Valdis Dombrovskis: Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāns ir pietiekami ambiciozs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātais plāns, kas paredz ieguldīt 1,8 miljardus eiro Latvijas ekonomikas atveseļošanā, ir pietiekami ambiciozs un atbilst kopējiem Eiropas uzstādījumiem, intervijā Latvijas Radio atzina EK prieksšēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

Viens no apjomīgākajiem projektiem, kas tiks finansēts no ekonomikas Atveseļošanas un noturības plāna, būs Rīgas reģiona transporta sistēmas pārkārtošana ar mērķi veicināt videi draudzīga sabiedriskā transporta izmantošanu. Tāpat vērā ņemamas summas tiks veltītas veselības sistēmas modernizēšanai un reģionālās attīstības projektiem.

Zaļais kurss un digitālā transformācija

Valdis Dombrovskis: Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāns ir pietiekami ambiciozs
00:00 / 03:24
Lejuplādēt

Viena no galvenajām Eiropas ekonomikas atjaunošanas plāna idejām ir nevis vienkārši ieguldīt naudu tautsaimniecības stimulēšanā, lai ātrāk atgūtos no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, bet izmantot šo brīdi, lai veidotu modernāku un videi draudzīgu ekonomiku.

Tādēļ par obligātu priekšnosacījumu tika izvirzīts veltīt vismaz 37% no līdzekļiem Zaļā kursa mērķu sasniegšanai un vismaz 20% digitālai transformācijai.

Dombrovskis uzskata, ka Latvijas plāns šīs prasības izpilda. “Plāns atbilst kopējiem uzstādījumiem, kādi bija paredzēti Eiropas ekonomikas atjaunošanas plānā gan attiecībā uz ekonomikas zaļo un digitālo transformāciju, gan pievēršot pietiekami lielu uzmanību sociālais sfērai un citiem jautājumiem. Tā kā jāsaka, ka Latvijas plāns ir pietiekami ambiciozs un atbilst kopējiem Eiropas uzstādījumiem.”

Rīgas reģiona sabiedriskā transporta sistēmas pārkārtošana, veidojot saskaņotus kustības sarakstus un vienoto biļeti, ir viens no lielākajiem projektiem ''zaļajā'' sadaļā. Tam tiks veltīti gandrīz 300 miljoni eiro. Vēl 250 miljoni ir paredzēti ēku siltināšanai un energoefektivitātes uzlabošanai visā Latvijā.

Jāiegulda cilvēkresursu attīstībā

Starp sociālajiem mērķiem ir iekļauta veselības sistēmas modernizācija ar nepilniem 160 miljoniem eiro un augstākās izglītības reforma ar aptuveni 82 miljoniem eiro.

Vaicāts, vai Latvija savā plānā velta pietiekamu uzmanību sociālajiem un cilvēku kapitāla jautājumiem, Dombrovskis atbild apstiprinoši.

“Katrai valstij ir jāvērtē, cik lielā mērā valstī jau ir sakārtota infrastruktūra, cik lielā mērā ir nepieciešams inovācijām, cilvēkresursiem. Katrai valstij ir jāatrod šis balanss. Latvijas plānā pietiekami daudz līdzekļu tiek novirzīts arī cilvēkresursu attīstībai un inovācijām.”

Kopumā Latvijas valdība ir pieteikusies 1,8 miljardu eiro saņemšanai. Tie ir aptuveni 90% no sākotnēji mūsu valstij aprēķinātās summas.

Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle no Nacionālās apvienības iepriekš vairakkārt kritizējis valdību par to, ka tā nav iesniegusi tēriņu plānus par pilnu līdzekļu apjomu.

Līdzekļi pieejami līdz 2026. gadam

Tomēr Dombrovskis saka, ka reāli pieejamā summa būs vairāk atkarīga no ekonomikas atveseļošanās tempa. Jo straujāka būs atgūšanās, jo mazāk naudas vajadzēs piešķirt ekonomikas stimulēšanai.

“Tā tiešām nav kopējā summa, kas Latvijai tika aprēķināta pagājušajā gadā. Bet faktiski tā summa balstās uz pašreizējām prognozēm par to, cik liels līdzekļu apjoms Latvijai reāli būs pieejams. Līdz ar to Latvija ir iesniegusi šo plānu, balstoties uz prognozējamo reāli pieejamo līdzekļu apjomu.

Bet gadījumā, ja šis līdzekļu apjoms kļūs lielāks, tad Latvija var iesniegt tādu kā plāna papildinājumu un apgūt arī šos papildu  līdzekļus.”

Ekonomikas Atveseļošanas un noturības plāna līdzekļi būs pieejami līdz 2026. gadam. Tādēļ valdībai ir svarīgi pēc iespējas ātrāk sākt to ieguldīšanu tautsaimniecībā.

KONTEKSTS:

Atveseļošanas fonds (Recovery and Resilience Facility) ir jauna, Eiropas Komisijas centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021.–2027.gada plānošanas perioda Eiropas Savienības daudzgadu budžetam. Tās mērķis ir atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Latvijas Atveseļošanas fonda plāns ir sagatavots atbilstoši Nacionālā attīstības plāna mērķiem, ņemot vērā EK ieteikumus un ES Padomes rekomendācijas stabilai un veiksmīgai Latvijas izaugsmei. Fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šā gada otrajā pusē, un tie investējami līdz 2026. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti