Valmieras novadā mājražotāju popularizēšanai izveido digitālo karti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valmieras novadā, lai popularizētu savu mājražotāju un zemnieku gatavoto produkciju, izveidota digitālā karte "Viesu un meistarklašu vietas Valmieras novadā". Šī karte domāta tiem, kas vēlas apceļot Latviju un pie reizes iepazīt kādu arodu, vai nogaršot un iegādāties lauku labumus. Latvijas Radio devās uz vienu no kartē iekļautajām saimniecībām, Ķoņu pagasta "Pilsgravām", lai nogaršotu kazas piena sieru.

Valmieras novadā mājražotāju popularizēšanai izveido digitālo karti
00:00 / 05:24
Lejuplādēt

Latvijas Radio "Pilsgravās" ir brīdī, kad saimniece Alise Zariņa gatavo kazas piena sieru. Tā kā pavisam drīz jau Līgo vakars, siers top arī ar ķimenēm.

"Sākumā man nesanāca, es mēģināju visādi, likt olas jau klāt aukstam pienam, kaisīt ķimenes, bet garšīgs jau sanāca, bet vienkārši mīksts bija. Tad tagad es sataisu svaigo sieru un tad svaigam sieram jaucu ķimenes klāt un olas, tā man iznāk arī Jāņu siers," stāsta saimniece.

Viņa norāda, ka kazas viņas saimniecībā nav sen. Par tām izšķīrusies, kad nācās atstāt lauku konsultanta darbu.

"Biju vienu brīdi par konsultantu un tad es domāju, ko darīt pašai, kad paliku bez darba. Tad gribēju tādus dzīvniekus, ar kuriem tu vari tikt galā. Nu ar lielo lopu es neko nevaru izdarīt," atzīst Alise.

Saimniecībā tiek gatavoti vairāki kazas piena siera veidi, arī kūpināts, bet ar ko tad tie ir atšķirīgi?

"Ir tas, ka kazas siers paliek tāds, kāds tas ir, to var cept, to var karsēt, tas neizplūst, govs siers vairāk izkūst, bet kazas siers nē, tā kā šito te svaigo sieru vai kūpināto, visus var cept un tam nav nekādas vainas," saka saimniece.

Bet par kazas sieru jau ir dzirdētas dažādas atsauksmes, proti, ka tam ir specifiska piegarša. Saimniece saka, ka tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc viņa piekritusi arī savu saimniecību popularizēt novada viesu un meistarklašu kartē.

"Lai nogaršo, jo cilvēkiem ir aizspriedumi pret kazas sieru! Arī es esmu garšojusi tādu kazas sieru – mutē ir, bet nevar norīt.

Man tā specifiskā kazas garša nepatīk, lai gan Mārtiņš Sirmais manu sieru izbrāķēja tikai tāpēc, ka nav kazas garša," atzīst kazkope.

Kas ir par vainu, ka vienam kazas sieram ir tā garša, bet citiem nav?

"Es nezinu, es taisu tūlīt svaigu pienu, izslaucu un tūlīt karsēju, taisu sieru, es nezinu. Varbūt, ka piens pastāv, kad vairākus slaukumus liek kopā, varbūt, ka tad veidojās tā kazas garša, ka piens ilgāk stāv, jo arī, kad taisa kazas biezpieniņu vai krēmsieru, to iznāk divas dienas paturēt, kamēr sarūgst dabīgi, jo es klāt nekādu ieraugu nelieku citu un tad tam ir drusku, varēsiet paši pagaršot, varēs pateikt, vai ir kazas garša vai nav," stāsta Alise.

Saimniece rāda arī divas godalgas, kas saņemtas par viņas gatavotajiem sieriem novada garšas konkursā.

"Sudrabs tika kūpinātam un svaigajam, bronza tika ar kaņepītēm, lai gan kaimiņiem, tepat vietējiem vislabāk garšo tas krēmsieriņš ar ķiplociņu," nosaka saimniece.

Latvijas Radio saimniecībā norunāja tikšanos arī ar Valmieras novada uzņēmējdarbības speciālisti Gunu Ķiberi, jo tā ir viņas ideja veidot karti, kur var atrast novada mājražotājus un uzņēmējus, kas pie sevis uzņemtu arī ceļotājus un interesentus.

"Lai ceļotāji un arī vietējie iedzīvotāji pēc iespējas labāk un kvalitatīvāk uzzina šo informāciju, kas tad mums ir pieejams un ko mēs varam piedāvāt, tāpēc tika izveidota šī digitālā karte, kurā ļoti ērti var paskatīties caur telefonu, datoru, ko tad mēs varam redzēt novadā, kādas ir lauku saimniecības, kādi ir amatnieki, kādi ir mājražotāji, kuri tieši uzņem savās saimniecībās, rāda, ko viņi dara, kā viņi dara.

Mums novadā vēl ir šīs te čaklās lauku saimnieces, amata pratēji. Mans uzsvars tieši bija uz šiem cilvēkiem, kas paši savām rokām rada produktu," saka Ķibere.

Amati un produkcijas veidi, kurus var iepazīt Valmieras novadā, ir ļoti dažādi un atšķirīgi.

"Piemēram, plēš lubiņas, audzē šitaki sēnes, kas varbūt nav tā raksturīgs Latvijai, bet mūsu lauku saimnieki ir ļoti radoši un, lai būtu šis te dažādais piedāvājums, nodarbojas arī ar tādiem eksotiskākiem audzēšanas veidiem. Laipni lūgti šajās saimniecībās, saimnieki jums visu izrādīs, pastāstīs, jūs varēsiet nogaršot un varbūt kāds produkts jums iepatiksies un tādējādi jūs atbalstīsiet arī vietējos mājražotājus un lauku saimniekus," spriež Valmieras novada uzņēmējdarbības speciāliste.

Šobrīd kartē "Viesu un meistarklašu vietas Valmieras novadā" ir apkopoti 47 mājražotāji, amatnieki un zemnieku saimniecības, taču šī karte ir atvērta un tiks papildināta. Bet ceļotāji to var iepazīt Valmieras novada mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti