Dienas notikumu apskats

Krievija nosodījusi ASV sankcijas un sola atbildēt ar pretpasākumiem

Dienas notikumu apskats

Trauksmes cēlēju aizsardzības likumu cer pieņemt līdz vēlēšanām

Valdība vienojas aizliegt čaulas kompāniju apkalpošanu Latvijas bankās

Valdība vienojas aizliegt čaulas kompāniju apkalpošanu Latvijas komercbankās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas likuma grozījumus, kas aizliegs Latvijā reģistrētām bankām apkalpot čaulas kompāniju kontus, Saeimā varētu izskatīt vienas dienas laikā. Par to, izskatot grozījumus, kas tapuši ar mērķi strauji un būtiski samazināt nerezidentu noguldījumus Latvijas bankās, vienojusies valdība.

Čaulas kompānijas

Uzņēmumi, kuru kontos ir liels naudas apgrozījums, bet nav skaidrs, ar ko uzņēmums nodarbojas un kā nopelnījis naudu. Tiem nav praktiskas saimnieciskas darbības, nav pieejami finanšu pārskati un nav fiziskas darbības vietas - ir tikai pasta kastīte vai saziņas adrese. Tieši šādas kompānijas nereti tiek izmantotas garās, grūti izsekojamās ķēdēs, lai slēptu finanšu plūsmas pēdas.

Strauja nerezidentu noguldījumu samazināšanās, visticamāk, atstās zināmu ietekmi uz tautsaimniecības izaugsmi kopumā, taču Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajās svaigākajās makroekonomikas prognozēs šī ietekme novērtēta "piesardzīgi optimistiski". To pēc valdības sēdes, kurā aiz slēgtām durvīm tika atbalstīti jau pirms vairākām nedēļām pieteiktie Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma grozījumi, atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

 

"Neviena no bankām, kas šobrīd nodarbojas pārsvarā ar ārvalstu klientu apkalpošanu, nav ar sistēmisku nozīmi. Protams, tas nenozīmē, ka tām vispār nav nozīmes. Tās maksā nodokļus, pārsvarā – darbaspēka nodokļus, gan arī kreditē iekšzemes tautsaimniecību," skaidroja ministre.

Likuma grozījumi tapuši pēc ASV Finanšu ministrijas institūcijas FINCen pārstāvju vizītes Latvijā un to mērķis ir strauji samazināt neskaidras izcelsmes naudas noguldījumus Latvijas bankās. Saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) datiem vēl marta sākumā Latvijas banku klientu vidū bija vairāk nekā 26 000 tā dēvēto čaulas kompāniju.

"Regulējums paredz, ka bankām būs jāpārtrauc sadarbība ar čaulas kompānijām, tas ir, kompānijām, kas atbilst divām pazīmēm.

Pirmkārt, tās ir kompānijas, kas ir reģistrētas jurisdikcijās, kas neprasa finanšu pārskatu iesniegšanu. Un, otrkārt, ja tās nevar pamatot savu ekonomisko vai saimniecisko darbību, vai tām ir maza vai gandrīz nekāda ekonomiskā vērtība," sacīja finanšu ministre.

Reaģējot uz topošajiem ierobežojumiem, bankas jau tagad atsakās apkalpot klientus, kuru naudas izcelsme tām šķiet neskaidra vai aizdomīga. Tas skāris arī vietējos klientus, tādēļ likumprojekta izskatīšanas gaitā tikšot vērtēts, kā nodrošināt, lai bankas "neiebrauc otrā grāvī", sola valdības vadītājs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

"Redzeslokā un signāli ir pilnīgi visiem valdības locekļiem par to, ka, runājot par čaulas kompānijām, bankas ļoti piesardzīgi attiecas arī pret dažādiem citiem kapitāliem, tajā skaitā arī pret mūsu pašu nacionālo kapitālu," atzina premjers.

Aizliegums apkalpot čaulas kompānijas gan nav vienīgais pasākums, ko iecerēts īstenot, lai ierobežotu neskaidras izcelsmes naudas apkalpošanu Latvijas bankās. Pasākumu plānā ir iekļauti vairāk nekā 20 dažādi pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti