Dienas ziņas

Sācies 22.Baltijas baleta festivāls

Dienas ziņas

Šoziem bojā gājis daudz bišu saimju

Siltumtrases būvniecībā – igauņu investīcijas

Valkā Igaunijas energokompānija būvē jaunu siltumtrasi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valkā vairākas daudzdzīvokļu mājas vēl aizvien tiek apkurinātas ar malku un ik dienu tam tiek nodarbināti strādnieki. Līdz ar to izmaksas ir lielākas un arī siltums ne vienmēr pietiekams. Rūpestus sagādā arī karstā ūdens regulāra piegāde, tāpēc ir sākta jaunas siltumtrases būvniecība, lai vēl vienu mikrorajonu pieslēgtu centralizētajam siltumtīklam.

Dūmi, zāģēšanas troksnis, apkārtne pilna ar skaidām un skats ar milzīgo baļķu kaudzi jau pats par sevi nav pievilcīgs - četru daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem Valkā tā joprojām ir ikdiena, kamēr teju lielāko pilsētas daļu jau apkurina Igaunijas energokompānijas “Eesti Energia” koģenerācijas stacija.

Tā kā pie vecās katlu mājas reiz arī sabrukusi nojume, malka atrodas zem klajas debess, tā nu tā bieži slapja un siltums līdz ar to mazāks.

“Kamēr uzkurina, vajag ļoti daudz patērēt malku, enerģiju un darbu, un tas mums dārgi maksā,” skaidro daudzdzīvokļu mājas vecākā Māra Sičeva.

Problēmas iedzīvotājiem arī vasarā ir ar karsto ūdeni, kas pieejams vien brīvdienās un svētku dienās.

Ja ziemas sezonā katlu mājā uz maiņām strādā četri kurinātāji, tad vasarā, kad apkure nav nepieciešama, tikai karstā ūdens dēļ visus nodarbināt arī izmaksā dārgi. Ņemot vērā, ka pie mājām  paredzēts arī rekonstruēt pamestu ēku, pārveidojot to par skolas kopmītnēm, par jaunas siltumtrases izbūvi domāts jau daudzus gadus; un tā kā uzņēmums “Enefit” ir ieinteresēts paaugstināt savu energoefektivitāti, sevišķi vasarā, projektā investē savus līdzekļus.

“Vasaras mēnešos apkures nav pilsētā un mēs reāli padodam uz pilsētu tikai karsto ūdeni, un, lai nebūtu tik daudz jānomet uz dzesēšanas torni tas karstais ūdens, tad labāk ieguldām naudu trasē,” uzsver SIA “Enefit Power & Heat Valka” meistars Raivis Ozoliņš.

“Tas ir ekonomiski izdevīgāk, mums atkrīt visi malkas iepirkumi, zāģēšana, vienīgais, ka kurinātāji paliks bez darba,”

norāda Valkas novada pašvaldības Siltumapgādes nodaļas vadītājs Dzintars Rudzītis.

Jaunās siltumtrases garums ir aptuveni 700 metri, un tās izbūve uzņēmumam “Enefit” izmaksās ap 200 tūkstošiem eiro. Iedzīvotāji gan izteikuši bažas, vai tāpēc pilsētā nemainīsies apkures tarifs. Pašvaldībā skaidro, tas paliks nemainīgs – mazliet virs 54 eiro par megavatstundu. Tāds pēc aptuveni trīs mēnešiem, kad darbus plānots pabeigt, būs arī mikrorajona iedzīvotājiem. Pie jaunās siltumtrases plānots pieslēgt arī bērnudārzu, kam šobrīd ir savs granulu apkures katls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti