Valmierā uzņēmēji dalās pieredzē par neveiksmēm biznesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Neuzkāpt uz tiem pašiem grābekļiem, uz kuriem jau ir uzkāpuši citi – ar šādu pamatdomu Valmieras biznesa inkubatorā savulaik aizsākās uzņēmējdarbības neveiksmes stāstu jeb iedvesmas pēcpusdienas „Lūst vai plīst”. Tajās ar savu, šajā gadījumā - negatīvo pieredzi dalās pieredzējuši uzņēmēji, līdz ar to ļaujot aizdomāties par kļūdām un reizē arī iedrošinot tos, kuri sāk savu darbību biznesā.

Valmierā uzņēmēji dalās pieredzē par neveiksmēm biznesā
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

“Esam pieraduši ikdienā dzirdēt par super veiksmes stāstiem, piemēram, kā garāžā gada laikā mēs varam uzbūvēt produktu, kas pelna miljonus. Bet ne vienmēr tas ir tā, kā tas izskatās,” tā Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis, atklājot neveiksmes stāstu pēcpusdienu. Viņš uzsver galveno domu – saprast, ka, veidojot savu biznesu, jārēķinās, ka tā būs ne tikai veiksme.

Ideja veidot, šādu pieredzes stāstu ciklu aizsāka bijušais Valmieras biznesa inkubatora vadītājs. “Gribam dot iespēju paskatīties un dzirdēt, kā pieredzējuši uzņēmumi dalās ar to, ar ko viņi sastapušies tajā ceļā uz veiksmi, un ne vienmēr tas ceļš ir bijis pozitīvs un super  veiksmīgs,” norāda uzņēmējs, režisors un producents Arnis Aspers, kurš ir piekritis dalīties savā pieredzē.

Viņaprāt, ieklausīšanās citu kļūdās var palīdzēt tās neatkārtot pašam: “Ir tāds teiciens, tas gan labāk skan krievu valodā, bet – nu ja es zinātu, kur es kritīšu, tad es būtu palicis apakšā šo spilventiņu. Tad es arī būtu pateicīgs tiem visiem, kas man šos spilvenus tīri psiholoģiski vai informācijas ziņā, [iesaka] kur nolikt šos spilvenus. Nu, tad arī mēs šeit dosim to padomu un varbūt kādam apakšā to spilvenu pametīsim.”

Arņa Aspera padoms jaunajiem, kuri arī vēlas strādāt radošas jomas biznesā, ir rēķināties, ka būs jāapgūst arī prasmes citās jomās: “Grāmatvedība un matemātika nav man tā spēcīgākā sfēra, es varu izdomāt radoši. Un tagad pēc neveiksmēm es arī esmu bijis spiests pievērsties gan skaitīšanai, gan rēķināšanai, gan grāmatvedībai. Tāpēc, ka mūsu projektus veidojot, mums ir ļoti bieži jāvēršas pēc atbalsta pašvaldībās, valsts līmenī, Eiropas Savienības līmenī, un tur visa šī dokumentācija ir jāspēj pamatot.”

Iziet cauri savam neveiksmes stāstam savulaik ir nācies arī pašam Valmieras biznesa inkubatora vadītājam Jurģim Priedītim. Par to arī viņš dalījies iepriekšējās neveiksmes stāstu pēcpusdienās: “Es veiksmīgi vai neveiksmīgi pazaudēju 100 tūkstošus eiro uzņēmumam, un attiecīgi sekas un atziņas – lielākoties ir jāpievēršas cītīgāk plānošanai, pirms mēs sākam kādu projektu. Jo, strebjot karstu, tas fināls ar tāds karsts var sanākt.”

To, ka gan jaunajiem, gan jau zināmu pieredzi guvušajiem uzņēmējiem ir interese par to, kā ir gājis citiem, apliecina arī itin kuplais apmeklētāju skaits.

Cēsu uzņēmējs Jānis Pilābers, kurš darbojas galdniecības jomā un jau ir ar panākumiem biznesā, atzīst, ka šīs iedvesmas pēcpusdienas apmeklē regulāri un arī ielāgojis vairākas atziņas. “Iespiedās atmiņā tas, ko dara ar pirmo nopelnīto naudu - ka notriec, ka svin, jo bizness taču būs. Labākais stāsts, manuprāt, - viens puisis no IT uzņēmuma (tas bija pirmskrīzes periodā), un kā aizgāja bizness, viņš uzreiz nopirka super lielo džipu, un sākās krīze, viņš nevarēja samaksāt. Tas tā ironiski, kad jāpārdomā, ko darīt ar pirmo naudu, ko nopelni.

Man lielākā neveiksme vai atklāsme, ka, sākot uzņēmējdarbību, lielākais cīniņš būs ar sevi, ar disciplīnu. Pirmais gads bija grūts, bet izcīnīju.”

Vēl viena no atziņām, kuru jaunajiem vēlas nodot pieredzējušie uzņēmēji, ir tā, ka nevajag no neveiksmēm baidīties. Kā vērtē aktīvā tūrisma centra „Eži” vadītājs Rolands Melbārdis, tā arī ir mācība: “Pirmkārt, tās tevi pārbauda, vai vispār esi pareizajā jomā.

Ja tu pie neveiksmes apstājies un met plinti krūmos, tad skaidrs, ka uzņēmējdarbība nav tev.

Jo ir skaidrs, ka būs vēl kaut kas, jo nebūs viss stabili un droši vienmēr. Otrs ir tas, ka - pirms pieņem kādus lēmumus, tu sāc automātiski apdomāt tos piesardzības soļus, kāpēc iepriekš notika tā, kā notika.”

Šobrīd jau līdzīgas iedvesmas pēcpusdienas, kurās pieredzējušie uzņēmēji dalās ne tikai veiksmes, bet arī neveiksmes stāstos, notiek arī citos biznesa inkubatoros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti