Dienas notikumu apskats

Uzbekistānas pilsoni uz teroraktu Stokholmā varēja pamudināt lēmums par deportēšanu

Dienas notikumu apskats

G7 līderi nevienojas par jaunu sankciju noteikšanu Asadam vai Krievijai

Valdība turpinās sarunas par gāzes pārvades operatora «Conexus» akciju iegādi

Valdība turpinās sarunas par gāzes pārvades operatora «Conexus» akciju iegādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valdība lēma turpināt sarunas ar akciju sabiedrības “Conexus Baltic Grid” akcionāriem par iespējamo gāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora kapitāldaļu iegādes darījumu. Ekonomikas ministrs neatklāja, vai valsts mērķis ir kļūt par mazākuma vai vairākuma akcionāru.

Valdība otrdien, 11.aprīlī, aiz slēgtām durvīm skatīja Ekonomikas ministrijas sagatavoto ziņojumu par iespējamo gāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmu operatora “Conexus Baltic Grid” akciju iegādi. Pašlaik uzņēmuma īpašnieki ir tādi paši kā “Latvijas Gāzei”. Tā kā pēc gāzes tirgus atvēršanas gāzes pārvades uzņēmumam no tirgotāja jābūt nodalītam arī īpašnieku līmenī, “Latvijas Gāzes” īpašniekiem “Conexus Baltic Grid” akcijas jāpārdod līdz šā gada beigām.

Latvijai uz “Conexus Baltic Grid” akcijām ir pirmpirkuma tiesības. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Veinotība”) pēc vairāku stundu ilgās valdības sēdes norādīja, ka valsts ir ieinteresēta iegādāties uzņēmuma akcijas, nosaucot vairākus labumus, ko tas dotu: “Pirmkārt, nodrošināt valsts enerģētisko neatkarību, nodrošināt dabasgāzes cenu izlīdzināšanos ar kontinentālo Eiropu. Kā arī, protams, izveidot vienotu Baltijas gāzes tirgu, un pēc tam sekojoši arī Baltijas gāzes tirgu savienot ar Somijas reģionālo gāzes tirgu un tad arī 2021.gadā savienot to caur Polijas – Lietuvas savienojumu ar kontinentālās Eiropas gāzes tirgu.”

Ministrs neatklāj, vai valsts vēlas iegādāties kontrolpaketi uzņēmumā, taču atzina – nosauktos mērķus kā mazākuma akcionāram būtu grūti sasniegt.

“Principā tas ir relatīvi grūtāk un, protams, ka valdības mērķis būs daudz lielāka pozīcija šajā uzņēmumā,” sacīja Ašeradens.

Ministru kabinets ir devis pilnvarojumu Ekonomikas ministrijai turpināt sarunas ar “Conexus Baltic Grid” akcionāriem par iespējamo darījumu.

Tikšot pieaicināts arī starptautisks konsultants, kas padziļināti pētīs uzņēmumu.

Runājot par cenu, Ašreadens norādīja, ka Eiropas Komisijas noteikumi neļaus Latvijai maksāt par akcijām vairāk nekā ir to tirgus cena. Citādi to varētu uztvert kā valsts atbalstu uzņēmumam.

Darījumu visdrīzāk finansētu ar Valsts kases aizņēmumu, lai nepalielinātu budžeta deficītu.

Kā norāda Ašeradens, vispirms jābūt piedāvājumam no akcionāriem, pēc tam Latvijai Eiropas Komisijai būs jāpierāda, ka cena ir pamatota. Un tikai tad valdība varēs iegādāties “Conexus Baltic Grid” akcijas.

Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš tikmēr piesardzīgi vērtē iespējamo akciju pirkumu. Viņaprāt, akcionāru ietekme uz gāzes operatora darbu ir neliela, jo pastāv skaidrs regulējums, kā gāzes operatoriem ir jāstrādā. Tādēļ nav skaidrs, ko Latvija iegūtu, iegādājoties “Conexus Baltic Grid akcijas”.

“Akcionāra ietekme droši vien nav tik liela, kā tas tiek pasniegts publikai. Akcionāram ir visai simboliska tādā ziņā ietekme uz lēmumu pieņemšanu. Pārvades sistēmas operatoram ir jāfunkcionē tā, lai visi tirgus dalībnieki gūtu maksimālu labumu no tā, ka ir brīvs tirgus, kurā darbojas tirgotāji, kurā darbojas piegādātāji, kurā patērētājs gūst maksimālu labumu,” saka Āboltiņš.

”Conexus Baltic Grid” ir gāzes pārvades uzņēmums, kas saistībā ar Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju atdalīts no gāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze". Pašlaik uzņēmuma akcionārs ir Krievijas „Gazprom”, kam pieder aptuveni 34% akciju. 29% akciju pieder „Marguerite Fund”, 18% Vācijas „Uniper” un 16% pieder „Itera Latvija”. "Conexus" kontrolpakete līdz šā gada beigām ir jāpārdod.

Ziņots, ka Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi grozījumus, kas dotu tiesībasMinistru kabinetam apturēt nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību pārdošanu. Šāda kārtība attieksies uz elektronisko sakaru uzņēmumiem ar būtisku ietekmi tirgū, raidošajiem medijiem un enerģētikas uzņēmumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti