Valdība VID vadītājas amatā apstiprina Jaunzemi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valdība otrdien, 5. februārī, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatā atbalstīja Ievu Jaunzemi.

ĪSUMĀ:

  • VID vadītāja turpmākos piecus gadus būs Ieva Jaunzeme.
  • Jaunzeme meklēs cilvēku, kurš atbildēs par ēnu ekonomikas apkarošanu.
  • Jaunās VID vadītājs prioritātēs ir arī iestādes digitalizācija un stratēģijas izstrāde.
  • Jaunzeme konkursā uzvarēja jau novembrī un šo laiku pavadīja, pētot citu valstu ieņēmumu dienestu labo praksi.
  • Reirs aicināja valdību apstiprināt Jaunzemi, uzsverot viņas profesionalitāti, kā arī norādot, ka jau teju gadu iestādei ir pagaidu vadītājs.
  • Jaunzeme iepriekš strādājusi EM un LM, kā arī sešus gadus vadījusi Konkurences padomi un bijusi Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore.
  • Reirs iepriekš LM nav bijis mierā ar Jaunzemes darbu, bet strīdu starp abiem neesot.

Jaunā VID vadītāja ir nosaukusi šādas sava darba prioritātes: cīņu pret negodprātīgiem nodokļu maksātājiem, ēnu ekonomikas apkarošanu, kā arī VID stratēģijas un darba plāna izstrādi.

Jaunzeme arī pieminējusi kadru politikas jautājumu, uzsverot, ka darīs visu, lai iestādē nestrādātu negodprātīgi darbinieki. Savukārt, lūgta novērtēt nodokļu reformas iznākumu, kuras dēļ aptuveni 60 tūkstošiem iedzīvotāju varētu rasties nodokļu parāds, jaunā VID vadītāja uzsvēra, ka nodokļu reformu uzskata par labu nevienlīdzības mazināšanas rīku.

Jaunā VID vadītāja Ieva Jaunzeme
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

"Es vēlētos, un es ticu tam, ka es vadīšu komandu, kas pauž cieņas pilnu attieksmi pret godīgiem uzņēmējiem un ar pilnīgu neiecietību izturas pret tiem, kas nevēlas maksāt nodokļus, un vēl vairāk tiem, kuri vēlas atgūt nepamatoti no valsts budžeta kādus maksājumus, izmantojot inovatīvas metodes. Viņi izmanto inovatīvas metodes, mums ir jāspēj likt pretī savas metodes, un tas nav pieļaujams. Un svarīgi ir, ka caur to mēs varam palielināt tos līdzekļu apjomus, kurus mēs varam izmantot dažādu pakalpojumu apmaksai. Jo iedzīvotāju gaidas ir, un tas ir atkarīgs no tā, cik daudz būs arī ieņēmumi.

Kā es arī minēju iepriekš, es nākšu un ar pirmo dienu centīšos atrast cilvēku, kurš atbildēs par ēnu ekonomikas apkarošanu praktiskā līmenī, lai mēs varētu lietot vārdu "mēs",

tātad mēs, ieņēmumu dienests, apzināmies, kas mums ir jādara, mums ir vienots redzējums par to, kā mēs to darīsim," žurnālistiem otrdien stāstīja jaunā VID vadītāja.

Jaunzeme par piemērotāko kandidātu atbildīgajam amatam Valsts kancelejas rīkotajā atlases konkursā tika atzīta jau pagājušā gada novembrī. Politiķi lēma, ka par Jaunzemes apstiprināšanu amatā jāvienojas jaunajai valdībai. Saistībā ar to, ka pēc vēlēšanām vairākus mēnešus nebija iespējams izveidot valdību, Jaunzeme amatā vēl nebija apstiprināta.

Pa šo laiku Jaunzeme pētījusi labo praksi ārvalstu ieņēmumu dienestos. "Es esmu diezgan daudz lasījusi OECD materiālus par veiksmes stāstiem un par to, ko darīt tieši ar vissāpīgāko tēmu ne tikai Latvijai, bet visai pasaulei - PVN izkrāpšanas gadījumiem," pastāstīja Jaunzeme.

Pēc finanšu ministra Jāņa Reira ("Jaunā Vienotība") teiktā valdības sēdē, tas nav bijis normāli, ka jau gandrīz gadu iestādi vadīja pagaidu vadītāja, jo tādā veidā nav iespējama VID attīstība.

"Ievai Jaunzemei ir pārliecinoša vadības pieredze, viņa ir izlēmīga un enerģiska, kā arī viņai ir stratēģisks redzējums, ko viņa jau apliecinājusi, strādājot vadošos amatos valsts pārvaldē. Uzskatu, ka Jaunzemes kundzei ir jāturpina iepriekšējo vadītāju sāktais - prasmīgi attīstīt servisa iestādes funkciju godprātīgajiem nodokļu maksātājiem, bet stingri vērsties pie tiem, kas apzināti izvairās no nodokļu nomaksas," pauda Reirs.  

Premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), sveicot jauno VID vadītāju, vēlēja viņai veiksmīgi īstenot iecerētās pārmaiņas, attīstot VID par mūsdienīgu un atbildīgu iestādi.

Jaunzeme iepriekš strādājusi Ekonomikas ministrijā, ieņemot administrācijas vadītāja amatu, un bijusi valsts sekretāre Labklājības ministrijā. Tāpat viņa sešus gadus vadījusi Konkurences padomi, bet pirms tam bijusi padomniece Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā.

Jaunzeme četrus gadus bijusi ģenerāldirektore Latvijas lielākajā darba devēju intereses pārstāvošajā organizācijā – Latvijas Darba devēju konfederācijā. Viņai ir biznesa vadības maģistra grāds un arī Ekonomikas fakultātes ekonomista diploms, kas ar Akadēmiskās informācijas centra lēmumu pielīdzināts profesionālā maģistra grādam. Jaunzeme pārvalda divas svešvalodas – angļu un krievu – un pamatzināšanu līmenī ir apguvusi vācu un franču valodu.

Jaunzeme bija Labklājības ministrijas valsts sekretāre brīdī, kad ministrijas vadību uzņēmās tagadējais finanšu ministrs Reirs. 2016.gada augustā, kad Reirs labklājības ministra amatā bija vien pusgadu, valdība Jaunzemi aizrotēja atpakaļ uz Ekonomikas ministriju. Strīdu starp abiem neesot.

"Tajā brīdī es nespēju vairāk tik pilnvērtīgi pildīt pienākumus, kā es gribētu, jo es tiešām biju strādājusi jau ar diviem ministriem. Pirms tam mēs bijām gājuši cauri grūtam laikam. Domāju, ka Reira kungam vajadzēja enerģiskāku valsts sekretāri," stāstīja Jaunzeme. Savukārt Reirs skaidroja, ka viņa uzstādījumi atšķīrās no uzstādījumiem, kas ir labklājības jomā.

"Šinī gadījumā uzskatu, ka VID nekādā gadījumā nav SPA, un līdz ar to Jaunzemes kundzei būs ļoti labi sastrādāties gan ar kolektīvu, gan ar politisko vadību. Tos uzdevumus, kas ir nepieciešami VID, mēs varēsim ļoti labi realizēt," uzsvēra ministrs.

Jaunā VID vadītāja amatā apstiprināta uz pieciem gadiem. Viņa jau stāstījusi, ka turpinās iepriekšējās VID vadītājas iesākto - panākt, lai VID ir klientiem draudzīga, saprotama un taisnīga iestāde.

Jaunzemes prioritātes ir cīņa ar ēnu ekonomiku, kā arī digitalizācija iestādē. 

KONTEKSTS:

VID ģenerāldirektora amats kļuva vakants pēc tam, kad 2018. gadā naktī uz 10. martu negaidīti nomira VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Viņa dienestu vadīja kopš 2016. gada novembra. Uz VID vadītāja amatu tika izsludināts konkurss, kurā uzvarēja bijušais Latvijas Televīzijas valdes loceklis Māris Skujiņš, taču viņš savu kandidatūru atsauca pēc tam, kad publiski izskanēja bažas par viņa reputāciju. Skujiņš gan šīs bažas noraidīja, saucot tās par "melu kampaņu".

Augusta vidū Valsts kanceleja izsludināja atkārtotu atklātu konkursu VID ģenerāldirektora amatam. Konkursa komisija 20. novembrī atklāja, ka VID ģenerāldirektora atlases konkursā visaugstāko komisijas novērtējumu ieguva un par konkursa uzvarētāju atzīta Ieva Jaunzeme, kura līdz šim strādājusi Ekonomikas ministrijā, iepriekš sešus gadus vadījusi Konkurences padomi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti