Panorāma

Ukrainā dronu izlūki izmanto granātu "astītes" no Latvijas

Panorāma

Panorāma

Granātu "astīšu" pieprasījums pārsniedz piedāvājumu

Valmierā uz 3D printeriem drukātās granātu «astītes» palīdz ukraiņiem kara laukā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas uzņēmumā "3D Savvaļas bites" granātu "astītes" uz 3D printeriem drukā vairāki desmiti cilvēku un Ukrainai jau piegādāti desmitiem tūkstošu šādu astīšu. Latvijā radītos granātu stabilizatorus jeb "astītes" piestiprina granātai, lai to no drona mestu uz ienaidnieka pozīcijām.

Pie Jāņa Ozola Valmierā Latvijas Televīzija (LTV) viesojās jau vasarā. Tad kopā ar citiem brīvprātīgiem tika atzīmēta tūkstošā izdrukātā granātu stabilizējošā astīte. Tagad pusgadu vēlāk atbalstītāju pulks ir daudz plašāks, un izdrukāti vairāk nekā 100 tūkstoši astīšu. Ozols ir idejas iniciators un darbu organizators, visu brīvo laiku pavadot piesaistot cilvēkus ar 3D printeriem. Viņš stāstīja – motivācija nav mainījusies.

"Man pirmajā vietā ir manas tautas drošība. Tas, lai arī Latvijā un reģionā nebūtu karš. Es vienkārši nespēju vienaldzīgi noskatīties," stāstīja Ozols.

Latvijā palīgu loks izaudzis līdz 75 cilvēkiem, daļai no viņiem ir vairāki 3D printeri. Iesaistījušies brīvprātīgie arī no citām valstīm.

"Ir izdevies ļoti pieaudzēt to, cik daudz mēs izdrukājam. Mums ir lietuviešu bites pievienojušās, igauņu bites, rumāņu bites, somu bites. Mēs esam ļoti daudzās valstīs. Ļoti daudz cilvēku atsaucās uz mūsu aicinājumu," stāstīja Ozols.

Un izdrukāto astīšu skaits ir iespaidīgs. Bet pieprasījums tik un tā ir lielāks nekā piedāvājums. Lielākoties brīvprātīgie drukā astītes par saviem līdzekļiem.

"Šobrīd 3D printeri vairs nav problēma, kas bija pilnīgi pretēji kā bija sākumā, kad lepojāmies, ka esam izdrukājuši 1000 astītes. Tad tagad ir tā, ka trūkst tieši 3D drukas materiāls," teica uzņēmējs.

Vienas granātas stabilizatora izmaksas ir ap 25 centiem.

Pašlaik dienas laikā tiek izdrukātas ap 1300 astītēm. Ja būtu iespējams iegūt līdzekļus izejmateriāliem, tad gatavi palīdzēt būtu vēl vairāk printeru īpašnieku, sacīja Ozols.

"Ar droniem var panākt tik lielu efektu, ka to var salīdzināt ložmetēju parādīšanos pagājušā gadsimta sākumā. Kā ukraiņu armijas virsnieks teica, ka mūsu ieguldījums ar ļoti lielo skaitlisko astīšu produkcijas pieaugumu ir palīdzējis mainīt notikumus kara laukā," atzina uzņēmējs.

Tagad darāmo darbu sarakstā ir telpu meklējumi Valmierā, kur varētu atstāt printerus drukāt cauru diennakti. Tāpat brīvprātīgie cer, ka ar laiku izdosies piesaistīt ziedojumus. Ja tagad drukā 1300 astītes, tad ar finansējumu izejmateriālam varētu drukāt līdz pat 7000 astīšu dienā. Brīvprātīgie izveidojuši arī facebook lapu "3D savvaļas bites", kur publicē savu veikumu un to, kā astītes izmanto uz frontes līnijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti