Valdības noteikumi arī Rīgai liks uzņēmumu vadību meklēt konkursos; dome jau paredz izņēmumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valdības noteikumi, ka ar nākamo gadu arī pašvaldībās uzņēmumu vadība jāmeklē atklātos konkursos, likuši Rīgai izstrādāt iekšējos noteikumus, kā tādas procedūras īstenot. Tomēr Rīgas kapitālsabiedrībās vadības maiņa tik drīz nav sagaidāma.

Pat ja kādai no valdēm pilnvaru termiņš beigsies, līdzšinējā vadība drīkstēs palikt savos amatos - to paredz jaunie Rīgas noteikumi. Ministru kabinets gan liks dažos uzņēmumos samazināt valdes locekļu skaitu.

Rīgas Pilsētas īpašuma komiteja pirmdien diezgan ātri izvērtēja pašvaldības Īpašuma departamenta sagatavotos noteikumus, pēc kuriem turpmāk izvēlēsies Rīgas kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļus. Jauno noteikumu mērķis, kā to paredzējis Ministru kabinets, ir nodrošināt atklātu vadības atlasi, lai savukārt kapitālsabiedrībās nodrošinātu profesionālu pārvaldi.

Rīgas domei pieder 15 kapitālsabiedrību, no kurām vairākām ir arī meitaskompānijas. Tomēr tik drīz nevienā no uzņēmumiem vadību nemeklēs atklātā konkursā.

Rīgas domes Komercdarbības pārvaldes priekšniece Inita Andžāne stāstīja, ka pilnvarojumi līgumi vai termiņi, līdz kuriem strādā uzņēmumu vadītāji, ir spēkā līdz beigām vai līdz brīdim, kad līgumus pārtrauc citu iemeslu dēļ. Tiem, kam piedāvās ieņemt amatu atkārtoti, pagarinot līguma termiņu, nebūs jāpiedalās konkursā, viņiem būs noteikumos paredzētais izņēmums.
 
Atbildot uz Nacionālās apvienības deputāta Andra Lāča jautājumu, Andžāne skaidroja, ka pašreizējie uzņēmumu vadītāji noteikumiem jau atbilstot. Viņa norādīja, ka jau šobrīd, lai kļūtu par valdes locekli, tiek prasīta atbilstoša pieredze, izglītība, notiek arī pārbaude, vai nepastāv kādi apstākļi, kas liedz ieņemt amatu.

Ministru kabineta un tam pakārtotie Rīgas noteikumi arī paver iespēju uzņēmumos atkal veidot padomes. Rīgā tāda jau ir siltumapgādes uzņēmumā. Bet vēl varētu būt «Rīgas satiksmei», «Rīgas ūdenim» un «Rīgas namu pārvaldniekam».

Rīgas vicemērs Andris Ameriks no «Gods kalpot Rīgai» gan apgalvoja, ka naudas trūkuma dēļ diez vai padomes veidos.

“Esam pārrunājusi ar domes priekšsēdētāju šo lietu, un mums izveidojies viedoklis, ka mēs negribam vēl vairāk palielināt mūsu uzņēmumiem administratīvās izmaksas. Tas nozīmē, ka pastāv ļoti liela iespēja, ka šādas padomes netiks veidotas,” sacīja Ameriks.   

Otrdien valdība apņēmusies pieņemt arī noteikumus, kas ar nākamo gadu ierobežos valdes locekļu skaitu pašvaldību uzņēmumos.

Ameriks sacīja, ka pašlaik neviens no valdes locekļiem nav izteicis vēlmi atstāt amatu. Ja valdības noteikumi stāsies spēkā, tad būs jārīko konkursi,  atzina vicemērs. Valdes locekļu skaits varētu samazināties “Rīgas satiksmē”, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā “Getliņi”.

Par atlaižamajiem valdes locekļiem lemšot kapitāldaļu turētāja pārstāvis. Rīgā tie ir Ameriks un mērs Nils Ušakovs no «Saskaņas».

Domes jaunajos noteikumos komiteja pirmdien arī svītroja prasību pēc rekomendācijas vēstules valžu kandidātiem, jo tādas varot uzrakstīt jebkurš. Taču noteikumos paliks tādi nosacījumi kā nevainojama reputācija, augsta atbildības sajūta, līdera dotības un analītiska domāšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti