Valdības atbalstītais Latgales izaugsmes veicināšanas plāns paredz 818 jaunas darbvietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība otrdien atbalstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto plānu Latgales reģiona izaugsmei, kas paredz radīt 818 jaunas darbvietas un piesaistīt privātās investīcijas 52,18 miljonu eiro apmērā. Tiesa, jautājums par to, vai reģionā uzņēmējiem varētu tikt piešķirtas arī nodokļu atlaides, joprojām saglabājas atvērts.

Kopš 2000.gada Latgale ir zaudējusi gandrīz ceturto daļu savu iedzīvotāju, tāpēc valdība atzinusi, ka nepieciešams turpināt īpašus atbalsta pasākumus ekonomiskās aktivitātes veicināšanai reģionā un tādā veidā padarīt to pievilcīgāku vietējiem iedzīvotājiem. Kā norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Raivis Bremšmits, būtisku daļu no atbalsta nodrošinās arī Eiropas Savienības līdzekļi:

„Plāns sastāv no divām daļām. Viena ir specifiskie pasākumi Latgalei, kur galvenais ir Eiropas Savienības fondu ieguldījums uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūrai, ar kuriem plānot sasniegt 818 jaunas darbvietas un piesaistīt 52 miljonus eiro privātās investīcijas. Tāpat viens no būtiskajiem pasākumiem ir speciālās ekonomiskās zonas paplašināšana Latgalē, tātad pārskatot Rēzeknes SEZ.”

Tāpat paredzēti nodarbinātības veicināšanas un bezdarba mazināšanas pasākumi, biznesa inkubatoru izveide un atbalsta pasākumu jaunu produktu ieviešanai ražošanā (granti jaunu ražošanas iekārtu iegādei), uzņēmējdarbības atbalsts lauku teritorijās.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja Alīna Gendele norāda, ka līdz šim reģionā īstenotās atbalsta programmas jau ir izrādījušās veiksmīgas, tāpēc reģions valdības apstiprināto rīcības plānu vērtē kā ļoti nozīmīgu.

„(..) Latgale mainās, tagad vēl jāpieliek pūles, lai būtu mūsu cilvēkiem pārliecība par rītdienu, tas nozīmē – darbavietas, labi sakārtoti ceļi, izglītība, (..)” saka Gendele.

Tiesa, joprojām atklāts palicis jautājums, vai Latgales reģions saņems arī atbalstu ar īpaša nodokļu režīma veidā, jo valdība diskusijas par to vēl turpinās. Kā norāda ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola – mērķis ir „atbalstīt labus projektus”.

Vides ministrija jau 2012.-2013.gadā īstenoja plānu Latgales reģiona attīstībai, un tā rezultātā reģionam kopumā tika piesaistīti 98,8 miljoni eiro. Divu gadu laikā tika izveidots Latgales uzņēmējdarbības centrs, piesaistīti 47,48 miljoni Latgales pašvaldībām uzņēmējdarbības vides sakārtošanai, kā arī piešķirti 9,07 miljoni eiro Latgales vietējo autoceļu un sliktā grants seguma atjaunošanai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti