Dienas ziņas

Kuldīgas skolas pārmaiņu priekšā

Dienas ziņas

Saeima par maksātnespēju un noliktām atslēgām

Valmieras biznesa inkubatora liktenis vēl neskaidrs

Valmieras biznesa inkubatora uzņēmumiem jaunās prasības šķiet neizpildāmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valmieras biznesa inkubatoram šoruden beidzas noslēgtā vienošanās par finansējuma saņemšanu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras. Tas nozīmē, ka līgums jāslēdz atkārtoti, taču jaunie noteikumi, kas turpmāk būs jāizpilda ikvienam biznesa inkubatoram, ir praktiski neizpildāmi. Līdz ar to nav skaidrības, vai Valmieras biznesa inkubators pastāvēs arī turpmāk.

Jaunā iepirkuma noteikumi paredz, ka turpmāk vismaz pieciem biznesa inkubatorā esošajiem uzņēmumiem divu gadu laikā jāpiesaista 20 tūkstoši eiro, kas piešķirti no kredītiestādes, formāla riska kapitāla vai Latvijas attīstības finanšu institūcijas "Altum" programmas. Paši uzņēmēji vērtē – šādu finansējumu jaunam uzņēmuma piesaistīt ir praktiski neiespējami un ne visiem tas ir vajadzīgs.

„Mūsu biznesā, kas ir lielā mērā balstīts uz konsultācijām, cilvēkresursi ir mūsu galvenās investīcijas. Tie piesaistāmie līdzekļi, vismaz līdz šim brīdim īsti nav bijuši aktuāli. Teorētiski divi gadi ir ilgs termiņš, divos gados var uzbūvēt arī pāris miljonu uzņēmumus, tā kā tas noteikti ir atkarīgs no... bet ļoti svarīgs jautājums – kāpēc ir nepieciešams šo finansējumu piesaistīt?!” vaicā Valmieras biznesa inovāciju inkubatora (VBII) uzņēmuma „Wunderkraut Latvia” vadītājs Ernests Gabrāns.

Jaunie noteikumi arī paredz – turpmāk atskaites par padarīto inkubatora uzņēmumiem būs jāiesniedz katru mēnesi. Līdz šim tas bija jādara ik ceturksni. VBII uzņēmuma „VLBB” direktors Marco van Hoilants ir skeptisks:

„Manuprāt, tā birokrātija, tas ir vajadzīgs, protams, bet - katru mēnesi, tas ir vienkārši par daudz. Tās visas atskaites prasa jauniem uzņēmumiem, kuriem nav pieredzes ar atskaitēm, apmēram vismaz 2-3 dienas un to viņi zaudē, to viņiem vajag priekš viņu idejām, priekš viņu uzņēmumiem!”

Līdz šim par uzņēmumiem, kas darbojas veiksmīgi, biznesa inkubatori saņēma prēmijas. Tagad par katru neizpildītu punktu būs jāmaksā līgumsods 5 tūkstošu eiro apmērā, taču inkubatoriem šādas liekas naudas nav.

„Ņemot vērā, ka šis ir instruments, kā vispār attīstīt uzņēmējdarbību un radīt jaunus uzņēmumus reģionos, Valmierā un Vidzemē kopumā, es gribu teikt, ka tiešām ir pozitīvi šis pieaugums – jaundibinātu uzņēmumu skaits ir pieaudzis, tā tendence ir augusi. Ir radīti jauni produkti, ir apgūti jauni eksporta tirgi un dažādās nozarēs. Līdz ar to es domāju, ka tiešām ir ļoti svarīgi, lai šis atbalsts uzņēmējiem būtu pieejams,” savu viedokli pauž Valmieras biznesa inovāciju inkubatora vadītāja Elīna Leimane.

Reģionā esošam inkubatoram lielu daļu jauno kritēriju izpildīt ir visai neiespējami. Ja nekas nemainīsies, visticamāk Valmierā biznesa inkubators vairs nebūs un tur esošajiem uzņēmumiem nāksies meklēt jaunus veidus, kā pastāvēt.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti