Dienas ziņas

Mundigciems – pirmais nosiltinātais ciems Latvijā

Dienas ziņas

Kaunatā skolu tīkla pētījumu vērtē kritiski

Valmierā pieaugs maksa par siltumu

Valmierā par ceturto daļu pieaugs maksa par siltumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz šī gada jūlijam Valmierā bija otrais zemākais siltumenerģijas tarifs valstī, taču ar 1.decembri tas pieaugs par ceturto daļu. Tarifa kāpums skaidrojams ar to, ka koģenerācijas procesā saražoto elektrību vairs nevarēs pārdot par dubultu cenu, kas iepriekš ļāvis segt daļu no izmaksām par siltumu.

Pirms desmit gadiem Valmiera bija viena no pirmajām pilsētām, kurai tika piešķirtas tiesības saņemt obligāto iepirkumu elektroenerģijas ražošanai. Tas nozīmē, ka, ieguldot investīcijas koģenerācijas stacijas izveidē, vienlaikus varēja ražot gan siltumu, gan elektrību un saražoto elektroenerģiju pārdot "Latvenergo" tīklā par dubultu cenu.

Valmieras pašvaldībā skaidro, ka papildu ieņēmumi no pārdotās elektrības ļāva samazināt siltuma tarifa cenas, taču ar šī gada vasaru līgumsaistības pārdot elektrību par dubulto cenu ir beigušās.

"Diemžēl šis bija terminēts pasākums, kā elektrības ražošana vienlaicīgi ar siltumu. Šie 10 gadi pagāja; bija plānots, ka varēs pagarināt vēl uz pieciem gadiem, bet valstiskā līmenī šī politika mainījās un atļaujas vairāk netiek izsniegtas," teica Valmieras pašvaldības attīstības nodaļas vadītājs Gints Bērtiņš.

Jaunais siltuma ražošanas tarifs stājies spēkā kopš augusta, taču vēl līdz 1.decembrim iedzīvotāji turpina maksāt samazināto siltuma tarifa likmi. Tas radījis zaudējumus siltumenerģijas piegādātājam SIA “Valmieras ūdens” un, kā norāda uzņēmuma pārstāve, jaunais tarifu projekts apstiprināts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā. Tam stājoties spēkā, turpmāk gala patērētājs maksās par ceturto daļu vairāk nekā līdz šim.

Sākot ar 1. decembri, valmierieši par apkuri maksās 58,72 eiro bez PVN par vienu megavatstundu. Cenas pieaugs arī karstā ūdens sagatavošanai, un par vienu kubikmetru turpmāk būs jamaksā par 1,75 eiro vairāk nekā līdz šim.

Līdzīga situācija ar siltuma tarifa palielināšanos nākamos gados ietekmēs arī citu pilsētu iedzīvotājus, jo, beidzoties desmit gadu termiņam, valsts vairs nepiešķir atļaujas pārdot koģenerācijas procesā saražoto elektrību par dubultu likmi, kas vairumā gadījumu ļāvis samazināt cenas siltumenerģijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti