Dienas ziņas

Fiktīvo laulību skaits ar ārvalstniekiem nemazinās

Dienas ziņas

Smilšu skulptori veido nākotnes redzējumu

Atklāj jaunu koksnes biomasas katlumāju

Valmierā cer ar jaunu koksnes biomasas katlumāju izbēgt no siltuma cenu kāpuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai izvairītos no ievērojama siltumenerģijas cenu kāpuma, kas likumu izmaiņu dēļ varētu būt gaidāms pēc diviem gadiem, Valmierā uzbūvēta jauna koksnes biomasas katlumāja. Līdz ar to siltuma tarifi pilsētā vairs nebūs tik atkarīgi no dabasgāzes cenām. 

Vienlaikus tā paredzēts atbalstīt vietējos šķeldas ražotājus, turklāt jaunās iekārtas ļaus ražot siltumenerģiju videi draudzīgi.   

2007. gadā Valmierā tika uzceltas divas koģenerācijas stacijas un, tajās saražoto elektrību par izdevīgu cenu pārdodot “Sadales tīklam”, bija iespējams saglabāt salīdzinoši zemu siltumenerģijas tarifu. Tomēr plānots, ka pēc diviem gadiem šos ienākumus, kas gūti, pārdodot elektrību, valsts apliks ar jauniem nodokļiem, līdz ar to siltumenerģijas cena iedzīvotājiem varētu celties pat par 30 procentiem.

 “Vēl ir iespēja, ka kaut kas mainīsies, un kaut kādā veidā mēs ceram, ka mēs turpināsim ar koģenerāciju strādāt, bet, lai mēs nebūtu kā pie sasistas siles 2017.gada jūlijā, mēs jau šodien sākam realizēt pasākumus, lai šādas nepatīkamas situācijas risinātu un lai iedzīvotājiem nebūtu nepatīkamu pārsteigumu,” stāstīja AS “Valmieras enerģija” valdes priekšsēdētājs Ēriks Timpars.

Pagaidām jaunā katlumāja vēl nedarbojas, siltumu karstā ūdens sagatavošanai vasaras sezonā tāpat kā līdz šim nodrošinās koģenerācijas stacijas; ar šķeldu kurināmie katli sāks strādāt līdz ar nākamās apkures sezonas sākumu.

“Šī katlu māja spētu saražot 81-85 procentus siltuma ar šķeldu. Tad paliktu tikai tie ziemas aukstākie mēneši vai aukstākās dienas, kad mums vajadzētu ieslēgt gāzes katlus,” skaidroja Timpars.

Šobrīd apkuri visai Valmierai nodrošina četras katlumājas, divas lielākās no tām pieder “Valmieras enerģijai”, un siltumu ar šķeldu pagaidām varēs padot vien Pārgaujas pusē, taču labums no tā būs arī Gaujas otra krasta iedzīvotājiem.  

“Cena visā pilsētā ir vienāda. Nu šis krasts ir atrisināts, mums pašreiz līdz 2017.gadam ir jāatrisina arī otrs Gaujas krasts, ko mēs kopā ar “Valmieras enerģiju” tagad domājam un plānojam, kādā veidā sakārtot arī lielāko Valmieras pilsētas daļu,” piebilda Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Koksnes biomasas katlumājas celtniecībai tika piesaistīti līdzekļi no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā divarpus miljoni eiro.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti