Valdībai un sociālajiem partneriem arvien domstarpības par nodokļu izmaiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Arī pēc atkārtotas tikšanās piektdien valdībai un sociālajiem partneriem neizdevās panākt vienprātību par vairākiem ar nākamā gada valsts budžetu un nodokļu politiku saistītiem jautājumiem.

Strīdīgie jautājumi joprojām ir minimālās algas apmērs nākamgad, diferencētā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā minimuma ieviešana un solidaritātes jeb tā sauktais bagātnieku nodoklis, atklāja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Pēc viņa teiktā, vislielākie iebildumi saņemti no darba devējus pārstāvošām organizācijām saistībā ar plānoto solidaritātes nodokļa ieviešanu.

"Arī bija būtiski iebildumi no izglītības darbinieku arodbiedrības par to, ka izglītība sevi neredz pietiekami labā veidā atspoguļota nākamajā trīs gadu budžetā," teica Ašeradens.

Viņš piebilda, ka jautājumi saistībā ar "sociālo paketi" tiks spriesti Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē pirmdien.

Jau ziņots, ka valdības sociālajiem partneriem – Latvijas Darba devēju konfederācijai (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai (LBAS) – ir kristiska nostāja par lielāko daļu valdības priekšlikumu nodokļu politikas reformu jomā.

Sociālie partneri kritizēja nodomus nākamgad atteikties no iepriekš plānotā IIN likmes samazinājuma - no 23% līdz 22%. Tāpat ir skepse par plānoto minimālās algas celšanu nākamgad.

Vēl asu sociālo partneru pretestību izraisījis plāns ieviest diferencētu ar IIN neapliekamo minimumu. Sociālo partneru ieskatā sociāli mazāk aizsargātajai sabiedrības daļai vairāk palīdzētu IIN atvieglojumu palielināšana par apgādībā esošajiem, tostarp bērniem.

Savukārt solidaritātes nodokļa ieviešana patiesībā padarītu konkurētspējīgākus tos darba devējus, kuri maksā aplokšņu algas, uzskata LDDK.

Iepriekšējā NTSP sēdē uzklausot sociālo partneru priekšlikumus nākamā gada budžetam, Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") vairākus no priekšlikumiem, kas skar reformas nodokļu jomā, atzina par apsveramiem.

Straujuma gan noraidīja iespēju palielināt pievienotās vērtības nodokļa likmi, bet pieļāva iespēju IIN likmes samazināšanas vietā samazināt sociālo nodokli gan darba ņēmējiem, gan devējiem.

Pašreiz minimālā alga Latvijā ir 360 eiro. Savukārt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme patlaban ir 34,09%. Darba devējs maksā 23,59%, bet darba ņēmējs - 10,50%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti