Valmierā ražo sejas vairogus mediķiem un sociālā dienesta darbiniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ne tikai mediķiem, bet arī pašvaldību dienestiem, policijai un sociālajiem darbiniekiem šobrīd ļoti nepieciešami aizsarglīdzekļi, lai mazinātu risku inficēties ar jauno koronavīrusu, taču tos iegādāties ir diezgan sarežģīti. Tāpēc Valmierā uzņēmums SIA „Echo Tech” rosinājis arī citus uzņēmumus iesaistīties sejas vairogu gatavošanā mediķiem un pilsētas dienestiem. Pirmie aizsarglīdzekļi jau ir nodoti Vidzemes slimnīcas mediķiem, pašvaldības policijai un arī sociālajam dienestam.

Valmierā paši ražo mediķiem un sociālā dienesta darbiniekiem sejas vairogus
00:00 / 04:18
Lejuplādēt

Aizdomāties par sejas vairogu gatavošanu uzņēmējam Kasparam Urbānam likuši vairāki aspekti - gan dzirdētais par aizsardzības līdzekļu trūkumu un internetā atrastā pamācība to gatavošanā, gan arī tas, ka tagad uzņēmuma 3D printerim ir mazāk darba.

''Mēs to printeri izmantojām sportistu čipu korpusu drukāšanai, mēs to ļoti nenoslogojam, faktiski var teikt, ka mēs pēdējā laikā viņu vispār neizmantojam šim mērķim. Tad mēs domājām, ka mēs arī varam citu drukāt, sazinājāmies ar pašvaldību un uzdevām jautājumu, vai tos vairogus vajag. Viņi padeva ziņu tālāk Valmieras slimnīcai, tad teica, jā, ka ir vajadzīgs, un tad mēs arī šobrīd, faktiski bez jebkādas atlīdzības, viņus drukājam,'' klāsta Urbāns.

Uzņēmēja Kaspara Urbāna ideja gatavot sejas vairogus ieinteresēja arī Valmieras Attīstības aģentūras darbiniekus, kuri meklēja pielietojumu nesen atvērtās koprades darbnīcas iekārtām, kas tagad, protams, stāvēja dīkā.

''Viņu iniciatīva saskanēja tieši ar Attīstības aģentūras pārdomām, ko darīt ar tikko atvērto koprades darbnīcu, - tur stāv iekārtas, tur cilvēki pulcēties nevar, cilvēkus aicināt nevaram, bet žēl, ka iekārtas stāv. Un tad mēs salikām tās intereses kopā, mēs iedevām savu 3D printeri, iedevām arī līdzekļus materiālu iegādei,'' stāsta Valmieras Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētāja Ilze Eglāja.

Tā kā šo sejas vairogu gatavošanā nepietiek tikai ar 3D printeri, tad to izgatavošanā ir iesaistījušies arī citi Valmieras un Kocēnu novada uzņēmēji.

''Šis aizsargvairogs nesastāv tikai no 3D drukātajām detaļām, ir vajadzīgs arī aizsargstikls, kuru precīzi izgriezt faktiski ar roku nav iespējams. Forši, ka tepat tuvumā ir cilvēki, kas ir gatavi palīdzēt arī šajā lietā,'' saka Kaspars Urbāns.

Ilze Eglāja: ''Tie galvenie uzņēmēji, kas darbojas ar šo lietu, ir SIA „Echo Tech”, kas ir Valmieras uzņēmums, tad ir ģimenes uzņēmums, kas ir no Kocēnu novada, un ir arī viena privātpersona, valmierietis Jānis Ozols, kas šīs maskas drukā, strādā ražīgi. Viņi paši savā starpā vienojas, kurš ko dara, uz frēzes tiek izgriezts stikliņš, tad roku darbs ir visu stiprinājumu un gumijas līmēšana, savukārt baltā plastmasas daļa tiek drukāta uz 3D printera.''

Jāpiebilst, ka uzņēmējiem tas nav biznesa projekts, un tas nozīmē, ka pašvaldībai sejas vairogi izmaksā tikai tik daudz, cik materiālu iegāde. Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks vērtē, ka šobrīd pašvaldībām tā ir problēma - iegādāties kvalitatīvus aizsardzības līdzekļus:

''Šis tiešām aizsargā pilnībā visu seju, būtiskais, lai arī acis tiktu pasargātas. Un ar aizsardzības līdzekļiem tā situācija ir tāda, ka lielo kompāniju piedāvājums ir ļoti mazs; šobrīd tirgū ir parādījušies ļoti daudz dažādu pakaļdarinājumu, kas grib šo brīdi izmantot un nopelnīt. Tāpēc

šobrīd šāda iniciatīva ir ļoti pozitīva, ka mēs pie šīm maskām tiekam, tās ir tepat Valmierā saražotas.''

Šobrīd pirmā sejas vairogu partija jau ir nodota Vidzemes slimnīcai un pašvaldības policijai, tos saņēma arī Valmieras sociālais dienests. Pilsētas Sociālo lietu pārvaldes vadītāja Kaija Muceniece vērtē, ka viņu dienesta darbam svarīgi ir tas, ka caur stikla vairogu ir vieglāk sazināties ar klientiem:

''Jo mūsu mērķa grupas ir ģimenes ar maziem bērniem, seniori, personas ar invaliditāti, un ir lieliski, ja darbinieki, dodoties un veicot savus ikdienas pienākumus, pie šīm mērķa grupām var doties ar atklātu [saskatāmu] seju, nevis ar aizsegtu seju. Tam ir liela nozīme, jo starp mūsu klientiem ir arī cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, un tad pavisam grūti ir komunicēt, ja atnāk darbinieks ar ķirurģisko masku un viņam ir tikai acis redzamas; tā ka no mūsu puses paldies tieši par šo [vairogu]''.

Valmieras Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētāja Ilze Eglāja pavēstīja, ka Valmierā tika aicinātas pieteikties arī šuvējas, lai varētu uzsākt sejas masku šūšanu. Arī šīs sejas maskas tiks nodotas Valmieras pašvaldības dienestiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti