākajiem uzņēmumiem Latvijā “Valmieras stikla šķiedra”. Lai uzrunātu potenciālos darbiniekus, uzņēmuma pārstāvji dodas uz dažādām Latvijas pilsētām. Līdz šim apzināti vairāki reģioni, tomēr nepieciešamos speciālistus piesaistīt joprojām nav izdevies. 

Andris Romanovskis bez darba ir divus gadus, iestājies bezdarbniekos un regulāri meklē brīvās darbavietas. Vīrietis stāsta, ka labprāt strādātu celtniecībā, tomēr līdz šim darbu nav izdevies atrast, jo teju visos uzņēmumos prasa pieredzi un iesācējiem apmācības nepiedāvā. Turklāt, kā Romanovskis secinājis, nereti vakancēs minētie piedāvājumi ir tikai solījumi uz papīra. 

“Bezdarbniekos sarakstīts, ka, piemēram, tur alga ir no tik līdz tik, bet izrādās beigās, ka tas solītais tā nav. Tā vienkārši ir cilvēku muļķošana. Es domāju, ka Vidzemē bez “blata” labā vietā nevar tikt,” saka Romanovskis.  

Arī bezdarbniece Krista Saliete atzīst, ka darbu atrast nav viegli. Tā kā viņa dzīvo laukos, uz pilsētu esot grūti nokļūt, jo pašai automašīnas nav, bet sabiedriskā transporta maršruts gar sievietes dzīvesvietu nekursē.

Tieši tas, ka “Valmieras stikla šķiedra” saviem darbiniekiem nodrošina nokļūšanu uz darbu un mājām, Salieti ieinteresējis ierasties uz tikšanos Liepas pagastā. Līdz šim trūkstošo darbaspēku uzņēmuma pārstāvji meklējuši arī Limbažos, Rūjienā un Alūksnes pusē - pilsētās, kurās potenciālos darbiniekus bieži uzrunā arī igauņi.

“Tās aktuālākās vietas ir darbinieki ražošanā. Radītas arī vairākas jaunas darbavietas, kur meklējam jaunus darbiniekus. To trūkst arvien vairāk. Principā Valmierā jau šobrīd bezdarbs nav, tas ir zem dabiskā bezdarba līmeņa. Situācija kļūst arvien izaicinošāka,” stāsta "Valmieras stikla šķiedras" personāla rekrutēšanas speciāliste Egita Petrova.

“Valmieras stikla šķiedrā” pašlaik strādā 1150 cilvēki un vēl vairāki desmiti darbinieku ir nepieciešami. 

Valmieras filiālē, kurā reģistrēts 871 bezdarbnieks, norāda, ka situācija pamazām uzlabojas, jo lielākā daļa cilvēku darbu atrod sešu mēnešu laikā.

Bez darba Latvijā pašlaik kopumā ir 57 tūkstoši iedzīvotāju, bet reģistrēto vakanču skaits - vairāk nekā 21 700. To, kāpēc cilvēki, kuri atbilst piedāvāto amatu prasībām, neizvēlas strādāt, Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) saista ar atalgojumu.  

“Pretendenti vēlas, lai darba devēji solītu un maksātu lielāku atalgojumu. Igaunijas ietekme ir ļoti jūtama. Igaunijas darba devēji atalgojuma līmenī bieži vien augstāki, algas ir lielākas. Tas ir papildus motivators, kāpēc bieži vien mūsu reģiona iedzīvotāji dodas strādāt uz Igauniju,” komentē NVA Valmieras filiāles vadītāja Agra Spurdziņa

Pašlaik valstī visvairāk pieprasīti darbinieki būvniecības, tirdzniecības un ražošanas nozarē. Uzņēmumi lielākoties meklē cilvēkus ar pieredzi un atbilstošu kvalifikāciju. Tāpēc tiem, kuriem ir nepieciešamās prasmes, taču nav sertifikāta, Nodarbinātības valsts aģentūra sniedz finansiālu atbalstu profesionālās kvalifikācijas eksāmena nokārtošanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti