Dienas ziņas

Liepājnieki nobažījušies par masveida koku izciršanu

Dienas ziņas

Zemgalē sākusies ražas novākšana

Valkas novadā aizvadītas Lauku dienas

Valkas novadā vērtē gaidāmo graudaugu un kartupeļu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai veicinātu lauksaimniecības attīstību, kā arī piesaistītu jauniešus darbam laukos, Valkas novadā jau ceturto gadu norisinās Lauku dienas. Tās pulcē nozares speciālistus un zemniekus no tuvējām saimniecībām. Šoreiz interesenti devās uz Kārķu pagasta zemnieku saimniecību “Tūži”, lai novērtētu gaidāmo graudaugu un kartupeļu ražu. 

Pēc semināra par kartupeļu un graudaugu mēslošanu un audzēšanas tehnoloģijām tā  dalībnieki dodas aplūkot zemnieku saimniecības “Tūži” graudaugu sējumus. Šeit 75 hektāru platībā iesēti vasaras kvieši, un šajā laukā saimnieki eksperimentē ar dažādiem mēslošanas līdzekļiem, kopā ar speciālistiem periodiski vērtējot arī to efektivitāti. 

Tālāk ceļš ved uz lauku, kur zaļo vasaras mieži, kas sēti maija sākumā. Speciālisti vērtē, ka jau teju pēc nedēļas tie būs gatavi kulšanai un prognozē, ka raža varētu būt vidēji ap trim tonnām. Tas esot ļoti labs rezultāts, jo miežiem šis gads nav tas labākais un daudzviet Latvijā to sējumi iznīkuši. Ņemot vērā nelabvēlīgos laika apstākļus – sausumu un karstumu, speciālisti lēš, ka graudu ražas apjomi kopumā būs mazāki nekā pērn. 

“Ziemāji tiem, kuriem iesēti, izskatās ļoti labi. No vasarājiem šogad vislabāk izskatās auzas, ziemāji labi, bet vasarāji bez auzām švaki šogad.

Vidzemē kopumā, cik esmu braucis pa laukiem, ir labāk. Šeit ir ļoti laba situācija,”

saka SIA “Timac Agro Latvia” produktu vadītājs Reinis Reinsons.

Zemnieku saimniecībā “Tūži” vairāk nekā 26 hektāru platībā audzē arī cietes kartupeļus, un te var manīt zaļojam arī visai svešas šķirnes, kuras saimnieki izmēģina sadarbībā ar Priekuļu pētniecības centru, lai pētītu, kā tās aug, izmantojot integrētās metodes. Lūkojot, kas tad zem kuplajiem lakstiem apakšā, speciālisti secina - bumbuļu skaits ir pietiekams un raža būs laba.

“Pagaidām tiešām daudzsološi. Visur mazākais bumbuļu skaits ir 8 - 10, ir arī līdz 30 bumbuļiem apakšā. Protams, tas atkarīgs no šķirnes un vietas. Neskatoties uz sausumu, saku, ka kartupeļiem labs gads,” stāsta Kartupeļu audzētāju asociācijas vadītāja Aiga Kraukle.

Viņai piekrīt saimniecības “Tūži” saimniece Irita Kandavniece: “Tā kā mums lietus bija 4. maijā un pēc tam tikai uz Jāņiem, naktī no 20. uz 21. jūniju, bija tiešām nākamais kārtīgais lietus, izskatās cerīgi priekš tā lielā sausuma, bet nu vēl jāsagaida rudens. Cāļus skaita rudenī.” 

Nākamajā gadā novada lauksaimnieki tiksies Zvārtavas pagastā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti