Dienas ziņas

Liepājnieki protestē pret internātskolas likvidēšanu

Dienas ziņas

Jelgavā sākas Meža dienas

Valgā aizvadīts darba tirgus

Valkā Latvijas un Igaunijas uzņēmumi konkurē par vietējo darbaspēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dienvidigaunijas uzņēmēji aizvien aktīvāk meklē darbarokas Valkā. Cilvēki ir gatavi mērot pat 90 kilometru (km) lielu attālumu uz Tartu, jo saņemtais atalgojums ir daudz lielāks nekā Latvijā. Kaimiņu uzņēmēju aktīvā darbība sāk radīt problēmas vietējiem uzņēmējiem, kuri nespēj atrast strādājošos. Šodien Valgā norisinājās darba tirgus. Kopumā tika piedāvātas aptuveni 1000 vakances.

Igaunijas uzņēmums “Cista” nodarbojas ar dažāda veida iepakojuma ražošanu. Tas atrodas reģionā starp Tartu un Viru. Kā stāsta tā izpilddirektors, daudzi cilvēki no šejienes ir izbraukuši, bet atlikušie labprātāk dzīvo no pabalstiem, nekā strādā. Tāpēc arī uzņēmums pieņēmis lēmumu darbarokas meklēt Latvijas pusē.

“Mēs ražojam iepakojumu, un tā nav tradicionālā ražošanas nozare. Cilvēkiem, kuri jau tuvojas pensijas vecumam, sākt nodarboties ar iepakojuma apdruku ir sarežģīti. Reģionā, kurā atrodas mūsu ražotne, pārsvarā dzīvo šāda vecuma ļaudis. Tāpēc mēs raugāmies Latvijas virzienā,” stāsta “Cista” izpilddirektors Vahurs Kariks.

Tajā pašā laikā autodetaļu montāžas uzņēmumam Valkā trūkst teju 70 darbinieku. Lai piesaistītu cilvēkus, uzņēmums ir gatavs palielināt algu un strādājošajiem nodrošināt veselības apdrošināšanu. Uzņēmums labprāt darbā pieņemtu arī Igaunijas iedzīvotājus.

“Darbinieki piesakās kūtri, varētu teikt, ka maz. Ne tādēļ, ka negribētu, bet tādēļ, ka nav cilvēku kas strādā,” stāsta SIA “efn Nord” biroja vadītāja Marina Veldre.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Valkas nodaļas vadītāja atzīst, ka Igaunijas uzņēmēji spēj piedāvāt augstāku atalgojumu, līdz ar to arī Latvijas iedzīvotāji ir ieinteresēti uzsākt darba gaitas kaimiņvalstī. Galvenokārt latvieši strādā uzņēmumos, kas saistīti ar kokapstrādi, būvniecību un iekārtu montāžu.

“Arvien vairāk Igaunijas darba devēji taujā pēc mūsu darba ņēmējiem. Nesabalansētā likumdošana sociālajā jomā Igaunijā un Latvijā, it kā mūsu darba ņēmējs meklē, kur vairāk var saņemt naudu. Līdz ar to viņiem igauņu darba devēji ir interesantāki nekā mūsu darba devēji,” atzīst NVA Valkas filiāles vadītāja Erna Pormeistere.

Lai tuvinātu Valkas un Valgas darba tirgu, kopš pērnā gada rudens tiek īstenots projekts, kurā pierobežas uzņēmējiem ir iespēja piedalīties pieredzes apmaiņas semināros, pilnveidot darbinieku profesionālās zināšanas, kā arī šī projekta ietvaros tiek organizēts Livonijas darba tirgus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti