Dienas notikumu apskats

ASV prezidents Donalds Tramps devies vizīšu tūrē uz Āzijas valstīm

Dienas notikumu apskats

Balodis pamet Pilsētas attīstības departamenta direktora amatu

Valdība, visticamāk, noraidīs piedāvājumu apvienot "Lattelecom" un LMT

Valdība varētu neatbalstīt LMT un «Lattelecom» apvienošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Gadiem ilgušajām diskusijām par iespējamu „Lattelecom” un „Latvijas Mobilais telefons” apvienošanu otrdien, 7.novembrī, valdības sēdes slēgtajā daļā varētu tikt pielikts punkts. Ņemot vērā Nacionālās apvienības pozīciju, gan „Vienotību” pārstāvošais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, gan Zaļo un Zemnieku savienības vadība uzskata, ka valdībai jānoraida lēmums par abu telekomunikāciju uzņēmumu apvienošanu.  

Nacionālā apvienība šo jautājumu skatīja valdes sēdē un pieņēma noraidošu lēmumu.

Eiroparlamenta deputāts Roberts Zīle min vairākus argumentus, kādēļ abiem uzņēmumiem darbs jāturpina līdzšinējā statusā – “”Lattelecom” vienmēr ir dalījis savu peļņu dividendēs, arī LMT dividenžu sadale bija samērā liela”.

“Līdz ar to mēs neredzam īsti pamatojumu, ka šis nacionālais čempions, kurš atsevišķos pakalpojumos ieņem aptuveni 60% tirgus, varētu iegūt kādu citu tirgu, ņemot vērā „Telia” darbību ap Baltijas jūru. Otrkārt, tas nozīmētu to, ka pakalpojumi visdrīzāk kļūtu dārgāki, jo konkurences samazināšanās parasti noved pie tā, ka pakalpojumi kļūst dārgāki,” pauda Zīle.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka šajā situācijā būtu loģiski uzņēmumu apvienošanu neveikt, jo ir pārāk daudz neatbildētu jautājumu un nav vienotas nostājas koalīcijā.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") piekrita - ja nav kopīga koalīcijas atbalsta, tad, visticamāk, lēmums būs tāds, kā minēja partneri. Proti, valdība rīt varētu noraidīt ieceri apvienot uzņēmumus.

„Lēmums ir jāpieņem – viens vai otrs. Arī „Telia” ir lūgusi, lai valdība pasaka savu pozīciju par vienu vai otru situāciju. Esmu diezgan skaidri izstāstījis, kāda ir „Telia” pozīcija. Tas nozīmē, ka mums ir jāpieņem otrs lēmums. Un tad skatīsimies, kādu lēmumu pieņems partneri. Bet ir svarīgi, jo šobrīd abu uzņēmumu vadība ir bloķēta, valdes un padomes nepieņem lēmumus. Mums ātrāk jāmeklē risinājums, kā iziet no šīs situācijas, lai abi uzņēmumi var attīstīties. Arī „Telia” mums ir jādod skaidra atbilde, ka mēs beidzam vienreiz pētīt, meklēt jaunus risinājumus,” sacīja Ašeradens.

Iepriekš Ašeradens Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" pauda, ka valdība pagaidām varētu konceptuāli piekrist sarunu sākšanai par iespējamu LMT un "Lattelecom" apvienošanu. "Valdības lēmums vēl šobrīd varētu būt nevis apvienot, bet teikt konceptuālu ''jā'' sarunu sākšanai," teica ministrs.

„Lattelecom” un „Latvijas Mobilā telefona” līdzīpašnieks, skandināvu telekomunikāciju uzņēmums „Telia” jau ilgāku laiku mudina Latvijas valdību piekrist uzņēmumu apvienošanai. Apvienot uzņēmumus un daļu apvienotā uzņēmuma akciju piedāvāt biržā ieteica arī auditorkompānija „KMPG Baltic”, kas par valsts stratēģijas izstrādāšanu saņēma vairāk nekā 179 000 eiro.  

Skandināvu telekomunikāciju uzņēmumam "Telia Company" ("Telia") brīdinājis Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un "Lattelecom", varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā "Telia" vecākā viceprezidenta Roberta Andersona vēstule, kas adresēta valdības ministriem.

"Telia" grupas uzņēmumiem "Sonera Holding" un "Telia Company" pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij "Latvijas Radio un televīzijas centra" un Privatizācijas aģentūras (PA) personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder "Telia" un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam "Lattelecom".

"Telia" grupas kompānijai "Tilts Communications" pieder 49% "Lattelecom" kapitāla daļu, bet Latvijas valstij PA personā - 51%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti