Dienas ziņas

Latgalē aizrit "Plašā apvāršņa konkurss"

Dienas ziņas

Gulbenē gatavojas jaunajai tūrisma sezonai

"Valmieras stikla šķiedra" atver ražotni ASV

«Valmieras stikla šķiedra» atver ražotni ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Viens no lielākajiem stikla šķiedras produktu ražotājiem Eiropā - uzņēmums “Valmieras stikla šķiedra” atvēris ražotni Amerikas Savienotajās Valstīs.

Uzņēmumā stāsta, ka investēt šajā  reģionā bijis ļoti izdevīgi, jo saņemts nozīmīgs valsts un pašvaldības atbalsts, arī energoresursu cenas tur ir daudz zemākas nekā Latvijā.

Svinīgs jaunās ražotnes atklāšanas pasākums Džordžijas štata Dublinā notika, kad iekārtas ar pilnu jaudu jau pāris nedēļas bija strādājušas. “Valmieras stikla šķiedrā” stāsta – sākotnēji bijusi doma iegādāties kādu jau esošu rūpnīcu, apmeklēti pat vairāk nekā 40 dažādi Amerikas reģioni, tomēr galu galā izlemts par labu šim štatam, kur šobrīd īpaši tiek veicināta industriālā attīstība.

“Par zemi mums nebija jāmaksā, saņēmām arī lielas nodokļu atlaides, kas būs spēkā vēl vairākus gadus. Tas ir atbalsts, ko nekad neesam pieredzējuši šeit Latvijā. Arī zemajām gāzes un elektrības cenām nav konkurences,” atklāj   “Valmiera Glass USA Corp.” prezidents Andrē Heincs Švionteks.

Jaunās fabrikas platība ir nedaudz vairāk nekā astoņi tūkstoši kvadrātmetru, šobrīd tā specializējas viena produkta ražošanā, un to uz Ameriku un Kanādu vairs nevajadzēs vest no Valmieras. Līdz ar jaunās ražotnes atvēršanu uzņēmums plāno vairāk uzmanības pievērst arī Dienvidamerikas tirgum.

“Pēdējo 15 gadu laikā mēs šeit, Latvijā esam investējuši ap 150 miljoniem eiro. Arī nākamo piecu gadu darba plāns paredz lielas investīcijas. Protams, daudz atkarīgs arī no tā, kāda būs enerģētikas politika Latvijā. Šobrīd cenas te ir augstākas nekā, piemēram, Vācijā un, protams, tas iespaido mūsu konkurētspēju, līdz ar to jābūt skaidram arī plānam B. Turpināsim investēt gan šeit, gan Amerikā, bet kāda būs proporcija – tas būs atkarīgs no valsts politikas šajos jautājumos,” stāsta Švionteks.

Jaunās ražotnes atklāšanas pasākumā piedalījās arī Valmieras mērs Jānis Baiks. Viņš atzīst – protams, uzņēmuma izaugsme gandarī.

“Bija iespēja sarunāties ar daudziem sadarbības partneriem, kuri izmanto “Valmieras stikla šķiedras” produktus. Viņi arī saka – kā ir atraduši “Valmieras stikla šķiedras” produktu, tad vairāk par citām lietām nemaz nedomā. Tas nozīmē, ka mūsu uzņēmums tomēr iet pasaulē ar ļoti kvalitatīvu un labu preci,” saka Jānis Baiks.

Šī nav pirmā “Valmieras stikla šķiedras” ražotne ārpus Latvijas. 2013. gadā tika iegādāts arī tekstilapstrādes uzņēmums Lielbritānijā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti