Valmieras Biznesa inkubatorā projektu izstrāde turpinās arī Covid-19 krīzes laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19  laika ierobežojumi mainījuši arī Valmieras Biznesa inkubatora darbu, nācies atcelt vairākus pasākumus, piemēram, jauno produktu prezentāciju, taču, kā stāsta Biznesa inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis, lielākoties dažādu projektu izstrāde turpinās.

Kā pozitīvu aspektu Jurģis Priedītis min to, ka, stājoties Biznesa inkubatorā, jaunie dalībnieki nāk ar izsvērtākām, izvērtētākām idejām.

Valmieras Biznesa inkubatorā projektu izstrāde turpinās arī Covid-19 krīzes laikā
00:00 / 04:18
Lejuplādēt

“Viņi nāk ar ļoti pārdomātām idejām un iestrādnēm, viņi ir sākuši pārdošanu, viņiem ir prototips uztaisīts, viņi ir veikuši klientu aptaujas, sapratuši, vai cilvēkiem vajag vai to nevajag, jo lielākā problēma ir tā, ka ar jebkuru lietu, ko mēs izdomājam, – tā ir mūsu lieta, mūsu bērns, un mēs par viņu degam –, bet jautājums, vai citi par to deg tikpat, cik mēs. Un tas ir jānoskaidro, jo, ja citi par to nedeg, tad ir ļoti liels risks, ka bizness neizdosies, nevienam to produktu nevajadzēs,” stāstīja Priedītis.

Kā vienu no interesantākajām idejām, kas ir saistīta ar šo laiku, Jurģis Priedītis min ieceri par privāto pakomātu jeb paku skapi.

“Jaunu cilvēku komanda visā šajā situācijā saskatījusi jaunu biznesa nišu tieši attālinātajā produktu piegādē, līdz ar ko viņi radījuši risinājumu, ka pie mājas var saņemt gan pārtiku, gan dažādus citus sūtījumus, tas ir tāds kā individuālais, personiskais pakomāts, bet tur tā sistēma nav tik vienkārša, jo tur ir diezgan daudz pētījumu apakšā un tehnoloģijas,”  stāstīja Priedītis.

Bet kādai citai biznesa idejai šis laiks, kas prasa distancēšanos, ir jau nācis par labu, un tā ir smiltenieša Aigara Lauža iecere attīstīt veloamfībiju ražošanu. Uzņēmums SIA „Zeltiņi” ir izveidojis veloamfībijas „Z-Tritons” prototipu, kas ir būtībā trīs vienā – velosipēds, māja un laiva.

Toreiz sarunā Aigars Lauzis atzina, ka pēc prototipa izveides galvenais uzdevums ir atrast investorus un sākt ražošanu. Un šī ideja vispirms guva ļoti lielu atsaucību dažādos pasaules medijos.

“Tas, ko mediji pasaulē ir uzķēruši, ka ir perfekts sociālās distancēšanās veids un šobrīd arī tieši tā zaļā domāšana.

Mums ir 79 pasūtījumi no visas pasaules, ar lielāko interesi no Amerikas un Vācijas, esam piesaistījuši investīcijas no Igaunijas un Singapūras,” stāstīja Lauzis.

Aigars Lauzis cer, ka viņa veloamfībijas būs jau nākamvasar darbībā un ne tikai Latvijā. Aigara dzīvesbiedre Lija vērtēja, ka šī interese par veloamfībiju ir saistīta ar to, ka mainās cilvēku paradumi.

“Tas viss slēpjas vienkāršībā, jo šobrīd ir ļoti daudz visādi “gadžeti”, pilna pasaule, bet šeit ir vienkāršas lietas, kuras cilvēki zina, cilvēki mīl, tas pats velosipēds, tā pati laiva, tas pats kemperis, un viņas ir vienkārši apvienotas vienā lietā,” stāstīja Lija.

“Mēs esam izstrādājuši arī savu, teiksim, „Zeltiņu” vīziju, kas mums ir uzņēmuma „Zeltiņi” un arī pašas vietas „Zeltiņi” vīzija, – ka mēs ar saviem 6,5 hektāriem zemes arī te veidojam tādu kā laboratoriju jeb tas, kādā veidā cilvēks varētu dzīvot saiknē ar dabu, zemi un radīt produktus, kas nenoplicina mūsu resursus un nedara neko sliktu mūsu planētai vai cilvēkam,”  stāstīja Aigars.

Bet, lai rosinātu uzņēmējus un arī zinātniekus iesaistīties risināt šobrīd tik aktuālo atkritumu pārstrādes problēmu, Valmieras Biznesa inkubators kopā ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu SIA „ZAAO” veidos ideju hakatonu.  

“Ir konkrētas atkritumu grupas, kas šobrīd krājas, un viņas varētu pārstrādāt, bet nav īsti ideju, kā to darīt, tad mēs vienojāmies, ka taisām kopīgu hakatonu, kura laikā ir cilvēku grupas, kuras tad ģenerē idejas un piedāvā risinājumus, kā pārstrādāt riepas, kādā produktā, kā pārstrādāt plastmasu, stikla šķiedru, kā no atkritumiem iegūt kurināmo; aprites ekonomika šobrīd ir centrālā tēma pasaulē,”  stāstīja Jurģis Priedītis.

Tiem, kuri ar saviem priekšlikumiem un redzējumu par atkritumu pārstrādi iesaistīsies hakatonā, būs arī iespēja šīs idejas tālāk attīstīt  un meklēt finansējumu,  darbojoties Valmieras Biznesa inkubatorā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti